Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Ha lehetséges lenne kérdést intézni magyar politikushoz, akkor mit kérdeznék Zuschlág Jánostól?

2014.01.21. 11:29 :: Saman

Ellentétben a bírósággal, az újságíró kaszttal, a közgondolkodással és természetesen a pártokráciával én Zuschlág Jánost nem úgy szoktam a figyelem fókuszába helyezni, mint eltévelyedett, a bűn mezsgyéjére lépett embert.

Lényegtelen a személy sík.

Sokkal érdekesebb, hogy közösségi vezetőként, referencia személyként, egy ezt a tevékenységet felépítő közösségi kultúraként milyen karriert futott be.

A közösség bűne a nagyobb! Sokkal inkább a BIT vezetőkhöz vannak kérdéseink mint őhozzá! 

Még magasabb síkra fel kell emelni ezt a témát. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a közösségként mozgó embercsoportok közül egynémelyik megveszett és furcsán, a társadalom jövőjére életveszélyes módon kezdett el viselkedni!

A történetből győztes pártstratégia lett! Ezek szerint az a sikeres párt, amelyik meg tudja szervezni, hogy mindenféle egyébként tök értelmes közcélra kitett forrást el lehet téríteni az eredeti céloktól és fel lehet használni magán vagy párt célokra!

Azt neveztem több mint 1000 kommentben Halász - Zuschlág paktumnak, amikor a FIDESZ és az MSZP megegyezett abban, hogy minden forráselosztási helyzetben kiiktatják a szakértői minősítést és a pártlisták alapján hoznak döntést!

Ez a forrás elosztási gyakorlat annak az előkészülete volt, hogy akkor, amikor ez a gyakorlat elterjedt, akkor lehetett látni, hogy évi 1000 milliárd EU közpénz kerül az állami újraelosztást szervezők karmai közé.

Nem csak az ellopott milliárdok érdekelnek!

Az én véleményem szerint /ami gyökeresen eltér a a bíróság, az újságíró kaszt, a közgondolkodásban megnyilvánuló publicisták és természetesen a pártokrácia megközelítésétől/, itt nem csak ellopott pénz az érdekes, hanem az a "mi lett volna ha..." nézőpont is, hogy mi van, ha ezeknek a társadalmi befektetéseknek van társadalmi hasznossága!

Itt ezen a blogon sokszor használom azt az elemzési módszert, hogy a közbeszédben megszólalók nézőpontját belehelyezem abba a prizmába, hogy most tulajdonképpen melyik közösségi identitásunk beszél melyikhez.

Elhatárolom azt a lehetőséget, hogy 

  • személyként
  • családi életstratégia nevében
  • vonatkoztatási csoport nevében
  • pártmerketing stratégia nevében
  • vagy modernizációs sík nevében emelkedtünk szólásra.

Ha mondjuk konkrétan a bíróság által bűnnek minősített kisközösségi források Zuschlág magánházává varázsolásának esetét nézzük, akkor itt a 2. és a 3. sík közötti ütközésről van szó. A bíróság kimondja, hogy egyesületi pénzeket, nem lehet eltéríteni magáncélokra. A magánházat elkobozta vala!

A fölsőbb síkokkal ugyan ilyen durva ütközés, amikor a politikusok magánpénznek nézik a közpénzeket!

Amikor megcsináltuk a Munkahelytermetés.hu Programot, akkor végigmentünk az EU forrásokból létrejött intézményrendszeren. Külön kosárba gyűjtöttük a szemléletformáló segítséget nyujtó, az információs csomagokkal dolgozó és a pénzt adó segítőket. Külön oszlopba raktuk a munkanélkülieket segítő, a munkahelytermetőket segítő és a networking területen dolgozó programokat. Az 55 féle szolgáltatóból álló hatalmas dzsungel így rendezett kertre emlékeztető látványt kezdett el nyujtani.

E kép felépítése nyomán azonban benyomást szereztem arról is, hogy ezeknek a segítői hálózatoknak milyen a forrás elosztási háttere. Én mint személy és mint caládi életstratégia arra a döntésre jutottam, hogy a szembejövő pártmarketing és modernizációs keret maga alá temeti a tudástársadalom ügyben fejlesztő munkát végzőket! Ezért elmenekültem onnan!

Azért a neten benne maradtam a közbeszédben és azóta is kísértetként járom a hvg vagy nol cikkekek komment fórumait és azt kérdezem:

- Mi van, ha úgy jönnek létre szociális szövetkezetek, hogy annak van érdemi foglalkoztatási hatása, mi van, ha a képzéseknek van, mi van ha az EQUAL, a LEADER, a tranzit foglalkoztatási modell, a NETREKÉSZ... 55 féle munkahelyteremtést támogató intézményrendszert támogatott az EU ebből az 1000 milliárdból!

A Halász - Zuschlág paktumra alapozó forráselosztási gyakorlat a pénzosztásnál halálra ítélte valamennyit!

Én azt kérdezném Zuschlág Jánostól, hogy bűnösnek érzi-e magát abban, hogy ezek a háttér alkuk történelmi mértékben aláásták Magyarország mai modernizációját!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr995773257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása