Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Szabad-e internetet nézni?

2012.12.15. 11:21 :: Saman

Dubaiban ismét megtartották a távközlési világkonferenciát, amelyen az arab - kínai és orosz keretalkotók által szűrt internet modellt igyekeztek eladni a szabad világ népeinek. Ismét sikertelenül. :)

A rendszerváltás előtti korszakban voltam középiskolás diák és utána 20 évig közösségfejlesztőként dolgoztam, főként diákmozgalmak és pedagógus fejlesztő műhelyek körül.
Mostanában a blogomban gyűjtöm azokat a konfliktusokat, ahol a közösségi érdekeink ütköznek egymással.
Kilépve az individuum síkjáról (1), vannak olyan alkalmak, amikor a nézőpontunk egyben a "csoportunk nevében" elhangzott üzenet.
Ezt ha szétszedjük, látható, hogy olykor:
2. a családi életstratégia nevében nyilvánulunk meg
3. a vonatkoztatási csoport nevében nyilvánulunk meg
4. politikai marketing nevében nyilvánulunk meg
5. modernizációs keret, A-ból B-be tipusú jövőkép konfliktusáról beszélünk.

Itt Londonban erős kultursokként ért az az információ, hogy az indiai vagy muszlim országoknál a kultúra, nevezetesen a vonatkoztatási csoport és a család, de ez ugye a vallás, azaz keretalkotó által felépített politikai szocializációs felépítmény, kerek perec tíltja a párválasztás azon módját, ahogyan mi az európai kultúrkörben csináljuk.

Ezekben az országokban az egyén döntése arról, hogy kit akar élete párjának komoly szentségtörésnek számít.

Ebben a kérdésben a családnak azaz szülőknek kell döntést hoznia. Ha ezt megszegi valaki, annak durva kiközösítés a szankciója.

Ez a politikai szocializációs modell teljesen más politikai szocializációs felépítményt eredményez a személyiségben, eltérő családmodellt eredményez és másképp működik az intézményes vagy informális vonatkoztatási csoportok kérdésköre is. Ezekben az országokban nincsen funkciója a demokratikus közbeszédnek, hiszen a keretalkotó szakrális legitimációval bír. A szellemírtókban van az a vicces jelenet, ahol a szellemek főmuftia megérkezik "New Yorkba" és rögtön az első kérdéssel sarokba szorítja "vendéglátóit". Azt kérdezi: "Te isten vagy?"

Korábbi hiradásokból kiderül, hogy a fő és feloldhatatlan vita a kultúrák között az, hogy az állam keretalkotó beavatkozással korlátozza-e az egyén pornónézési szabadságát.

Azok a vallások, amelyek kifejezetten nem szeretik az egyéni vágyakra és szexuális vonzalmakra építeni a családmodellt, hanem meggyőződésük, hogy az a helyes, ha a bölcs szülők egy "megfelelő" párt választanak a gyerkeküknek, nem szeretik, ha az egyén állatias ösztöneit ilyesmivel etetgeti.

A vallások itt egy "two in one" politikai szocializációs terméket adnak el. Azért, hogy elveszik az egyén ilyen típusú szabadságát és támogatják a családot, hogy akár konfliktusok felvállalása árán is ragaszkodjon ehhez, kifizetik a családokat azzal, hogy támogatják vallási előírásokkal a családi szerepeket. Ezek a családok a vallási rendszertől komoly lelki támaszt kapnak élethosszig tartó tanácsadás fomájában. Ez nekem tetszik. A "two in one" marketingnek van azonban egy másik oldala. Cserébe a családterápás jószolgálati segítségért elvárják, hogy a keretalkotó dolgokban hasonló szabadásgjogokról mondjon le a személyiség és annak kisközösségei. Ezekben az országokban nincsen olyan demokrácia vagy más mondjuk szakszerűségi javaslati rendszer, amely a köz síkját rendszer korrekciós hatékonysággal ruházza fel.

Ez az országokban is egy óriási politikai szocializációs vita és az interkulturális térben is ütközőpont.

Külön unikum a Putyin hívő például a magyar politikai szocializációs felépítmény. Nálunk ugyanis ez nem a vallási fanatikusok politikai szocializációs teljesítménye, hanem demagóg politikusoké.

Mi is azon félázsiai áramlatban sodródunk, ahol az átlagembernek csak annyi jut eszábe az emberi jogokról, hogy "miket kellene megtaposni". A politikus és az átlagember egyet ért abban, ha magyar vagy, akkor jogfosztott vagy és ha magyar vagy, akkor meg kell taposnod az emberi jogokról prédikálók cuccait! A hazai szélsőjobbos "posztmodern" emancipációs mozgalmak inkább azügyben serénykednek, hogy miként küzdjünk meg a jogok eltörlése típusú "szabadságjogokért".

Ez a furi misszió feltünő perpatvart kavart, mivel az elmúlt 15 évben jól haladunk ezen az úton és két éve futószalagon gyártja e mozgalom a politikai szocializációs pofozógép típusú törvényeket. Az egyén, a családi életstratégia és a kisközösség hihetetlen nyomásnak van kitéve a civilgyilkos zsákányszerző pártcsürhe javaslataitól és napi ténykedésétől.

Az európai kultúrkörben ez szokatlan "didalmenet".

Az internetszabadság hazai "csúcsa", amikor a civilgyilkos zsákmáynszerző pártcsürhe FIDESZ-es fele törvényt alkot arról, hogy egy-egy blogcikkem mellé ne felejtsek el összegyűjteni egy 36 milliós kauciót, amit ők tetszésük szerint bármikor leemelhetnek a számlámról.

Ezt az agressziót Csányi Vilmos beemelhetné a kutyák egymásra vicsorgása vagy a sziámi harcoshalak harci tánca mellé unikumnak.

betta_Combat.JPG

Egy komntelő felvetése a cikkhez:

"Ezért gondolom helyesnek a "modern" és a "posztmodern" politikai filozófiák közötti egyensúlyozást. Ellenkező esetben jön a buta fundamentalizmusok háborúja."

A helyzet az, hogy premodern és posztodern világok ütközéséről van szó.

A gazdasági viszonyok meggyengülése miatt alapvetően felkerült napirendre a kérdés, hogy működik-e a modernizált világ? Illúzió-e az, hogy a piaci viszonyok lehetővé tegyszik, hogy pénzért munkát vállalva azt az életmódot éljük, amit szeretnénk?

Mivel minden második 16-64 évesnek nincsen munkája Magyarorországon és a maradéknak is komoly kérdései vannak a modernizációhoz abban a dimenzióban, hogy ebből a "fizetés vagy mi" történetből el kellene tartani a családomat... így komolyan felmerül az a kérdés, hogy ugyan mi ez a felépített szerkezet nálunk.

Itt Londonban könnyen baráti kapcsolatba kerülők minden féle náció fiaival és sose hagyom ki, hogy meg interjúvoljam őket azügyben, hogy a korosztályában élő fiataloknak volt-e van-e élhető életperpektívája akár visszamenőlegesen is.

Akár az amerikai, akár az angol, akár a spanyol,olasz, indiai, kelet európai, thai földi kolegáimmal beszélek, mindenütt téma, hogy a 30-as 40-es generációk mást kaptak a jóléti társadalom modellből, mint a 20 évvel idősebb generációk. Akár Magyarországon, akár az USA-ban, Spanyolországban, Tunéziában, Nigériában rosszabb ma családi életstartégiáról gondolkodni, mint 20-30 évvel ezelőtt.

Ez az oka annak, hogy a modernizáció tagadó világképek /mint amilyet orbán által Magyarország is követ, / népszerűbbek a posztmodern világképeknél.

Az LMP miatt nem mondhatják a magyarok, hogy a jövőkép alternatívák között nincsen politikai alternatívája a premodern restaurációnak. Ők ezt értik. ha posztmodern és premodern alternatívák között kell választani, akkor sík egyértelműen hátat fordítunk a 400 éve tartó modernizációnak és arccal fordulunk a múltba.

Egyszerre tudom azt mondani, hogy ez nem is komoly. Valójában nem bontjuk le a modernizáció kereteit és nem akarunk valamilyen fajta önellátó akármi keretrendszer felé visszafordulni... Amikor Bogár László jobb oldali guru társadalom kritikáját úgy foglalom össze, hogy a "kancetejen alapuló gazdaság mellett prédikál", akkor egy kicsit orrba fricskázom azt a jövőkép alternatívát.

Pontosan mit is akar? Mi az általa megálmodott keret?

Végül is nem akar túl sokat a premodern, csak azt a jogot, hogy az internet NE LEGYEN ENNYIRE SZABAD! NE LEHESSEN SZABADON VÉLEMÉNYT NYÍLVÁNÍTANI! A személyiség és a vonatkoztatási csoport szinten a vallások szószólói, a politikusok had építhessenek szabadon korlátokat.

Ez a preodern keretalkotók receptje! Az internet feladta a leckét nekik!

A posztmodenr szerint az identitás szabadon választható!

Nem örökölhetjük a keretalkotóktól és nincsen kitéve a politikusok manipulációinak! VÁLASZTHATJUK!

Ez a posztmodenr alapja!

Én hiszek a kultúra lineáris fejlődésében. Szerintem az emberi rálátás megnövekedett szintjét nem fogja tudni elsöpörni ez a jobb oldali premodern gőg!

Az internet csak technológiai hátteret adott ahhoz, hogy az információ szabadon és gyorsabban áramoljon!

Olyan váltás ez, mint amikor a lóról áttértünk a járművekre!

A személyiség tecnológiai és kulturális támogatást /68/ kapott ahoz, hogy önmaga döntsön kulcsfontosságú kérdésekben! Többé nem a vallási vezetők / poliitkusok döntenek az idnetitás választás kérdésekben! Egyre kevesebb az öröklött mentális keret és egyre több a felépített! 

Ez a posztodern valóság került napirendre ezen a konferencián is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr744966558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása