Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az elfojtás, mint legfőbb politikai cél

2013.03.14. 03:11 :: Saman

Most, hogy a FIDESZ alkotmányellenesnek minősített ügyek sokaságával tűzdelte tele a tiszteletre méltó alkotmányt, az ügy kapcsán utólag kirobbant társadalmi vitában újra mantrázzák a fülünkbe a szokásos politikai szocializációs kliséiket.

Teljesen mindegy, hogy egyszerű 17 éves tiltakozó polgárról van szó, vagy az EU folyamataiért felelősséget érző nyugat európai politikusokról.

A FIDESZ golyószórójából ugyan az a töltény jön.

Mindenkit azzal vádolnak, hogy nem a saját meggyőződésükből beszélnek, hanem megvezetett, megmanipulált, módosult tudatállapotú, a saját beszédével önazonosságot vállalni nem tudó emberekről van szó.

Jelen esetben a FIDESZ nyilatkozatok pszicho analitikus ihletésű elemzésére vállalkozom.

Több szempontból érdekes nekifutni annak, hogy milyen elfojtásra utaló jeleket lehet látni ebben a kommunikációban.

A Freud-i teória szerint az elfojtás különböző formákban megjelenhet.

"Az egyik legfejlettebb elhárítási mód az elfojtás, melynek során az egyén arra törekszik, hogy azösztönkésztetéseket és a velük összefüggő képzeteket a tudattalanba szorítsa, mivel azok kielégítése veszélyes az én számára (Vikár Gy."

" Freud Elfojtáselmélete: a lelki betegségeket az okozza, hogy az érzelmileg túlságosan megterhelő esemény(eke)t az átélés időpontjában a személy képtelen tudatosan feldolgozni, ezért azokat elfojtja, így a tudattalanba száműzött élményanyag tünet(ek) formájában keres magának megnyilvánulási utat. De a tünet nem oldja fel az eredeti feszültséget és a gyógyulást a pszichoanalízis technikája (magyarázni tudta a neurotikus tünetek keletkezését, értelmét és célját) jelenti, mellyel az eredeti élményanyag a felszínre hozható és lereagálhatóvá válik az eredeti érzelem."

"Elhárító mechanizmusok: az én olyan szorongáscsökkentő műveletei, amelyek nem teljesen a valóságelvnek megfelelően működnek, mert kissé meghamisítják a realitást."

A legtöbb elhárító mechanizmus tankönyv ízű módon visszaköszön ebben az esetpéldában.

Az elhárító mechanizmusok közül vegyük végig a legfontosabbanat: 

1. Tagadás, felejtés, meg nem történtté tétel

Az emberek a procedúrát és az eredményt egyaránt kritizálják számos közelmúltbéli döntés esetén.

Igaz-e, hogy a FIDESZ kulcsfontosságú keretszabályokat érdemi egyeztetés nélkül foglal törvényekbe?

Rengetegen emeltek már kifogást ez ellen, soha érdemi választ nem kaptunk. Amikor azt állítják, hogy akik beszélnek, azok nem létező problémáról beszélnek, akkor ez az elhárító mechanizmus szemmel láthatóan működik.

Könnyű leseperni a napirendről ezeket a kérdéséket azzal, hogy tulajdonképpen nem hangzott el problémafelvetés.

2. Szublimáció

A szublimációt az analitikus fogalomrendszer főként szexuális ösztönök áttételeződéses megjelenésére használja.

Kérdés, hogy miért van Orbán Viktornak arra egyre növekvő késztetése, hogy a tárgyalási szándékok ellen, a közmegegyezés ellen fellépjen egy olyan ,modellel, ami a "nem tárgyalok", "csak azért se", "semmiben",  "soha",  "még 20 évig az én embereimmel ezt fogjuk erősíteni". Ez tulajdonképpen a "normális" közéleti felfogásnak, azaz a közmegegyezésre való törekvésnek a helyettesítése,

Megerőszakolósdi zajlik.

Mindenki tudja, hogy az erőszakosság, a lopás, a törvényesség ignorálása, kulturálatlan, mindenki arra számít, hogy nem lépjük át a kultúra és a jog határait, de ebben a szituációban folyamatosan omlanak le határok. Hétről hétre újabb botrányok robbannak ki, amelyek megbotránkoztató agresszió dimenziót vetítenek elénk.

3. Projekció

Praktikusan a projekciót úgy lehet tetten érni, ha azt látjuk, hogy valaki a benne lévő hiátust belevetíti a konfliktus másik szereplőjébe.

Simán elhangzik a FIDESZ székház foglalásnál például, hogy a kormány nyitott az egyeztetésre és tulajdonképpen akár asztalhoz is leültetné a tiltakozókat. Az első diáktüntetések után el is játszák septiben, hogy asztal is van, diákokat is szereznek.

A vitapartnerek megbélyegzése azzal hogy nincsen tárgyalási szándékuk, nincsen üzenetük, nem akarnak európai módon tárgyalni valójában a FIDESZ tényszerű leírása.

Ők nem tárgyalnak semmiről, semmiben, ők nem ülnek tárgyaló asztalhoz.

4. Racionalizálás

Napi szinten láthatjuk azt is, hogy a mitikus fantázia talaján születik egy-egy történet. Egy érthető magyarázat arra, amit látunk. Teljesen mindegy, hogy ez tényszerű vagy sem. A lényeg, hogy a szorongásunk lecsökkenthető azzal, hogy valamilyen sztorink van.

Sokkal rosszabb lenne azt állítani hogy "nem tudom", arra a kérdésre, hogy mitől kel fel keleten a nap és mitől bukik le este nyugaton, mint azt gondolni, hogy Panteon tüzes szekeret vezet végig az égen. A "valamilyen  magyarázat" támogat bennünket abban, hogy lecsökkentsük a szorongást.

A jobb oldal világösszeesküvés elmélete, amelyben Angela Merkeltől kezdve Barossoig és a 17 éves diáklányokig mindenki kommunista kém, mindenki egy jól szervezett magyarpusztító mozgalom aktivistája. Na hát a bloggerek meg aztán tényleg!

Ez az "elmélet" naponta 5 ször megerősítést nyer. Ezt veszik elő a brüsszeli parlamenti beszédekben éppúgy, mint a televíziós nyilatkozataikban.

A párt, mint emberi közösség, no meg a párt és a választópolgár viszonyában is feltűnő, hogy ez az ideológia ad harci menekülési csoport alapfeltevésre épülő kohéziós erőt. "Fogjunk össze magyarok, különben jön a patás ördög Gyurcsány, vagy patás ördög II. Bajnai... vagy akárki is jön az biztosan patás ördög.

5. Áttolás

A veszélyt jelentő események, jelenségek más közegbe helyezése is gyakorta megjelenik a FIDESZ cikk-cakkjaiban.

Ha nem demokrácia, akkor hát legyen a félázsiai izmozás  - dulakodás.

Ha nem EU, akkor Moszkva és Azerbajdzsán.

Gyakorta állítják be a FIDESZ propaganda alkotói a következő kontextusokat: Létezik-e a világon társadalmi kontroll? Baj-e hogy minden kontroll szervben pártkatonák vannak?

A kontroll szervek idehaza is működtek, számos esetben vétóztak még parlamenti döntést. A FIDESZ a saját multunkat letagadja, amikor pártkatonának bélyegez minden eddigi közszereplőt.

Valójában az ő modellje a totális pártkatonákból álló 0 kontroll konstrukció.

A nyugati demokráciákra is simán rávetítik a modelljüket, ahogy a saját multunkra is. A Médiatanács felállításakor össze is állítottak egy listát arról, hogy az ő modelljük miben hasonlít más EU tag országok média szabadságához.

Ilyenkor azt feltételezik, hogy kortársaik vagy a külföldet megjárt emberek eltekintenek attól, hogy mit látnak a valóságban.

6. Eszményítés

Régóta építik az orbáni kompetencia nimbuszt. Most, hogy kiderült, hogy mit is szeretnének, ha teljesen szabad kezet kapnának, értékelhetővé vált az ilyen furcsa módon napvilágot látott javaslat.

A döntések után kezdődő qvázi társadalmi vitákban, amikor a bűncselekmény határait súroló kérdésekben az derül ki, hogy elvetették a sulykot, rendre előállnak azzal, hogy az az ideális megoldás. Szinte lehetetlen megfordítani a percepciót és arról beszélgetni velük, hogy ha a szakszerűség szempontból vizsgálnánk, akkor milyen aggályok merülhetnének fel. Nem lehet napirendre tűzni semmilyen olyan kérdést, amely a tudományos discurzus klaszikus funkcióját szerepelni engedné. A tudósok dolga lenne a döntés előkészítési folyamatokban, hogy jelezzék az egyes alternatívák árát. Mi lesz velünk, ha abba az irányba építjük fel a jövőt?

Az orbáni világképről rengeteg sok szépet lehetett hallani! 8%-os GDP növekedés, soha többé megszorítás, a tandíjat örökre felejtsük el, megelőzzük reálbérben az EU átlagot stb. stb.

Aki ilyeneket tud ígérgetni, az tényleg megérdemli, hogy minimum a következő 40 évre kizárólagos jogokat kapjon a törvényalkotásra. Érdemes a javára lemondani, akár emberjogi mélységeket érintő természetes jogainkról is.

7. Izoláció

Számos esetben hallunk olyan nyilatkozatokat, amelyek a kontextusból teljesen kiragadják az adott eseményt.

"Angela Merkel feldühödött egy kicsit, majd lenyugszik." " Napirendre tűztek bennünket, de majd végre meghallgatják az érveinket." " Megunják és hazamennek." " Elmennek, de majd vissza fognak jönni."

Ilyenkor nem akarunk szembe nézni azzal, hogy a jelenség, a tendencia mekkora üzeneteket hordoz. Az elvándorlással kapcsolatban például nem akarunk arról beszélni, hogy a keretfeltételek nem kínálnak élhető perspektívát odahaza. Egyéni döntésként írunk le egy olyan jelenséget, amihez az otthoniak elszegényedését a kilátástalanság fokozódását kellene mellé tennünk.  Arról hallunk számokat, hogy 20 év mulva milyen szép lesz. Hallottunk a 4 kerék, négy szoba, 3 gyerek célképzeteket korábban is. Egy mukkot sem hallunk arról, hoy most hogyan lehet arccal arra felé fordulni. Arra sem pazarolnak túl sok energiát, hogy elmagyarázzák, hogy az amit most csinálnak, az nem hátra arc, hanem a célok operatív megvalósítása. 

8. Passzív agresszió

A saját bőrünkön egyértelműen elszegényedést tapasztalunk. Komoly rendszerek rohadnak le, Olyan dolgokat iktatunk ki, mint a lakáshitelezés, a kisvállalati hitelek világa, a társadalmi kontrollok, a sajtó, az igazságszolgáltatás függetlensége, javaslatot teszünk a blogok befenyítésére, az egyetemek 70%-ának a megszüntetésére. Fel nem merül az a discurzus, hogy mi lesz az ára ezeknek a döntéseknek.

Az orbáni világképben

  • közellenség-e a nagyvállalati szféra?
  • közellenség-e a kisvállalkozó?
  • közellenség-e az alkalmazott?
  • közellenség-e a meleg?
  • közelenség-e a cigány?
  • közellenség-e a polgárjogi aktivista?
  • közellenség-e az egyetemista?
  • közellenség-e a nemzetközi sajtó?
  • közellenség-e a hazai sajtó?
  • közellenség-e a civil szféra?
  • közellenség-e az ellenzék?
  • közellenség-e a szomszéd országok népei?
  • közellenség-e a bank?

Fel kell tennünk TGM kérdését: "Ki marad?"

9. Regresszió

Ez a hatalmas akarnokság, a párbeszéd lehetőségek felcserélése a nyílt erőszakkal, tipikus anális fixáció ügy. Dackorszakba kerültünk, de ezúttal országosan. IIyenkor egy "tisztességes személyiségnek" nincs más dolga, hogy mint hogy minden lehetséges alkalmat megragadjon arra, hogy nemet mondhasson. Teátrális keretek között ordítunk és toporzékolunk napról napra. Meg akarjuk mutatni a külvilágnak, hogy határtalan énerő birtokában  bármilyen szituációban uralni tudjuk a helyzetet.

Számomra hihetetlen, hogy komolyan gondolják, hogy ez a kártyavár tartósan fennmarad.

Hiába hoz a 2 évesek parlamentje anya ellenes keretszabályokat.

A hiszti előbb vagy utóbb kiváltja a felnőttekből azt a reakciót, hogy határt szabnak. 

 Minél erősebb és teátrálisabb a hisztéria, annál inkább felnőtt reakciót fog kiváltani.

A FIDESZ politikai szocializációs üzenet csokorjának nagyon erős üzenete van a személyiség számára.

Normális esetben ezt a hatást ellensúlyozza az, hogy az ember része különböző közösségeknek, amelyekben a paranoiás elképzelésekről azt a visszajelzést kapja, hogy ezek irreleváns leírásai a valóságnak.

Normális esetben a sajtó kifejezetten igyekszik a közbeszéd szereplőit, az ellenzéket, a civil szférát és a tudományos discurzust megszólaltani, ezért a normális közbeszéd azonnali visszajelzést ad az ilyen vadhajtásokról, már az elején. Az elmúlt 15 év folyamatai lassan manőverezték oda a hazai állapotokat, hogy ekkora hazugságok tartósan uralják a közélemény figyelmének teljes horizontját.

A sajtó függetlenségének felszámolása és a civil társadalom függetelen szereplői elleni civilgyilkos pogrom ebbe az irányba tolták a hazai közállapotokat.

A jobb oldali kánon szerint ma már az számít paranoiásnak, akinek kérdései vannak. Szerintük az a normális, ha orbán csak a borotválkozó tükrével folytat társadalmi vitát. A törvényeket Ipodon írják és minden javaslatról elfogadott törvények formájában értesülünk.

Sokkal többről van szó, mint arról, hogy a parlamenti döntésekhez szabad kezet kap-e a kormánytöbbség.

Ez a "senki ne szólon bele!"  -törekvés, ami megkísérli a blogokat ellehetetleníteni, az országos érdek egyeztető folymatokat okafogyottá tenni, a helyi béralkut levenni a napirendről, vagy lesósavazni a politikai tiltakozási akciókban részt vevő fiatalokat, ez egy innovációt berekesztő javaslat is egyben.

Minél nagyobb tömegben megvalósul az a modell, hogy senki nem szól semmit, nincsenek problémáink, nincsenek javaslataink, de legfőképp nincs tárgyalás, akkor érthetővé válik, hogy miért nincsenek nálunk munkehelyek.

A részvételi demokrácia megközelítés nálunk rengeteg kulturális, történlelmileg beágyazott konstrukciós hibával találja szembe magát. A hazai belső mű nem barátja a keret alkotó aktivitásnak. Kifejezetten félünk tőle 1000 okból.

Ha nem üldöznék a részvételi demokrácia mozgalmakat, akkor is harmatgyenge lenne a jelenlétük.

Középiskolás koromban megtapasztaltam azt a jelenséget, hogy az iskolákban interpellációkat gyakorló diák közösségek elszigetelődnek a környezetükben és 1-2 Igazlátó Nap megszervezése uátn az iskola letesz arról, hogy ezzel a fórumtechnikával vessünk fel problémákat. A 450 Igazlátó Napot szervező iskolából talán 10-ben volt 2. vagy 3. ilyen.

Ugyan így lepergett az iskola világáról a Comeinius program minőségbiztosítási módszertana. 

A rendszerváltás "tanuljuk meg gyakorolni a demokráciát" törekvése már az akkori demokrácia fejlesztő programokban megmutatta, hogy kulturálisan mekkora távolságra vagyunk a demokratikus társadalmi tervezéstől

Két iskola összehasonlító elemzésében rámutattam 1991-ben arra jelenségre, hogy az erkölcsiségét erőszakos módon a közösségre ráeröltető típus nyílt konfliktusba kerül a hazai közegben a demokrácia kereteit építő / védő figurákkal. Látszott az iskolai esetpéldák sokaságán, hogy kulturálisan számos bajunk van demokratikus kontrollal. 

Mára a prédikátor és a rendszerfejlesztő polgár konfliktusa alkotmányos vitává lett.

Az egyik oldalon autoriter és jogi kategóriákban nem gondolkodó, főként erkölcsi - érzelmi alapon érvelő közösségiség, a másik oldalon az emberi szabadságot garantáló kommunikációs csatornák, jogi-szerkezeti garanciák őrei. A rendszerben, jogban gondolkodó és facilitatív szempont közéletfejlesztő figurái.

A prédikátor és a rendszerfejlesztő javaslatokat tevő aktív polgár nyílt háborúja tört ki megint, ezúttal a nemzeti jövőkép a tét.

Pontosan úgy, mint 89-ben az iskola világában.

Anno egy totálisan kirekesztő ideológus érdekcsoport leváltása volt a kihívás, mint ahogy most is az.

A diagramm nyílt konfliktust jelez.

Az orbán féle világkép ezt a háborúskodást próbálta előre nyakon önteni azzal a szósszal, hogy valami miatt nemzeti együttműködésnek kellene hívnunk ezt. Bájos kis csúsztatás együttműködésnek keresztelni a konfliktust.

A döntés előkészítési és értékelési folyamatokból totálisan kirekesztettek az érintettek. Nincs hol felszóllanunk, nincs miről és nincsen kinek! Amikor a külföldiek kérdeznek, akkor orbánék a magyarok megtámadásáról beszélnek. Amikor a magyarok kérdeznek, akkor a külföldiek támadásáról beszélnek. A nagy nemzetközi magyarpusztító világösszeesküvés 17 éves diáklányok tudatába férkőzve huncut kérdésekkel próbálja megingatni erős és szilárd nemzeti boldogulásunkat!

Az elfojtás szót nem csak Freud-i értelemben használja a köznyelv. Ezt a szót használhatjuk arra is, amikor lázadást, mozgalmat, tüntetést erőszakkal berekeszt a hatalom.

Mindkét esetben előtörő, napvilágra kerülő, tudatosuló dolgokkal szembeni folyamatra használjuk ezt a szót. Nem csak a személyiség, a társadalom, a politikai jövőkép tervező sík is képes valamit a szőnyeg alá söpörni, vagy tartósan tabu témaként kezelve akadályozni a nyílt kommunikációt.

Valami miatt a FIDESZ hívők számára belefér a kirekesztés totális fokozása abba a fogalomrendszerbe, amit ők szabadságnak hívnak.

Mi kívülállók nem nagyon értjük, hogy miért kellene a szabadság kiteljesedésének tekintenünk a jogtiprást, a lopást, a demokratikus keretek szétverését, a közbeszéd fórumainak elnémítását.

De azért, lennének kérdéseink!

Van-e, aki válaszolna?

Van-e fórum, ahol feltehetjük a kérdéseket?

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr115133729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2013.03.14. 21:18:08

Az EU hazudik.

Az AB hazudik.

Orbán hazudik.

A blog hazudik.

Csak az a kérdés ki miért.

Mpatikus Eszetlenellenes 2013.03.14. 23:56:04

@Larry Silverstein:
Úgy látom mindenütt Te vagy ma megint az ügyeletes... Egy igazi "Droid", otthon csak sípjelekkel kommunikálsz, mint A2D2.

Belekötsz mindenkibe, pedig egyre több blog kommentelő közönsége kezd egyetérteni azzal, hogy az elzavart szocik sorsára kellene juttatni ezt a maffiát is, s el kellene jönnie már az egymásra találás idejének. A tudatos megosztás alapját képezi az évektizedek óta tartó, váltógazdaságban elkövetett szabad rablásnak.

"Csak az a kérdés ki miért?" Pózolsz...
Idoljaid ugye nem hazudnak..., csak azt nézzék amit teszek..., nem volt taggyűlés...
Agymosott alak vagy vagy csak hobbiból provokálsz?
Tulajdonképpen tudom a választ, de azért erőlködhetsz egy kicsit.

Adok neked kulcsszavakat, tudod ahogy kapni szoktad: libsi, bolsi, komcsi, ajvék, brühühü, emútnyóccév...stb.
Válogassál vagy szabadon kombinálhatod is, kár hogy iszonyúan szinvonaltalanul csinálod, de a kaján vigyorral odahaza összegörcsölt, s szellemesnek is szánt erőlködéseid szánalmasak...
Na nyomjad tovább, nekem ennyi időm jutott rád.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.15. 00:47:42

jó hosszú írás, már eleve az elismerést érdemel, hogy van, aki mélyen és hosszan hajlandó elemezni bármit is a mai közéletben. néhány gondolat a poszthoz:

először is valószínűleg fejétől bűzlik a hal. ez ilyen egyszerű. az orbán alatt lévő emberek jó része későn eszmélt, amikor már dúlt a "háború" a baloldal ellen. ezek sima megélhetési okokból maradtak jó katonák, már késő volt kiszállni és új pártot alapítani. itt a rogán-félékre gondolok meg a pokornikra. és vannak a meggyőződéses hülyék, mint pl egy kocsis máté vagy egy szíjjártó. ők egyértelműen egy vezért követnek. mindkét csoport azonos abban (és emiatt érdemli ki legnagyobb megvetésem) hogy nem tud a politika világán kívül mozogni, nem ismeri ezt a terepet. a versenyszféra logikája totálisan idegen számára, fél tőle, soha nem is fogja kipróbálni ott magát. igazi büntetés lesz számára, ha egyszer mégis kénytelen kikerülni a parlamentből. csak a pénzosztás, a dörgölőzés kultúráját ismeri: felfelé nyal, lefelé tapos. ugyanígy neveli ki a maga után jövő generációt, ne feledjük, a fidelitas és az iksz lelkes diákok sokaságát tudja a soraiban a kétezres évek eleje óta. innen jött többek között rogán is. már lent, korán kezdődnek a pozícióharcok, a hatalmi cinizmus, de itt még van hit, főleg a fiatalos naivitás okán. aztán fönt már minden megváltozik. az elnyert képviselőséggel a politika megélhetési forrás lesz, ráadásul nem is rossz. bőven megéri bevállalni miatta az elforduló régi barátokat, lesznek újak és megjelennek az apafigurák a pártban (orbán, kövér), akik támogatják, bátorítják az illetőt. tehát ez a része le van zárva, a sorsa eldől.

a lelkes követő más tészta, ő a posztban írtakat hasonlóan élheti meg, hiszen számára a tévedés beismerése nem létezik, az a személyisége, az élete végét jelentené. marad az önámítás, a kognitív disszonancia.

ugyanez a szavazójuk is, ez jól látható a blogokon. van a fizetett réteg és van a meggyőződéses.

viszont orbán jelleme külön érdekes. én úgy szoktam mondani, hogy ők voltak kövérrel a '80-as évek frottírzoknis értelmisége. nagyon durván hathatott rájuk, mikor külföldi politikust, befektetőt láttak közelről. akkor eldöntötték, hogy nyerniük kell, kapóra is jött horn öreges, lassú stílusa és önhittsége. nyertek. de észrevették, hogy nem elég a boss-öltöny, ide kultuszharc kell, különben nem konzerválható a hatalom. plusz nem is volt meg már akkor sem a szakmai kormányzás lehetősége, a hozzá való tudás, szürkeállomány. a bokros-féle hideg racionalistákat, a surányi féle jegybankárokat messze kerülni akarták: kiderült volna, hogy okosabbak náluk, ezt a pártelit nem tűrhette. plusz a közgazdász-szemlélet sem illett volna a népmesei vonulatba. kerestek hát egy matolcsyt. és lám. a kultúrában és az oktatásban már akkor is voltak kerényik és hoffman rózsák. ez lenne ismét a lelkes team. elég leadni a régi receptet: katarzis a kultúrában, körmös az iskolában, ha régen működött, most is fog. ekkoriban jött a sacra corona, a hídember és a bánk-bán film. csupa nemzeti témájú butaság, java része érdektelen a liberális közönség számára, de nem baj, jó üzenet a saját tábornak. és hát adott egy erősen vesztes, szorongó, kapaszkodókat kereső réteg, amelyik megszólítható a népdalokkal és az egyházzal, illetve a népért harcoló vidéki ifjú népmesei hős imázsával, kész is a recept. aztán jönnek a lelkes fiatalok, akik valamiért nem érzik jól magukat az underground kultúrában, de középen sem akarnak maradni. nekik szintén ideális az antikommunista, "ne lázadj, az is lázadás" típusú vonal. mindez nemzeti mázzal, identitástudat erősítésével átszőve.

közben a rendszer tetején ül egy még mindig fiatal politikus, aki székház-ügy után rájött, hogy még mindig lehet nyerni, csak színezetet kell váltani. a többség vevő a léleknyugtató hazugságokra, a parlamenti feles többség pedig ugyanúgy korlátlan hatalmat ad a kezébe, mintha legalábbis egy uralkodó dinasztia tagja lenne. miért ne használná ki? egyfelől lehetőséget ad a gazdasági háttér felépítésére, másfelől megfelelő üzenetekkel tovább kábítható a vezetésre vágyó nép, ami kádáron és kisebb részben horthyn szocializálódott. ebbe a képbe rondítottak bele a szocialisták, amikor 2002-ben balról előzték a vezért és sima szociális ígéretekkel, a legősibb komcsi trükkel letaszították a trónról. persze ez önmagában kevés lett volna, a fővárosi szabad polgárok eleve frászt kaptak tőle 4 év alatt, de alapvetően ez vitte el a bizonytalan szavazókat az ellenzék irányába. itt kezdődött az igazi csata, ami azóta is tart. a szocik sem mertek őszintén politizálni, inkább az elkúrást választották, csak vissza ne jöjjön 2006-ban. részben igazuk volt, ma látjuk igazán, mit tett volna az országgal a győzelem után. meggyőződésem, hogy a durvább bosszútól, pl egy teljes államosítási akciótól csak a világválság és az ország törékeny állapota tartotta vissza 2010-ben, de 4 évvel korábban ugye nem ez volt a helyzet. közben az ügy persze már neki is személyes lett, a megélhetése ugyanúgy a játszmán múlik, mint a társainak (vö. áder legutóbbi aláírása), tehát nem szállhat ki. és ha nagyon összeveti a dolgokat: mi tartaná vissza attól, hogy újabb 4 évre bebetonozza magát, amikor már a regisztrációs kártyát is kijátszhatja majd? ehhez mindössze 1 évig kell még valahogy kitartania, utána szabad a pálya gyakorlatilag bármihez. az ország nem tud összeomlani, legfeljebb egy borzalmas szürkeség vár rá, a lehetőségei úgy 30%-ának a kihasználása. de mi ez ahhoz képest, hogy ő még 4 évig játszadozhat? külső körülmény, hivatkozási alap pedig mindig lesz, miért nem olyanok a gazdaság számai. a "mi lett volna ha" kérdését viszonylag kevesen tudják hihetően előadni, levezetni a felszínes többségnek. tehát 2014-ben bőven nem csak az alkalmatlanok eltávolításáról szavazunk, meglátásom szerint arról is, hogy nyugati útra lépünk-e, vagy marad a bizáncias politizálás jókora kádári felhangokkal. talán 4 nyugodt év és nyitottság visszaadhatja a hitet, hogy az együttműködés jobb, mint a háború a világgal és önmagunkkal, de a választókat senki sem tudja kiszámítani. sok múlik a szocik debilségén is persze.

az elemzés helytálló.

ennyit akartam hozzá szösszenteni.

felcsutisuttyo 2013.03.15. 07:34:29

NEMZETI SZAROK KORMÁNYA meglátja hamarosan. hogy az EGYÜTTMŰKÖDÉS ELLENÜK LESZ--és kemény NEM lesz azaz NEMZETI ELLENÁLLÁS MOZGALOM LESZ..és a DIKTATÚRA MEG LESZ DÖNTVE !!!-ha kell nem demokratikus úton( mert egy Diktatúrát Demokratikus úton nem lehet megdönteni)

MOST TÉNYLEG:
Talpra Magyar!
az ország szakadékba zuhan,
Szar a Fidesz kormányunk,
Ellopta az alkotmányunk.
Vissza fogjuk szerezni
és a Nemzeti Szart el fogjuk temetni!

lenoardo999 2013.03.15. 08:18:36

Saman: a nol.hu-n rendszeresen látlak. Több tartalmi kérdésben egyetértek veled. De a jó isten áldjon már meg, próbálj olvasható formában kommunikálni.
1. helyesírás: minden kommented és posztod hemzseg az alapvető helyesírási hibáktól. Ha már szóba hoztad Freudot, ennek következményeit átgondoltad?
2. Folyamatos aritmikus szövegtördelésed állandó ellenállást ébreszt a szöveg iránt.
3. Bonyolult, végtelen hosszú, idegenszavaktól hemzsegő szöveged ugyan posztban talán még elmegy, bár ezt is vitatnám, de kommentben reménytelen.
4. Ha még egy ponttal csökkentenéd a betűméretet, akkor eltűnne a szöveg. Miért kell az olvashatósághoz ezen az egy helyen 150%-ra állítani a nagyítást?

grani 2013.03.15. 08:58:27

Azta!!! Minden elismerésem. Profi munka. Tetszik.
Ha lenne időm, nem kellen kuliznom és prezentációt készítenem, én is írnék egy ilyet, persze ellentétes tartalommal. Jó dolog az ellenségeket számba venni. Viszont érdemes lett volna a barátokat is. Mondjuk azokat, akik azt szeretnék, hogy MO egy fejlett, virágzó, boldog ország legyen. Úgy kapásból a dalai lámán kívűl senkit nem ismerek. Persze, lehet elnézést kérni még azért is, hogy a térképen vagyunk, mert a legtöbben, főként a szomszédainknak ez tetszene a legjobban, de hát ezzel a stratégiával kegyelemkenyéren élő (most is azon élünk, EU kegyelemkenyéren) koldus szerepe jut (EU és IMF segélyért koldulás, amit ugyse tudunk visszafizetni), akibe bárki belerughat büntetlenűl (lásd környező országok, EU biztosok stb.)
Szóval, mi is a cél? Mert a cél ismerete nélkül csak duma az egész.

a_tom 2013.03.15. 09:40:48

Korrekt diagnózis, jöhet a kényszergyógykezelés. Mivel a szakmaiságban, a párbeszédben nem hisznek és szeretnek a régi "jól bevált" unorthodox eszközökhöz visszanyúlni, egy kis elektrosokkot javaslok, utána frontális lobotómiát.

béla a görög (törölt) 2013.03.15. 09:54:42

Ez mind igaz, csak egy problémám van.
A 'FIDESZ' - mint rákos daganat.
Van a Kedves Beteg (Orbán Viktor) és van neki egyfajta világképe. Hogy ez most tudatosan sugárzott világkép, vagy a betegsége által keletkező skizofrén vizió - ebbe most nem menjünk bele lényegtelen.
Szóval van a Kedves Beteg.
Van neki egy kormánya. Ez már több ember. Hatalom és pénzéhesek - OK. Ne minősítsünk. Illeszkednek a skizofrén Kedves Beteghez és világképéhez.
DE valahol már itt kellenének zavaró viselkedési elemeknek lenniük.
ÉS végül a szimpatizánsok - a zombik.
Ha otthon a zombinak mondják, hogy 'apa/anya büdös vagy - árad belőled az Orbán-szag' akkor az miért nem megy el fürödni???

regress 2013.03.15. 09:58:20

@Schindler Pistája: te nagyon beteg,az agysejted a magányba őrült bele

a_tom 2013.03.15. 10:12:41

@grani:
Nem is sejted milyen sokan vannak akik azt szeretnék hogy nekünk jó legyen. Én például örülnék ha MINDENKI boldog lenne és nem szenvedne szükséget semmiben. Igen, más népek, országok lakói is. Pedig nem én vagyok a Dalai Lama. Nem kell ehhez szent embernek lenni, elég ha az ember nem egy szűklátókörű, buta, frusztrált, paranoiás faszfej. A saját boldogságunkat és boldogulásunkat nem megvédeni kell másoktól vagy megpróbálni erővel elvenni, hanem saját magunk kell megtaláni, másokkal pedig egymást segítve együttműködni, megosztozni. Ha lehet ne gondold ebbe bele hogy kötelező elosztogatni mindenünket, feladni önmagunkat és megalázkodni, nemcsak a két véglet létezik, a középút lenne a kívánatos, mint majdnem mindenben.
Az hogy hisztis gyerekként csípünk-rúgunk minden irányba, toporzékolunk, és közben mindenkit ellenségnek kikiáltva átkozódunk, vádaskodunk, belemarunk az enni adó kézbe, néha a sajátunkba is, az semmilyen tiszteletet nem vált ki, legfeljebb egy lenéző mosolyt, kézlegyintést vagy homlokráncolást.

(De persze rendívül érdekelne ennek cáfolata, az a rengeteg kül- és belpolitikai siker, ami ennek eredménye...)

grani 2013.03.15. 10:47:52

@a_tom: Hát igen, kár hogy nem vagy valami potentát valahol. Sajnos, valahogy ezt a gondolkodás módot a környező országok politikusainál, de úgy áltlában a világban, nem tapasztalom. Elég csak arra a zsarolásra gondolni, amit a britek csinálnak mostanában, vagy amit az EU pénzek elosztása körűl folyik. Hát szépen előjön az igazi énjük a politikusoknak. Az ő dolguk, hogy a saját országukat helyzetbe hozzák és mivel a lehetőségek végesek, ezért akár a mások kárára is. Meg is teszik, gondolkodás nélkül.
Nem tudni, mihez vezet az Orbán féle politika hosszú távon. Az előző tökéletes csődhoz. A mindenáron megbékélni, saját előnyünket feladni, mások érzékenységét tisztelni, mikor a miénket senki... Hát ez eleve vesztes politika. Persze, a jó keresztény az ilyen. Node nem templomban vagyunk és nem uri társaságban.
Szóval ha a régi módon nem megy, akkor próbálkozni kell. Hát most ez megy. Aki nem kockáztat ebben a helyzetben az nem nyer, de biztosan veszit.

Éhes_ló 2013.03.15. 11:38:24

mandiner.hu/cikk/20130314_szazadveg_egyetert_a_tobbseg_az_alkotmanymodositas_fobb_pontjaival

a többi blabla, kedves poster.
Ketyeg a vekkeretek és hillary, soros pénzéért ennél többet várnak el a gazdáitok.
Húzzatok bele, ahogy a kedvencetek gajdolta, mert ebből ismét bukta lesz jövőre!

Húsleves 2013.03.15. 11:50:20

Ezen a gagyi, áltudományos szaron dolgoztál ennyit?
Ha már ennyit dolgoztál, érdemes lenne egy kicsit magadba mélyedni és önmegfigyeléssel egybekötött relaxációt végezni.
1. akikról írtál, maximum jót röhögnek rajtad. Ők pontosan tudják mit csinálnak, a pszichológiai eset te vagy.
2. a tiednél van sokkal egyszerűbb, kézenfekvőbb magyarázat arra, hogy mi vezetett ide: www.kibulizottorszag.net/
Orbánék sohasem voltak demokraták, a régi elit által tudatosan létrehozott látszatellenzék voltak, Orbán a párttitkár apucija valaga alól keménykedett, nincs itt semmi pszichológiai bonyolultság. Saját elmondása szerint katonakorában "megpróbálták" beszervezni, majd - láss csodát! - ő nagy "ellenzéki" lett, míg az apucija zavartalanul folytatta kommunista karrierjét, zavartalanul készülhetett a kapitalizmusra az állami vagyon átmentésével. Ha ilyen előzmények ismeretében te valami hatalmas pszichológiai rejtélyen agyalsz, akkor ez azt jelenti, hogy a műsor igen jól sikerült, ergó érdemes lenne a saját képességeidet górcső alá venned.
3. Akik "láthatatlan" alkotmány"-nyal indokolták a halálbüntetés eltörlését, akik ellopták a cigányok felzárkóztatására kapott uniós pénzeket és fát lopni küldik a cigányokat, akik "Én is cigány vagyok" táblával a nyakukban demonstrálnak és letitkosították a titkosszolgálatok (szándékos?) felelősségét a cigánygyilkosságokban, akik a magántulajdon mindenekfelett állóságáról papolnak és mindig a bűnözők oldalára állnak, akik a súlyos etnikai prblémák megoldása helyett inkább betiltják a statisztikákat (szólásszabadság), azok mind vertek egy szöget a sosem volt demokrácia koporsójába.
süti beállítások módosítása