Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Generációs élmény született

2012.12.20. 13:21 :: Saman

Kéri Laci politikai szocializáció óráin említette azt a szerzőt, aki elkülönítette egymástól a korosztály - generáció - nemzedék fogalmakat. Pál Tamás is tanított erről sokszor.

Ezek a szinonímák néhol ráragadnak egyes társadalmi csoportokra, akik eposzi jelzőként cipelik magukkal ezt.

Próbáltam rákeresni a neten, hogy a "fényes szelek nemzedéke" - "nagy generáció" fogalmak mentén hátha megtalálom az eredeti szerzőt, de sajnos nem sikerült.

A distinkció lényege, hogy azokat a generációkat hívják nemzedéknek, amelyek elérték a céljaikat. Azokat a korosztályokat hívják generációnak, amelyek kitűzték a céljaikat. Korosztálynak azokat a csoportokat hívhatjuk, amelyeknek nincs ilyen közös társadalomformáló alapélménye.

Tegnap óta a mostani magyar fiatalság egy életen át megemlegeti, hogy akkor anno az asztalra csaptunk!

Kimondtuk, hogy ELÉG!

Egy új generáció született, amelynek elege van a korrupt hazug rendszerváltó bagázsból és nem partnerek a végeláthatatlan hazudozás színjátékaihoz!

Hazudozásnak nevezik a hazudozást!

Orbán szómágiáit egy mozdulattal söprik félre az útjukból! 

Korábban írtam már arról, hogy nemzedéknek lehet-e tekinteni a rendszerváltás kori értékvilágban született generációt. Akkor azt találtam, hogy semmiképpen nem, mert a rendszerváltás kori célokat nem értük el.

A nol.hu-n sokszor leírtam kommentekben, hogy a rendszerváltás társadalmi szerződése az, hogy itt demokrácia lesz, nyílt piacgazdaság lesz és nyugati típusú jóléti társadalom.

Amikor orbán puccsa teljesen hadat üzent ennek a társadalmi szerződésnek, akkor derült ki igazán, hogy minek is van beágyazottsága a társadalmunkban? Komolyan gondoljuk-e, hogy ezek voltak a céljaink?

Jódarabig egyre fogyott a hitem abban, hogy erre azért csak emlékeznek az emberek! Mivel legtöbbször egyedül maradtam azzal a véleménnyel, hogy ezek voltak a célok és ez társadalmi szerződés, így kezdtem elbizonytalanodni abban, hogy eléri-e mondjuk az én korosztályom a generáció szintet.

 A diákok és a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe konfliktusában újra megjelennek ezek a célok.

Nem csak az egyetemi férőhelyek és a tandíj kérdése kerültek napirendre.

Az egész demokrácia és piac ellenes, vastagon jóléti társadalom ellenes konstrukció megkérdőjeleződik. Játszi könnyedséggel vetik fel a fiatalok azokat a kérdéseket, hogy ugyan mi értelme van ennek az eszkalálódó kirekesztősdinek? Hová vezet ez?

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe sarokba szorult! Bizonyos, hogy nem bírja a társadalom  támogatását míg a diákok meg igen!

Jól látszik, hogy baltás gyilkos módszerekkel nyúl fontos társadalmi rendszerekhez és közben az agysebész szakmai nimbuszát próbálja magára ölteni!

Gazdasági miniszterünk kulturantropológiai kiruccanásain bármikor átkereszteli agysebészetté a koponyalékelést.

Külön pikantériája a dolognak, hogy a saját korábbi demagógiájuk kísért a témában.

Gyurcsányt népnyúzó patás ördögnek eladták a tandíj bevezetése miatt, megpróbálták azt hazudni, hogy az IMF akarja a tandíjat, majd egyszer csak megsemmisítő csapást mérnek az egyetemkre ezzel a forrás kivonással.

Kormányciklusról kormányciklusra bebizonyosodik, hogy a rendszerváltó politikusaink semmiféle társadalom formáló vízióval nem rendelkeztek! Sodródtunk az árral, de soha sem volt kontroll a kezünkben.

A dilettantizmus elérte azt a fokot, hogy a politikusok beavatkozásai nyomán kimutathatóan összeomlanak társadalmi rendszerek. Az orbáni csürhe azt akarja "innovációként" eladni a választóinak, hogy iktassuk ki a sajtót, a bankokat, az egyetemeket, stb. stb. 

A saját hatalmi gépezetének egyre jobbak a pozíciói, de közben az emberek, azaz a családok, a vállalkozások olyan kilátástalansággal találták szembe magukat, amely elviselhetetlen!

Nincsen mit vesztenünk!

A fiatal korosztályok fele gondolkodik kivándorláson és eszkalálódó mértékben neki is indultak már sokan!

Ez a háttér is sokat segít abban, hogy a fiatalok polgárként szólásra emelkedjenek! Ha fizikai erőszakkal nekik támad a hatalom, akkor legfeljebb hamarabb felszállnak a repülőre!

Orbán demodernizációs fülkeforradalma most összeütközött valódi modernizációs értékekkel.

Nem nyeli be a nép minden kizsigerelt része azt az ámokfutást, amit ezek művelnek!

Minden rémálmunkat felülmúlta az elmúlt 2 éves rendszer módosító ötletroham.

Mivel orbánéknak nincsenek progresszív céljai, csak a rablás rendszer általi támogatásáról tudnak törvényeket hozni, így előbb utóbb be kellett, hogy következzen, hogy a polgárok szólásra emelkednek és felteszik a kérdéseiket!

Megint a fiatalok mutattak ehhez példát,  bátorságot, erőt, intelligenciát, mint sok más sorsfordulónál! Méltó utódai a 48-as márciusi ifjaknak vagy 56 hőseinek!

Kívánom nekik, hogy céljaik legyenek egyre világosabbak és követhetőbbek! Tanuljanak meg tenni azért, amit megálmodnak!

Történelmi léptékűnek tartom azt, hogy ezzel a megmozdulás sorozattal kiálltak az igazuk mellett!

Generáció kelt életre a magyar földből!

Szólj hozzá! · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr984974562

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Átverték a diákokat: nagy „houdini" keretszám-trükk 2012.12.20. 18:55:16

Balog Zoltán miniszter 3 napos felsőoktatási reformja valójában egy „zseniális” trükk kigondolására volt elegendő. A feladvány ugye az volt, hogyan teremtsünk 40 majd 55 ezer államilag finanszírozott felsőoktatási helyet ugyanabból a megszavazott költs...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.20. 13:42:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása