Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az adósságcsapda mitológiája

2013.01.18. 14:55 :: Saman

A Bajnai faló feldarabolása körüli újsághírekben, nevezetesen a hvg.hu-n ismét fellángolt az a vita, amit 1000 másik újságcikk kommentjeinél láthatunk, hogy jobbos és balos párt aktivisták egymásra kenik azt a fekáliát, ami az adósságtömeg toszogatása körüli feszültség.

A jobb oldali mítoszteremtők politikai marketing stratégiája szerint kezdetben vala a zsidó világösszeesküvés, amely meglátá a magyar gyönyörűségeket /talán még a kóser ételeinkbe is belekóstolt vala/ és elhatározta, hogy mind egy szálig kipusztítja a magyarokat innen. Egyszer aztán szembe találkoztak ezek a baloldali és liberális kormánypártokkal, akik pepitába pont ezt találták ki országstratégiának, alig akadt eltérés.

Ezek úgy megörültek egymásnak, hogy menten sírig tartó hűségesküt fogadtak és  hozzá is láttak, hogy összeszerkesszék a nagy magyarpusztítógépeiket és családonkínt faluról faluról, városról városra, szervezetrül szervezetre eltegyék láb alól ezt a mitugrálsz kisebbséget.

A nagyágyú, amivel végső rohamra indultak az az IMF hitel vót. Történt egyszer, hogy megint gyütt az IMF és megint le akarta támadni a magyarságot egy országhitellel, mert úgy vette észre, hogy ezek még mindíg élnek!

A politikai szocializációs modelljeim szerint ez a fajta világlátás ennél a "hatalma van - kiszolgáltatott" viszony probléma feszegetésénél egészen máshová teszi a hangsúlyt, mint ahol az a valóságban van.

A valóságban az EU és az IMF esetében is az országon belüli viszonyok alakulása jelent kontrollt vagy kontroll vesztést. Dajkamese, hogy az ország belső demokráciájával felesleges foglalkozni, mert a kontroll pont úgy is odakint van. Az ország stratégiai kérdéseiben autonóm belső döntéshozatali mechanizusaink döntenek.

Jól vagy rosszul!

A külső szereplők erre nem mondanak semmit, mert nem az ő dolguk! Maximum annyira, mint amennyire ők is belső szereplők. Van olyan, hogy mások megnyilvánulnak, például befektetési tanácsadó minősítő intézetek véleményt nyilvánítanak és jóslás szerű diagnózisokkal tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogy érdemes-e profit reményében itt befektetni. Ezesetben ők értékelik a korábbi befektetések hozamait. Az új belépőknek erre a tapasztalati körre alapozva mondják azt, hogy milyen biztonsággal jósolható, hogy a pénzük itt fialni fog, vagy sem.

Volt, van és lesz is abban mozgásterünk, hogy amikor külső szereplőkkel alkuszunk, akkor tárgyaljunk a feltételekről.

Az már egy hozzánk közelebb eső réteg, hogy amikor mi küldönk egy küldöttet, hogy a nevünkben tárgyaljon, akkor annak miféle mandátum van a zsebében?

Pontosan mit akar a mi nevünkben?

Velünk mennyire van az leegyeztetve, hogy mi mit is akarunk? Mit tartunk követendő célnak, mit nevezünk közérdeknek?

 A privatizációnál, az EU csatlakozás alapjainál épp jobb oldali kormányok képviselték hazánkat a tárgyaló asztalnál.

A helyzet az, hogy elképesztő mértékű szabad rablást fed le az a politikai akarat, hogy a jövőkép alkotó funkció totálisan ki van iktatva a mi közéletünkből.

Ángyán doktor kb. 20 éve, azaz az EU csatlakozást megelőző idők óta mondogatja, hogy milyen a sikeres európai mezőgazdasági - vidékfejlesztési modell. Ehhez képest nálunk micsoda rablás és pusztítás folyik.

Nálunk, a belső folyamatok hazugságaira épülve, hogyan válik nemzetvesztő pusztító eszköztárrá az a keretalkotó tevékenység, ami a mezőgazdasági szereplőket és a vidék lakosságát érinti.

Ángyán professzor dél amerikai nagybirtok politikának nevezi azt, ahol elképesztően szűk földbirtokos réteg kezében van ez a nemzeti erőforrás és a falusiaknak csak az a szerep jut, hogy éhbérért dolgozhatnak idénymunkában.

Magyarországon orbán azzal került kormányra, hogy folyamatosan azt mondja, hogy jó nagyot kell növelni a GDP-n és a többletből úgy kell fejleszteni a kiadásokon, hogy soha semmilyen megszorításra ne legyen szükség.

Teljes mértékben az ellenkező irányba fejleszt.

  • Letörte a bérszinvonalat a kínai munkaerő szintjére! A belső kereslet durva csökkenése miatt megáltt majd negatívba fordult a GDP. Még a megszorításokkal sem lehet egyensúlyozni a költségvetési hiányt!
  • Leállt a bankhitelezés és leállt a vállalati beruházás.
  • A III. szektor utolsó mohikánjai halál tusájukat vívják a civilgyilkos pogromok szorításában. Ez azt jelenti, hogy a humánszolgáltatások oldalán sem keletkeznek munkahelyek.
  • Az állami kézben lévő földekkel kialakult a dél-amerikai típusú modell. A zéró összegű játszma a pártmaffia markába csatornázza a földből mint nemzeti erőforrásból származó jövedelmeket és az eddiginél durvább szegénységet és kilátástalanságot, kitaszítottságot hoz a vidék Magyarországára!

Nem csak a vidéki lakosság kirbalása fokozódik. A piaciszereplők kérdezhetnék azt, hogy miért nem szólt semmilyen országstratéga arról, hogy 5 év alatt elvész a pénzünk vásárló értékének a fele? Ez számukra azt jelenti, hogy egyszer csak fele annyi fizetőképes kereslet rohangál az utcákon.

A bankok, a telefon társasaágok kérdezhetik, hogy mik ezek az Eistand adók? Egész piacokat szállnak meg a pártmaffia emberei. Egy-két törvény és övék a temetkezési szokásaink vagy a kocsmai játék gépek haszna.

A belső kereteink változását sem könnyű szabad szemmel követni. Egy családi életstratégia nem képes alkalmazkodni olyan kihívásokhoz, ami itt lezajlott.

Egy vállalati alapkérdés, hogy a szolgáltatásnak / terméknek ki a célcsoportja és annak mik a fogyasztási szokásai. Ezt az árazáshoz jó ha érzi a marketing.  Nálunk ember legyen a talpán, ha átlátja, hogy miként változik az emberek családi kaszza ügyben érzett biztonság érzete.

  1. Megvakultunk a családi kassza tervezési szerepünkben.
  2. Megvakultunk mint kis közepes és nagyvállalat azügyben, hogy hogyan árazzuk a termékeket.
  3. Megvakultunk a társadalmi tervezés szerepünkben is. Olyan kérdések vetődnek fel a társadalomban, hogy létezzenek-e egyetemek! Létezzen-e sajtó? Legyen-e civil szektor? Legyenek-e szakszervezetek?

Ezek a szereplők például kulcsszereplői a civilizált országok társadalmi tervezési folyamatainak!

Nálunk ezek közellenségek a kormány civilgyilkos célkeresztjében és néma Leventék a saját vonatkoztatási csoportjuk felé!

Márpedig a keretalkotó teljesítményünk bár a politika karmesteri mozdulataira, de ezeknek a szereplőknek a zenei összjátéka.

Talán azért érdekli a magyarokat egy olyan világkép, amelyben a külső világösszeesküvés tehetetlen bábá tesz bennünket, mert felépíteni ezeket a halál konkrét hazai szervezeti kereteket elég macerás lenne.

Így hogy már jóformán mindegyik elpusztult...

Most akkor kezdjük előről?

Már az előző alkalommal is kudarcot vallottunk!

Inkább fogjuk a nyuszira!

A dolog pikantériája, hogy a privatizációs folyamatot el akarják törölni visszamenőleges hatállyal. Matolcsi Gyögy az unorhodox gazdaság világ sőt messze az univerzum határain túl is híres gazdaságpolitikusa rohamra vezényli ezügyben nemzetünket!

A Varánus blog szerzőjének kérdése van a történethez:

Hibásan eladott belföldi monopóliumok, helytelenül privatizált vagyon? Gyurikám, töki, hunyd le a szemed, menj le alfába és próbálj emlékezni hol voltál és mit csináltál akkor, mikor ezek az ügyletek végbementek. Ha végképp elvesztél az önimádat tengerében akkor segítek kicsit felidézni:

- 1985 - 1990 között, a spontán privatizáció időszakában a Pénzügyminisztérium osztályvezetője, majd a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa voltál.

- 1990 augusztusában, amikor a parlament a "Tulajdon és privatizáció" címen elhíresült előterjesztést elfogadta, és ezzel "helytelenül privatizálhatóvá tette a belföldi monopóliumokat" akkor egyenesen te voltál a privatizációs kormánybizottság elnöke. A te elnöklésed mellett határoztátok meg ügyesen a tulajdonreformot, a vállalkozásélénkítést és a privatizáció irányát. Utána közel tíz évig kutattad személyesen a privatizációt, vagyis szemmel tartottad a történéseket a Privatizációs Kutatóintézet igazgatójaként. 

Jól értjük, Gyuri, ez a kamingaut akkor azt jelenti, hogy elkúrtátok, nem kicsit, nagyon? 

Innentől pedig érdekelne, ha a mindent visszacsinálnák dolog jár a fejedben, akkor vajon a te személyes felelősségeddel - igen, az anyagival is - mi lesz?

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr475025191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása