Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A polgár vs hatalom 2014

2014.01.15. 14:55 :: Saman

A Mesterházy - Bajnai - Gyurcsány pártlistával lezárult egy kérdés. Láthatóvá vált, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak mekkora az integrációs szándéka és ebből következő teljesítménye a civil közbeszéd irányába!

Szándékában áll-e új korszakot nyitni azaz szembe fordul-e a saját érdekkéviseletek kiszorítását, megalázását, tönkre tételét megszervező korábbi gyakorlattal, vagy folytatja-e a azt a politikai korszakot, amelyben szalonpolitizálós háttéralkuk keretalkotó befolyása gigantikus a polgárok érdek képviseleteinek hangjához képest!

Az előző választásokon szemtanuja lehettünk annak a csodának, hogy új párt került be a parlamentbe kívülről! Előtte nem történt ilyen. Csak az osztódással szaporodó rendszerváltó pártok formációi színesítették pár ciklus erejéig a politikai palettát.

Az új pártok a JOBBIK és az LMP megjelenése jelzi azt, hogy a nép haragja a rendszerváltó pártok ellen eléri az 5%-os választási küszöböt, két civil hátterű, a sajtóban megjelenő kampánytevékenységet folytató párt kezdemény is bejutott.

Számomra csalódás a két párt szereplése. Megjelenésükkel nem követkett be radikális fordulat a civil érdekvédelemben. Nem dőltek le a szalonpolitizálós rendszer falai, maximum annyi történt, hogy az utcai akciózó pártok, most a parlamentben sütnek el néha látványos performance-okat.

A rendszerváltás első két kormányciklusában egy nyugati típusú társadalmi párbeszéd rendszert kezdtünk el kiépíteni, amelyben társadalmi kontroll szerveknek köztük a civil érdekképviseleteknek komoly szerepe van a döntés előkészítési és értékelési folyamatokban.

Az előző Orbán kormány építette ki az MSZP-vel azt a civil ellenes forrás elosztási gyakorlatot, hogy a két nagy párt, az MSZP és a FIDESZ pártlistái minden esetben törlik a szakértői értékeléseket. Ezzel párhuzamosan a döntés előkészítési folyamatokból is fokozatosan szorul ki a polgárok hangja!

A Halász - Zuschlág paktummal kezdetét vette egy kor, amelyben a társadalmi hasznosságok versenyének szerepe egyre csökken, a bűnöző politikusaink azon törekvése, hogy a nyilvánosság, a törvényesség, a feljebbviteli lehetőség és a saját érdekképviseletek manipulálásával elfedjék korábbi tetteiket, egyre csak növekszik!

A civil érdekképviseletek hangja, azért ezen felállásban is felszínre tör. A parlamentbe kívülről bekerülő pártok megjelenése is mutatja, hogy a rendszerváltás kori pártokat nem védi meg az 5%-os belépési küszöb centrifugális hatása sem, a szervilis sajtó sem, a bíróság, az ügyészség, a rendőrség, az APEH megszállása sem. 

A kipottyanó pártok sokasodnak ugyan, de újak is megjelentek a pálya szélén!

Az MSZP után a FIDESZ is akkora aljasságokat követett el a társadalom ellen, hogy hihetetlen, hogy akármekkora kivívott elfogadottságot fel tudnak mutatni. 

A helyzet olyan, hogy ezeknek a vezetőknek egyáltalán nincsnenek versenytársai! Sem a pártban, sem a pártok közötti versengésben nem indul senki.

Nincsenek választási alternatíváink, sem jövőképek, sem személyek vezetői teljesítménye nem mérettetik meg ebben a verseny nélküli helyzetben! Nyilván valóan bukott politikusokat őriznek ezek az elefánt csont tornyok! Amelyek egyelőre bevehetetlennek tűnnek a rendszerkritikus erők számára!

A hatalmi hegemónia erőfölényt kovácsol magának és a gerillamarketing kampányok világába száműzi a valódi civil közbeszédet! 

Fodor Gábor facebook pártja megjelenik a lista negyedik befutójaként, mint egy odabiggyesztett karácsonyfadíszlet! Gyurcsány kitalálta, Attila megdolgozta, azokkal, akikkel illik a keretalkotó ötleteket megbeszélni és Gordon meg elfogadta a helyzetet! Fodor Gábor úgy lett parlameti képviselő a következő parlameti ciklusra kedden, hogy hétfőn még semmit nem tudott erről.

Nem áll jól a különböző gerilla alakulatok hadereje. A single issue mozgalmak és a kapukon dörömbölő kispártok között nem alakult ki semmilyen látható összehangoltság! A rendszerkritikus karizmatikus figurák és a közösségként mozgó civilek között sincs érdemi azonosságtudat!

Nagyjából akkora távoságra van egymástól az Élőlánc, az LMP, a Civil Mozgalom, a Milla, a Szolidaritás, a Feminista Mozgalom, a szakszervezetek integrációs törekvései, az egyetemekért kiálló diákmozgalmak, Róna Péter és Ángyán József meg a devizahitel károsultak és sok más rendszerkritikus civil erő között, mint a parlameti erőtérben lévő érdek képviseletek között.

Mindenki egyedül küzd a két óriáspolip ellen, ők meg képesek olyan manőverekre, amelyek fenntartják Jerikó falait! Mindkét síkon tele vagyunk "nem beszélek vele!" korlátokkal, miközben a közbeszéd valós szereplőinél nyilvánvaló, hogy a középkori setétség készül tartósan berendezkeni a XXI. század Magyarországában!

A tegnap nyilvánosságra hozott Putyin - Orbán paktum, az orosz kölcsön, jelzi hogy merre tartunk! Mégiscsak 3.588.940.000.000 forintról van szó. Segítek kiolvasni, ha eslőre nem menne! /én is nekifutottam párszor... / Háromezer ötszáznyolcvannyolcmilliárd kilencszáznegyven millió Ft. Ha tízmilcsivel elosztjuk és megnézzük, hogy a nevedben mennyi ez: akkor egy 358,894-es 5% körüli hitelkamatú hitelt vett fel mindenki a csecsemőtől az aggastyánig. Ha a piacon dolgozó adófizető kétmillió a van a nevezőben, akkor 1.794.470 Ft a kölcsönünk a tegnapi aláírással. Természetesen az eddigi adóssághegy tetejébe!

A vásárlói oldalon a magyar állampolgár, az adófiezői oldalon a magyar állampolgár, hitelfelvevőként nevünkben aláír Orbán Viktor!

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe ajándéka a következő 30 évre!

Természetesen semmilyen szakmai és társadalmi vita nem előzte meg ezt a döntést sem!

Nem szokásuk az egyeztetés.

A napvilágot látott nagy pénzügyi döntéseinknél megszokott, hogy a pártbárók, a Simicskák és Nyergesek ilyenkor talicskával tolják haza a közpénzt.

  • Grippen ügynél 15 millió Euro belcsúszott a politikusaink zsebébe.
  • A Simens villamosoknál 5 milliárddal többe került az "üzlet".
  • A Margit híd felújításnál 15 milliárdot cimkéztek meg a pártkasszáknak.
  • A MÁV Cargo 3 milliárdos sikerdíjáról is az derült ki hogy pártpénz...
  • és az EU pénzek évi 1000 milliárdjánál is láttuk, mert felvette egy lelkes polgártársunk, amint Weinenberger felajánlja a pártok szolgálatait a vállalkozónak. Zuschlag leülte ezügyben pár tízezer Ft-os tételért, amit kapott!

De hová halad ez a rendszer?

Tényleg az a megoldás, ha Halász - Zuschlág paktum idejében ifjúsági miniszterkedő Gyurcsány, a minisztériumában érdekkijáróként tevékenykedő Mesterházy meg az EU pénzek ex minisztere Bajnai végre megint összefogják magukat?

Ez a mi utolsó reményünk?

1 komment · 1 trackback

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr515759376

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.16. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2014.01.17. 11:16:03

"Mesterházy-Gyurcsány-Bajnai: ez a mi utolsó reményünk",

akikben eddig csak a libatenyészők és az "öszödi Böszme" által átvert választók cslatkoztak.

De mit számítanak a választók, ha valójában Mesterházy-Gyurcsány-Bajnai csak a "szárszói szellemi elit" strómanjai, dróton rángatott bábui?
süti beállítások módosítása