Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Selmeczi Gabriella megnyugtatta a munkahelyre vágyó fiatalokat!

2012.10.29. 09:15 :: Saman

PLT írta orbánról, hogy feketeöves demagóg.

Ez az egész csapatára igaz. Nyugdíjvédő Selmeczi Gabriella is régen megérdemli a feketeöves demagóg eposzi jelzőt!

Az indexen írtak egy cikket /gondolom iróniából/, hogy az agrárminiszter elment felavatni egy tehenészetet, ahol 6 munkahelyet teremtettek.

Két sarokpontja van a "mikor leszünk mi Ausztria" nézőpontnak.

A 45 utáni jóléti társadalom modell magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épül.

A XX. század eleji nagy konfliktusok a II. világháború után kihordták azt a modellt, amelyben erős helyi alku és erős központi alku védi az egyént - és ezzel a piac "fizetőképes kereslet" mevezetű intézményességét.

A hazai politikai demagógiagyár nem kalkulál azzal az alapvető változással, hogy már generációk óta a modernizáció olyan fokán élünk, ahol munkahelyre járunk dolgozni pénzért.

Egyfajta premodern romantikus nosztalgiában él, amely sóvárog az önellátó feudális világ gazdasági felépítménye után. Kitiltaná a bankokat, az Uniót a rendszerből és vélhetően vállalkozókra sincsen szükség abban a világképben. Ami ugye erősen hajaz Marx alternatív gazdasági világképére. A hazai pártokrácia úgy hiszi, hogy semmi dolga azon a fronton, ahol az állam facilitatív támogatást ad a gazdaságnak. Az ünnepi beszédében orbán megtapossa az európai gazdasági modellt! A "szociális piacgazdaság" fogalom megértése és elfogadása helyett elhangzik a NAGY KERETALKOTÓ szájából valami elképesztő penetráns demagógia, ehte igazi orbáni baromság!

De mi is az a szociális piacgazdaság?

A szociális piacgazdaság modellje ahhoz a paradigaváltáshoz kötődik, amikor az ipari termelésben dolgozók aránya radikálisan lecsökkent a centrum országokban, a 70-es évek gazdasági vállságában. 

A szociális piacgazdaságban az állam a munkahelyteremtés eszközeivel tartja fenn a magas foglalkoztatottságot. Nem a szabad piac pumpálta fel a humánszolgáltató szektort, hanem az állam facilitatív segítsége az alapítói korszakban nyujtott pénz és szakmai segítség. A humánszolgáltató munkahelyek keletkezése kompenzálja az ipari munkahelyek elvesztésének  veszteségeit!

A predátor országokban ennek az ellenkezője folyik. Nálunk nem érdekel senkit, semmi féle integráció, semmi féle alku, semmiféle munkahely teremtési célterület. Nekünk nincsenek integrációs és versenyvédő szándékaink. A predátor országokban csak olyan törvényeket hoznak, csak olyan folyamatokat támogatnak, amelyek a KIREKESZTŐ és VERSENYKORLÁTOZÓ irányba mutatnak. Nálunk a legnyilvánvalóbban szükséges szaktudást is bottal verik ki az országból! Majd az összes Nobel díjasunk emigráns!

Mit mond csodatévő szent orbán az október 23-i beszédében a szociális piacgazdasáégról:

"Ma már egy iskolás gyerek is tudja, hogy mi a különbség a szocialis és a pénzgazdaság között és egy iskolás is látja, hogy azért rendül meg mindkettő, mert egyik sem az igazság útján járt. Hazugságokra, dogmákra önámításra és megtévesztésre nem lehet sem államot, sem gazdaságot építeni. A modern ember most tanulja az ősi törvényt, hogy igazság nélkül nincsen élet! Nincsen szeretet, szépség, semmi, amiért érdemes élni! De nincsen tisztes gazdaság sem, amiből élni lehet!

Meg is van az eredménye a modernizációval kapcsolatos XX. századi és XXI. századi boszorkány pereknek!.

Hogy néz ki a gyakorlatban a szociális piacgazdaság?

Itt Angliában óriási pánik téma az ifjúsági munkanélküliség.

A 16-24-éves fiatal népesség 50%-a dolgozik! A legtöbb fiatal önmaga fizeti az egyetemi tandíját, nem a szüleire támaszkodik!

Orbánisztánban a felnőtt korú lakosság foglalkoztatási rátája 50% az ifjúsági foglalkoztatottság elenyésző! Nincsenek keretalkotó tehetségek se az országos alkufolyamatoknál, sem pedig a cégeknél, ahol ki kellene találni, hogy a 12 millió / koponya árbevételt miként pörgetjük fel úgy, hogy újabb magyarokat vehessünk fel ide dolgozni, vagy felemeljük a mostaniak fizetését!

Egy másik ok miatt nem működik nálunk az a rendszer, hogy walaki egy félállásból kifizeti az egyetemi költségeit.

Nevezetesen az, hogy nálunk a főállású bérben sincsen diszkrecionális jövedelem. Abból sem lehet félrerakni.

A hazai bér maximum a napi túlélés toszogatására elég és erről semmi féle közgondolkodás nem folyik!

Még egy témába vágó történet. Magyarországon megszüntek az alternatív infláció számítási mérések.

Egy itteni aktivista talát egy 5 évvel ezelőtti TESCO számlát és elbattyogott a boltba, hogy azon lemérjük, hogy abban a fogyasztói kosárban mekkora infláció volt. Több mint 50%-ban elveszítette a pénz a vásárlóértékét 5 év alatt. By the way a hivatalos inflációs adatokkal számolva is 48% jön ki. Irdatlan nagy kamu, amikor a KSH egyfolytában stagnáló reálbér adatokat hoz ki! Altatják vele a figyelmeteket és a magyarok ezt eszik, mint az kacsa az nokedlit!

Azt akarjuk hinni, hogy nem sülyedünk, de közben a napi tapasztalatok azt mutatják, hogy el kell innen állni, mert a fejünkre omlanak a gerendák!

Ennek az elitnek, ennyi volt a "keretalkotó képessége". A demokratikus országokban a közbeszéd miatt, létezik a felvetett problémák és az alternatívák közötti választások rendszerének olyan hatása, hogy a kormányzásnak rendszerkorrekciós hatása van.

Azok tanuló és alkalmazkodó modernizációk! A magyar, az egy buta, sötét, vak, rossz indulatú, az ösztönöket birizgáló, de értelmes politikai szocializációs célokat kitűzni képtelen közélet. Nálunk nincsen olyan közbeszéd, amely rendszerkorrekcióra alkalmas lenne, a mi diktatórikus "ötletelős" szavazógépünk olyan, amelyből 132%-ban hiányzik a mandátumképzés mint olyan!

A 20-30 közötti fiatalok 50%-a tervezi a kivándorlást!

A családi életstratégiánkat, a biztonságunkat nem bízhatjuk a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhére, de mivel ők feketeöves demagógok a nép meg nagyon buta, így jól látszik, hogy Oroszországhoz és Moldovához hasonlóan itt is 20 évre előre be tudják betonozni magukat!

Nem lesz itt se bér, se foglalkoztatás.

Mit tettünk mi civil aktivisták ezen a területen?

Amikor én eldöntöttem, hogy elmenekülök onnan, akkor két közéleti dolog motivált!

1. Szerveztem egy országos társadalmi vitát "Munkahelyteremtés" témában. Ugyan úgy 20 lakossági fórumból állt, mint a 10 évvel korábbi "Fiatalok első lakáshoz jutása" kampány. A "Munkahelytermetés" országos társadalmi vitáról 1 nyulfarknyi hírt sikerült produkálni a sajtónak, míg az előző kampánynál több mint 100 vaskos cikket tudtunk lefűzni! Megértettem ebből, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe és a pincsikutya sajtója blokkolja a civilek felé a közbeszédet. Nekünk nem csak az országos vagy a helyi keretalkotó közbeszédben kuss, hanem a sajtóban se tematizálhatunk közjóval kapcsolatos témákat!

2. Végigcsináltam a "Munkahelyteremtés.hu Program" szakmai vezetését, amely a szociális szakma számára segít átláthatóvá tenni, hogy a főként EU forrásokból létrejött munkahelyteremtést támogató programok milyen célcsoportnak milyen szolgáltatást nyujtanak. Melyek adnak pénzt, melyek rendszerezett információt és melyek szemléletformáló tanácsadást.

Erről a projektről ugyan úgy nyomtuk az MTI jelentéseket és a sajtónak ugyan úgy sikerült 0 alkalommal beszámolni arról, hogy mi ez. Tény, hogy az 1000 milliárd fejlesztési forrás szakmai hatékonyságára keletkezett egy rálátásunk azzal, hogy átnéztük az összes programot!

A politika jövőkép alkotó funkciója és a közösségfejlesztés

társadalmi tervezés ága egy ponton összeér/hetne/

9 és 3/4-ik vágány:

Onnan tudom, hogy a magyarokat azóta se érdekli a munkahelyteremtés téma, hogy azóta sincs sajtó, akit felizgatnának a kommentekben nyilvánosságra hozott részletek. Az új pártokat, mozgalmi aktivistákat se érdekli ilyesmi! Az intézményesült civilek utolsó mohikánjait irtogatja az éppen aktuálisan regnáló civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe /tök mindegy, hogy épp MSZP vagy FIDESZ szinekben nyomják, össze köti őket a Halász-Zuschlág paktum/ és nincsen semmilyen sajtóvisszhangja a témának!

Ha a munkahelyteremtés ennyire nem fontos és nem sürgős, akkor igaza van az egyszeri miniszter elnöknek abban, hogy a következő 25 év mégsötétebb lejtmenet lesz mint az eddigi összeomlás volt!

30 éve arról szól a modernizáció, hogy a kieső ipari melóhelyek helyére az állam és a helyi vállalkozás /sokesetben nonprofit humánszolgáltató hiánypótló szociális szolgáltatások megteremtésével/ sikeresen kompenzálja az elveszett ipari munkahelyeket! Ehhez az államtól facilitatív szemléletre és a polgároktól sok-sok helyi alkotó együttgondolkodásra van szükség! Ennek az életvilágról és a fejlesztéspolitikájáról írok itt a reszvetelidemokracia.blog.hu-n.

A civilgyilkos zsákányszerző pártcsürhe ezzel szemben egy autoriter "segítői" eszköztárat használ! Kezdve attól, hogy esküdt ellenségének tekinti a civileket, a bankokat, az értelmiséget, egészen az ideológiai felépítményig teljesen értelmezhetetlen a nyugati ember számára a magyar politikus beszéde és tettei.

Leállt a bankhitelezés és semmi jele annak, hogy feláll a pénzügyi és vállalkozói szektor a padlóról! Megszállták a sajtót 10-15 éve és azóta sem alakult ki erős alternatív nyilvánosság. A blogok Magyarországa és a piacon lévő sajtó nem ugyan arról a bolygóról valók! Nincsen független bíróság, ügyészség, rendőrség és nincs a törvényhozásban semmilyen érdemi participáció!

Elpusztították a III. szektort az NCA utódszervezeteivel a folyamat újabb sebességre kapcsolt, és egyelőre fel sem tűnik ez senkinek, hogy ez miért probléma!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr324876171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása