Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A béralku és a jóléti társadalom

2013.07.30. 09:54 :: Saman

A héten rengeteg cikket olvastam, amely a negatív áralku, kifejezetten a munkaerő leértékelésének hatását elemzi.

Az egész világon gőzerővel folyt a munkaerő leértékelése, olyan mértékben dolgozunk kevesebbért, hogy ez már megkérdőjelezte a piacoknál, hogy létezik-e annyi fizetőképes kereslet, mint amennyi szolgáltatás / termék / áru előállíttatott. A 30-as évek túltermelési válsága visszaköszön a gazdasági adatokban. Ez jó alku pozíció a munkással szemben a rendszeralkotók kezében. A termelékenység növekedésével párhuzamosan a munkabér relatíve vesztes pozícióba került. A magyar esetpélda természetesen dobogós helyen van a negatív póluson.

Ez egy válság fokozó negatív örvény.

A jóléti társadalom modell arra épült anno, hogy ha megtanulják rendszer szinten megfizetni az alkalmazottakat, akkor ez piaci sikerek megalapozását fogja maga után vonni.

A New Deal-től talán a 68-as korig /a 73-as olajválság ebben nagy vízválasztó/ gőzerővel épül ebbe az irányba a fejlett világ.

Mind a nyugati világ, mind a mi országunk abban az időben ért el olyan tőkefelhalmozási sikereket, hogy akár lakást lehetett venni emberi munkával megkeresett pénzből.

Ma is a nagyanyáink - nagyapáink tőkefelhamozásának feléléséről szól a lakáspolitika legyen szó USA, UK, Spanyolország vagy magyar esetpéldáról.  

A nyugati kultúra ellentétben a mienkkel, képes emberjogi szemszögből is rátekinteni erre a történetre.

Nálunk egy szakszervezet azzal a kérdéssel vonult végig az országon, hogy a megélhetési minimum alatti közmunka bérből levonhatnak-e az áram és gázszolgáltatóknak mondjuk 95%-ot és kiutalhatnak-e egyezer Ft-ot egy család havi megélhetésére???!!!

A hazai szakszervezetek, civil szervezetek, Mari néni tudatállapotú kedves honfitársaink és a politikusok reakciója az volt erre, hogy persze, hogy ne, na ná! Miért is ne!

Értem ez alatt azt a társadalmi reakcióképességet, hogy amikor a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe éppen kormányon örjöngő jobbik fele azzal címkézte meg a kérdés feltevőit, hogy ezek itt a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe balfelének visszatérésének szekértolói, akkor lényegében a magyar sajtó szerint a történet el is volt berenálva.

A kutya nem foglalkozik e német pap által felvetett emberjogi kérdéssel, hogy hát "na de mit éreznek ezek a "korunk rabszolgái" keretekkel megáldott" honfitársaink.

Utólag ez érdekes megvilágításba helyezi a 20 évvel ezelőtti EU bővítési startégiákat. A hazai sodródást és az elmúlt 5-10 év "szakadékba hátszéllel" típusú startéágiáit is.

A trafikmutyi volt az első olyan nagy nemzeti heuréka, ahol láthatóan egy teljes piaci szegmensben ledózerolták a terepet politikai döntésekkel, és szűzföldön FIDESZ civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe tulajdonosi kör palántákat ültettek el, "virágozzék száz virág" alapon.

Én odahaza közösségfejlesztő munkát végeztem 20 éven keresztül. Kezdetben demokrácia fejlesztő mozgalmakban, majd később munkahelyteremtés körüli közösségi ügyekben.

Én kismillió piacot láttam így elhalálozni.

Mint közösségfejlesztő azzal foglalkoztam, hogy bajban lévő embercsoport az összefogás az együttműködés, a közös célkitűzés hatására képes-e a saját maga által felépített keretek miatt, fokozni az egyén, a család biztonságát.

A közösségi vállalkozásoknál ez effektíve munkahelyteremtés célú közösségi vállalkozások létrehozását jelenti.

Ezt a világot számtalan trafik szerű kis piac támogatná.

Mentor hálózatok. Szociális szövetkezetek. Tranzit foglalkoztatási modell. EQUAL, LEADER, ágazati összefogások, érdekképviseleti kultúra fejlesztés. Termelési értékesítési szövetkezetek. A Munkahelyteremtés.hu Programban 55 ilyesmiről tanítottunk a hazai szociális munkásoknak.

Számtalan ilyesminek a kitalálását facilitáltam és elképesztő mértékben láttam meghalni ezeket a csecsemő korú szervezeteket.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe kifejezetten puszító szándéka ebben a világban találkozik azzal a jelenséggel, hogy az egyszerű emberek szerint sem fontos, munkahelyteremtést támogató intézményesültségeket létrehozni, felépíteni, működtetni.

Magyarországon nem csak az egyes ember kiszolgáltatott, - értem ez alatt pl. azt, hogy az elmúlt időszakban 5 év alatt megfeleződött a bér!!! - hanem a közösségi szinterek, az intézményesültségek pusztító tatár hordával találják magukat szemben.

Minden, ami intézményesül!!!! ki van téve annak a veszélynek, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző csürhe lerohanja és kifosztja! A vállalkozók is érzik ezt /80%-os az adóelvonás!/, és a ma született intézményesültségek pedig pontosan tudják. Az évi 1000 milliárd Ft-ból létrejövő munkaerőpiaci fejlesztések világának ez hagyományos tapasztalata!

Nemcsak az EU fejlesztési izék nem védik az egyént vagy a családi életstratégiát, hanem a szakszervezeti típusú alku is eltűnt a helyi és országos érdek egyeztetésből! Betiltották törvényileg és a Mari néni tudatállapotúak pedig boldogok valának, hogy az értekezletekre nem kellett vala többet odamenniük!

A német jóléti társadalom modellben a BÉRALKU ágazati megállapodásokra épül!

A hentesek céhe a hentesipar aktuális hatásainak vizsgálata után megállapodik arról, hogy ebben az évben lehetséges-e a munkaerő javára / rovására a bér változtatása.

Gyakorlatilag ha a németek megengedik, hogy bármelyik iparágban bármekkora mértékben leéértékeljék a munkaerőt ennyire hirtelen és drasztikusan, akkor a német jóléti társadalom a saját halálos ítéletéről gondoskodik!

Ezügyben emelte fel a hangját ez a kollega!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr935433291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása