Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Társadalmi háttér az Ukrán forradalom megértéséhez

2014.02.26. 11:39 :: Saman

Egy jóléti társadalom válságról író szerző négyes azt állította az USA és a nyugat európai hanyatlásról, hogy az a baj, hogy szembe fordultak az eredeti New Deales szemlélettel.

A 30-as évek társadalmi konfliktusaira ott olyan válszt adtak, hogy piacvédő+korrupció ellenes kereteket hoztak létre.

Egy koordináta rendszerben le is rajzolták, hogy miről van szó. Verseny vagy verseny korlátozó, integárló vagy a szétesést erősítő. Ezek a skálák.

predator.jpg

A New Deal és a II. világháború utáni nyugat Európa, amiben azért volt Charles de Gaulle meg Franko meg hasonlóan elmélyült olasz válság vagy 40 éves ír polgárháború, /többek között ebben a diemnzióban értehető társadalmi konfliktusok mentén/, felépítette a versenymániás és társadalmi integrációban gondolkodó jóléti társadalom modellt, a magas minimálbérre és a magas foglalkoztatottság hídpilléreire.

A koordináta rendszer másik végén, a kirekesztő és versenykorlátozó szándékok 10 danos nagymesteri Putyin vagy Orbán, bármilyen piacot szétkúrnak percek alatt, akár olyan deportálásá szerű beavatkozásokra is képesek, hogy elopják az adott piacot szőröstül bőröstül, mint ahogy történt ez nálunk:

a temetkezési vállalkozásokkal
a trafikokkal
a bérbe adott állami földekkel
a szerencsejáték gépekkel
a takarékszövetkezetekkel

vagy hogy a nonprofit szférában mondjak hasonlót, a hajdan társadalmi munkában felépített, tehát soha magántulajdonban nem lévő, mindig is közösségi kontroll alatt lévő pihenőházak, sportlétesítmények, közösségi kulcsosházak a közösségek rovására átkerülnek a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe kontollja alá és landolnak a pártmaffia sógornői tagozatának kezében.

Ma a nol-on megjelent egy cikk az EU szerepéről az ukrán vállságban.

A három testőr szerepében lépett fel Kijevben a hétvégén Fabius francia, Steinmeier német és Sikorski lengyel külügyminiszter. A lehető legsűrűbb időszakban vetették bele magukat tárgyalásokba: a Majdanon még lőttek, miközben ők az ellenzéki vezetők és Janukovics elnök között közvetítettek. Szürke eminenciásként bekapcsolódott a tárgyalásokba Putyin küldötte is, de arról megoszlanak a vélemények, hogy ő vajon a negyedik muskétás vagy inkább Richelieu bíboros szerepét játszotta-e.

Nem véletlen a gyors európai reakció: az EU ezúttal a saját presztízséért is küzd. A kijevi Függetlenség terét a fiatalok Euromajdannak keresztelték, és heteken át tüntettek az európai orientáció mellett. Kevés uniós tagállamban vinne ki ma ez az eszme harmincnál több embert az utcára. Az ukrán tüntetőket nem érdekelte a brüsszeli bürokrácia nehézkessége, a túlszabályozás, egyszerűen azt látták: vannak országok, nem is olyan távol tőlük, ahol nem üres szlogen a jogállam, a szólásszabadság, és ahol nem magától értetődő, hogy a kormány mindent visz.

 Társadalmi méretekben a lopás, a nyílt erőszak állami köntösben való megjelenése, az hogy a jogalkotás az ügyészség, a bíróság, a sajtó, rendőrség és a pincsikutyaállcivil közeg a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe kontrollja alá került az Magyarországon, a többiek számára felfesti a csirkefarhátos életmód garanciáit a következő 40 évre!

Azért adták az életüket az ukrán forradalmárok, mert demokratikus kereteken belül egy ilyen polippal nem lehetséges tárgyalni, ezt az orosz vagy a magyar választási rendszer is kitűnően mutatja!

Egy angol barátom egyszer azt kérdezte, hogy nálunk erreflé annyira jól pörög a gazdaság, hogy sok kelet európai pár év alatt a világ leggazdagabb emberei között találta magát? Konkrétan a szibériai oljamezők "szupersikeres vállalkozóiról" beszélt, akiknek simán telik egy-egy kastélyra Párizsban vagy a vidéki Angliában.

Az ukrán társadalmi konfliktus mögött az húzódik, hogy az ukrán magánember vagy az ukrán állam úgy szokta a téli fűtést megoldani, hogy magánadományt kér ettől a szupersikeres vállalkozói körtől, akik "bizonyos feltételek mellett", szivesen adakoznak nemzeti érzelmekért cserébe.

Az európai vs. koldulásos "kutyád vagyok effendi" modell került szembe egymással!

Nekik nem kell többé a kriminális neofeudalizmus!

Sajnos az oroszok meg a magyarok ezt nagyon szeretik! Nálunk nem várható, hogy azok,  akik fülig szerelemesek ebbe, ennek az ideológiájába és vezérszónokaiba, azok egyszer csak gondolkodni kezdenek, és rájönnek, hogy ez a kör em óhajt semmilyen társadalmi felépítményt rendbe hozni. Éppen ellenkezőleg! Generálja az eszkalálódó társadalmi konfliktoskat és azzal hitegeti a híveit, hogy ha ő nem véd meg, akkor rászakad, a még ennél is nagyobb káosz és kilátástalanság!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr895833518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása