Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Tanárok a Halál-tó fölött

2012.10.31. 09:31 :: Saman

A rendszerváltás előtti korszakban voltam középiskolás diák és utána 20 évig közösségfejlesztőként dolgoztam, főként diákmozgalmak és pedagógus fejlesztő műhelyek körül.

Mostanában a blogomban gyűjtöm azokat a konfliktusokat, ahol a közösségi érdekeink ütköznek egymással.

Kilépve az individuum síkjáról (1), vannak olyan alkalmak, amikor a nézőpontunk egyben a "csoportunk nevében" elhangzott üzenet.

Ezt ha szétszedjük, látható, hogy olykor:

2. a családi életstratégia nevében nyilvánulunk meg
3. a vonatkoztatási csoport nevében nyilvánulunk meg
4. politikai marketing nevében nyilvánulunk meg
5. modernizációs keret, A-ból B-be tipusú jövőkép konfliktusáról beszélünk.

A családi életstratégia szempont jól meghúzódik egy mai nol.hu cikk probléma felvetésében. Amikor felfesti egy tanár, hogy több tanárt ismer, aki már éhezik, akkor egy hihetetlen fontos családi életstratégia vs. politikai marketing konfliktus kerül kimondásra.

"Az iskola ki van végezve anyagilag is. Fantasztikus tehetségű fiatal kollégám második éve egy takarítóbrigádot vezet Angliában, szerencséjére néha-néha összefut másik volt kollégámmal. A harmadik most készül kimenni, hogy feleségét, kicsi gyerekét itt hagyva megkeresse a lakótelepi pici lakás részleteit. Tekintetükben ugyanazt látom, amit az ötvenhatos dokumentumfilmek emigránsainak szemében. De láttam sírni kolléganőt az elromlott hűtőben megbüdösödött hal láttán: erre a hétre ezt tervezték húsnak.

Nem lehet halogatni a lépést. A válság nem lehet akadály."

Orbán a választások után tette nyilvánvalóvá, hogy ő kínai bérszinvonaltól várja a felvirágzást, szerinte attól lesz Magyarország a beruházások Mekkája, ha éhezünk.

Nincs feltéve a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhének az a kérdés, hogy ezesetben mit keres a lakáskérdés, a nyugdíj, a durván magas közüzemi díjak vagy tömegközlekedés extra költségeinek kérdése a családi kassza oldalon. Egy 80%-os mértékű elvonás után, miért nem az államkassza oldalon kezelik ezeket a kérdéseket? Erre a kérdésre a korábbi "liberálisok" sem válaszoltak!

Az esetpélda rengeteg kérdést felvet. Miért nem a vonatkoztatási csoportjával beszél ez a kollega? Miért beszél egyénként köztes síkokról a keretalkotókhoz? Hogy kerül bele 6 sorba a modernizációs sík 2 kontextusa, azaz a 100 évvel ezelőtti Magyarország és a mai nyugat? Az iskola van kivéreztetve vagy a családunk? Egyéni hozzáállásokat kellene tömegével átállítani vagy a keretalkotók fejében kell rendet tenni? Esetleg az iskolai közösségek azaz a vonatkoztatási csoportok síkjain van itt tengrenyi munka?

Egy gyönyörű példa a kommentelők párbeszédéből az eltérő síkok egyik konfliktusáról:

"hecketaper | 2012. október 30. | 18:52:32

Jó cikk. Legnagyobb tanulság belőle,hogy a pénznek mégis van szaga.A Mádl-féle kis emelés jó emelés,a Medgyessy-féle nagy emelés rossz emelés.
Mádl a választások előtt emelt,de nem ő a galád, szavazatra számító,hanem Medgyessy,aki a megnyert választások után -Hunniában szokatlan módon- betartotta ígéretét és 50%-os béremeléssel "sújtotta" szegény tanárokat."

Hecketaper itt a vonatkoztatási csoport nevében beszólt a politikai marketing síkon szóló polgártársának!

Azt is meg kell hagyni, hogy itt egy modernizációs keret kérdés vitatkozik az élő valósággal. Az EU-nak, azaz NEKÜNK EURÓPAI POLGÁROKNAK évtizedek óta nagy fájdalmunk, hogy versenytársaink az USA vagy Japán gyorsabban fejlődnek a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékű iparágakban, mint mi.

Nem tudunk felzárkózni az emberi erőforrás fejlesztő - innovációkat rendszerbe illesztő tevékenységünkkel az élvonalhoz.

Minden májusban, amikor a mérlegek megjellenek és összegzésre kerülnek, konstatálhatjuk, hogy az olló tovább nyílt, a távolság tovább nőtt!

Nekünk magyaroknak, persze sokszor nem jut eszünkbe EURÓPAIKÉNT gondolkodni, leszámítva azokat a cikkben is említett embereket, akik az identitás retikürjükből, egyszer csak elővesznek egy új kalapot, bekopognak egy angol melóhelyre, kinyújtják a kezüket és ezt mondják:

XY a nevem. Európai vagyok!

Mi mint európaiak, eldönthetjük, hogy melyik faluban dolgozzunk.

Én is Londonban élek már 4 éve.

Pontosan átérzem azoknak a fájdalmát, akik belátták, hogy odahaza a családi életstratégia és a rendszer kérdések már "a heti kosztpénz beosztása" ügyeknél összevesznek egymással!

Beláthatatlan, hogy ezt a kérdést ki, hol, mikor, hogyan fogja egyáltalán napirendre tűzni!

Én mint közösségfejlesztő, láttam és dokumentáltam is 6 éven keresztül, - az országos érdek egyeztetés és a helyi szervezeti kommunikáció síkján is -, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe,  a kommunikáció berekesztésén dolgozik és Hunnia harcosainak ez fel sem tűnik.

A termelékenység növeléshez helyi innovációra, a jóléti társadalom kiépítéséhez pedig országos alkuképességre lenne szükség!

Mindkettő kommunikáció intenzív kihívás!

A termelékenység kérdés úgy néz ki, hogy a magyar cégekben 12 millió / koponya árbevételt kell produkálni egy ember eltartásához. Ha növelni akarjuk a foglalkoztatást, akkor a kapun bent lévőknek kell több pénzt belapátolni.

A fizetések emeléséhez is ez kell!

A jóléti társadalom sík is arról szól, hogy a magas minimálbérre és magas foglalkoztatásra épülő rendszert keretalkotó támogatással lehet kialakítani, ahogy azt X + N ország végig csinálta a II. világháború után.

A XX. század eleji társadalmi krízist úgy látszik reprodukáltuk a XXI. század elejére.

Átérezzük Ady fájdalmát!

Szinte minden sík konfliktusa azt mutatja, hogy ezek a rétegek elváltak egymástól.

Nem képesek beszélni a keretalkotóval nemhogy a pedagógusok nem, hanem a FIDESZ hívő pedagógusok sem!

Mint részvételi demokrácia mozgalmakból jövő, had mondjam azt a rossz hírt, hogy a vonatkoztatási csoportok sem képesek szót érteni az egyénekkel, azaz a családi életstartégia ügyben sirbákolókkal!

Nem csak a tanár szakma nem tudja összerakni önmagát a szervezeti keretek között, hanem később a diákok által működtetett munkaszervezetek is csapnivaló navigátorok a piacon!

Mi magyarok gyűlöljük az értekezleteket, vagy a közbeszéd civil / politikai fórumait. Az oktatásban szinte nyomtalanul eltűnt a Gazsó féle törvény időszakában jelen lévő Pál Tamási demokrácia fejlesztő mozgalmak hatása, vagy a Magyar Bálint korszak TQM alapú minőségbiztosítása. Pár nap elég egy magyarokból álló embercsoportnak, hogy kipisiljék az ügyfél visszajelzésekre építő szervezet fejlesztő projekt jelzéseit.

Országos szinten is kialakult az a mítosz, hogy "hátha nem lesz túl nagy ára annak, ha 6-8-12 évre felfüggesztjük a kommunikációt a vonatkoztatási csoport és a politikai marketing vagy a modernizációs keret síkok között."

Hunnia harcosai!

Ki mondta nektek azt a baromságot, hogy ennek nem lesz elképesztően nagy ára?

CSAK AZ ELMÚLT 5 ÉVBEN A VÁSÁRLÓÉRTÉKÉNEK A FELÉT ELVESZÍTETTE A TANÁR KERESET.

Természetesen, akik a tanárok szintjén keresnek, azok szintén megélték ezt!

Az egyéni életvilágunk, a családi életstartégia beilleszhetetlensége ott alakul ki a fölsőbb síkok konfliktusaiban!

Hagyjátok magára a vonatkoztatási csoportokat és a keretalkotó elszigetelt ideológus érdekcsoportként ötletelget majd a trónon! Azzal a társadalmi érzékenységgel, és azzal a szakértelemmel, ami van neki!

Ameddig nincs erős civil alku az országos érdek egyeztetés szintjén és nem vagyunk képesek innovációról beszélni helyi szinten, addig magunk építjük azt a kudarctömeget, amelyet mindig is Magyarországnak hívtak!

Pont így 100 évvel ezelőtt, 50 évvel ezelőtt, mint ma!

1 komment · 1 trackback

Címkék: demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr214880587

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.31. 11:36:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polló László · http://termelekenyseg.blog.hu 2013.03.21. 08:30:42

csak egy pontosítás: nem 12mFt/fő/év árbevétel, hanem létrehozott új érték kellene (azaz a vásárolt anyagköltséget levonva a nettó árbevételből) - ami bizony még szigorúbb feltétel (jelenleg Magyarországon ennek a fele van meg)
süti beállítások módosítása