Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A harmadik paradigma

2013.07.11. 13:05 :: Saman

G. Fekete Éva munkaerőpiaci szakértő előadásában azt hallottam 7 évvel ezelőtt, hogy a rendszerváltás utáni időszakban a teljes foglalkoztatottságra való törekvést egy új korszak váltotta fel. A "munkahely teremtés" időszakát a "munkahely megtartás" céljára cseréltük. A privatizációs szerződések írásának idején ezt a célképzetet lehet leggyakrabban kiolvasni a dokumentumokból. Van-e a 25 évvel ezelőtti időszakhoz képest újabb korszakváltás a munkaerőpiaci folyamatokban?

A válasz egyszerű. Az elfojtókánk alól, ha kitekintünk és körbenézünk, láthatjuk, hogy a saját érzéketlenségünk takarhatja csak el azt, hogy mit éreznek ma vajon az egzisztenciájukat elveszített tarfikosok, a földönfutóvá lett vidékiek, akik mezőgazdasági munkára alapozták volna a megélhetésüket, a takarékszövetkezetek, akiket tőkeemelésnek álcázott bankrablás fenyegeti az egzisztenciáját és a listát még sorolhatnám sokáig. Lépjünk egyet hátra és kérdezzük meg azt, hogy mit éreznek a munkaszerződésüket aláírók akkor, amikor szembesülnek azzal, hogy mennyi pénzből kellene megélniük és boldog jövőt felépíteniük?

A földönfutóváv vált kirekesztettek egy predátor társadalom átszervezési folyamat, a kirekesztő és versenykorlátozó elvű rablás áldozatai. Az új rabló elit Putyin magándemokráciájához hasonló módon foglyul ejtette az államot, az igazságszolgáltatást, a médiát és hatalmát egész piacok bekebelezésére használja fel. Ma nem államosítás folyik, hanem az állam által facilitált magánosítás. Az állam erőszak gépezete segíti a maffiapolitikusok családi vagyonának gyarapításában!

Az életvilág eleve deffenzívában van. A héten olvastam egy adatokkal alátámasztott elemzést, hogy a 2009-es életszínvonal épp fele reálkeresetet, életszinvonalat jelent, mint a Kádár kori. Ahhoz képest az infláció újból elvitte a pénzünk vásárlóértékének felét, miközben a bér stagnál.

A szektorok bekebelezésére szakosodott rablóbanda berekesztette a közbeszédet arról, hogy miben tudnánk munkaerőpiaci integrációs sikereket elérni és önmaga következetesen nem tűz ki ilyen célokat.

Nagy ovációval kellene fogadnunk, hogy leáll a hitelezés, leállnak a beruházások és lassan elvéreztetjük a bankszektorunkat?

Az EU fejlesztési pénzek kifejezetten meg vannak címkézve más országokban munkaerőpiaci integrációs folyamatként sikeres módszerek adaptálására. A LEADER, az EQUAL, a mentor programok, a szociális szövetekezetek, az ágazati összefogások támogatása összesen 52 féle ilyesmi elvileg támogatná az ilyen irányú építkezést, de a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe eltéríti a forrásokat a munkahelyteremtési céloktól.

A "munkahely megtartás" célok korszaka lejárt. Egy ideje a hazai céljaink a "munkahely pusztítás" céljait követik.

Nemcsak a keretalkotó döntéshozók, a forrásokat eltérítő Zuschlágbrókerek felelőssége az, hogy ez a destruktív korszak 4. sebességbe kapcsolt. A sajtó és a civil társadalom asszisztált ehhez a folyamathoz, ez pedig rengeteg olyan kérdést felvet, hogy milyen kulturális alapok segítik a "munkaerőpiaci integráció" ügyének bukását. Képesek vagyunk arccal ebbe az irányba fordulni és utat találni magunknak?

Kódolva van-e a kultúránkba az integrációs keretekkel szembeni zsigeri ellenállás? Miért támogatjuk tevőlegesen a premodern sötétség elhatalmasodását a XXI. században? Miért nem lettünk érzékenyek az infláció szerepére azok után, hogy mi produkáltuk a világ legelvetemültebb inflációs örvényét 49-ben? Miért támogatjuk a tömegek durva kifosztását a Horthy korszak szétesett társadalma után? Miért támogatjuk egy új diktatúra kiépülését a Kádár - Rákosi kor erőszakos hatalom gyakorlásának tapasztalatai után?

A nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálatok tükrében rengeteg olyan szempontot lehet találni, amelyet érdemes lenne folyamatosan szemmel tartani, használni a döntés előkészítési folyamatok vagy az értékelések bégiggondolásához..

Kezdhetnénk azzal, hogy körül nézünk Magyarországon és megkeressük, hogy hol vannak döntés előkészítési vagy értékelési folyamatok!

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr65400298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása