Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az ingyen munka országa lettünk

2013.04.05. 16:23 :: Saman

A HR szakon a közgazdász professzoroktól azt tanultam, hogy a munkaerőnek a bérként kifizetett pénzből elő kell tudni állítani azt az állapotot, hogy munkaképesen megjelenik a munkahelyen.

Hozzátartozik, hogy evett.

Hozzátartozik, hogy mosdott.

Hozzá tartozik, hogy biztonságban tudja a családját.

Egy magyar ápolónő ezt tette közzé a minap:

"A szolnoki Hetényi Géza Kórházban dolgozom. Reggel a munkahelyen különös meglepi ért. A fizetési szalagom. 12 ezer forinttal kevesebbet kaptam. Kiderült, hogy nem csak én, de az összes kórházi dolgozói is, sőt az egész országban ez volt a jellemző az egészségügyben 10-60 ezer forintig lett kevesebb a fizetésünk, és a tavalyi bérkompenzációt is visszavonták, és visszamenőleg visszafizettetik velünk. Hajrá magyar egészségügy. És most igenis leírom 83000 Ft a fizetésem, 17 év és egészségügyi és 25 év folyamatosan munkaviszony után. Meddig tart ez még? Meddig hagyjuk ezt a megaláztatást?"

Matolcsy kísérletet tett arra, hogy a hazai gazdaságban eltörölje a munkabért mint olyat.

A 160.000 Ft alatti netto bér esetében az emberek ma már ingyen dolgoznak a vállalatuknak.

5 évvel ezelőtt ez a pénz még kétszer akkora vásárlóerővel bírt, anno abban az összegben még volt diszkreionális jövedelem hányad. Ezért fordultak elő olyan esetek Magyarországon, hogy a bank nevű intézmények kockázatelemzés után arra a döntésre jutottak, hogy X Z Y hitelképes. Ma már nem nagyon találnak ilyen eseteket.

Dolgoztam bankárként. Az első és legfontosabb kérdés a vállalatok hitelezésénél, hogy stabilan hozza e a szokásos árbevételét és ez kalkulálhatóan úgy képez-e nyereséget, ahogy a cég előző 2-3 mérlegéből ez látszik.

A megfelezett fizetésű emberek azonban a piacon sokkal, radikálisan sokkal kevsebb pénzzel mászkálnak! Nem hiszem, hogy lenne olyan piaci szegmens, ahol ez ne okozott volna összeomlás szerű átrendeződést. Ebben a közegben az árbevételüket tartó vállalatok olyan ritkák, mint az fehér holló vala az világtörténelemben.

Elvileg az ingyen munkaerőt nagyon szeretnék a tulajdonosi réteg aljas gátlástalan predátorai, bizonyára létezik olyan közgazdasági iskola, amely szerint ilyenkor mégtöbbet és mégtöbbet vesznek belőle... de a valóság ezt a hipotézist nem igazolta vissza. Sőt! A vállalati szektorban keresztül kasul összeomlás szélére sodort mindent.

A mikroökonómia mitikus fantáziája szerint az emberek a bérként megkapott pénzük elköltésével jelennek meg a piacon fizetőképes keresletként. Kalkulálható, hogy a térdre rogyasztott munkavállaló hogyan hat a gazdaságra. A megfelezett fizetésű magyarok és az elmenekülő magyarok esetei krízist okoztak!

A KSH adatai beszélnek arról, hogy amit a szegények elveszítettek /kb az alsó 8 decilis/, azt a gazdagok bezsebelték extra nyereségként, különben az átlagos reáljövedelem adaton is látni lehetne egy MEGFELEZŐDÖTT állapotot.

Ha 300 évvel ezelőtt ilyen sarlatán bármilyen szakmaterületen pusztított, akkor tuti, hogy mágján megégették az illetőt.

A "bérnélküli munkavállaló" modelljére egy olyan szociálpszichológiai kísrletet is lefojtattak, ahol kipróbálták, hogy a havi bér megegyezhet-e egy 3 kg. kenyér megvételére elegendő összeggel.

A kísérlet azt igazolta, hogy ennyi fizetés elegendő a magyaroknak, így várható, hogy a matolcsy modell újabb sebességbe kapcsol és bevezeti az 1000 Ft-os bérszinvonalat, ami univerzum szinten versenyképessé teszi majd a magyar gazdaságot! Még az UFO tőkések is ide jönnek majd ha kizsákmányolhatnékjuk támad!

Az Éhségmenet aktivistái azzal a kérdéssel vonultak fel Pestre, hogy a közmunkásokat át lehet-e rakni 6 órába és ebből a 36.000 Ft-os izévalamiakármiszuperbruttórokefellermoneyból jogos-e levonni mondjuk 35.000.Ft-ot a Putyin féle gázvállalat számára.

A kísérlet sikerült, bebizonyosodott, hogy a magyar emberek sokkal jobban szeretik az 1000Ft-os bért mint a 160.000 Ft-osat, mert az 1000 Ft-os bérnek sokkal átláthatóbb a belső stuktúrája. Könnyebb eldönteni, hogy miként költjük ezt 3 kg. kenyérre.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr705202296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása