Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A neopasszivitás meg a régebbiek

2012.09.02. 11:52 :: Saman

A nol-on olvastam egy cikket Szilágyi Ákos tollából, arról,hogy a jelenlegi pártok a populizmus - józanság és a demokratikus - autokratikus erőtérben merre bojonganak az egyre határozottabban pártútálatban szenvedő választópolgárok szeme előtt.

Mint közösségfejlesztő, 16 éves korom óta dolgoztam demokrácia fejlesztő mozgalmakban.

Kb 2000 olyan fókuszcsoportot tartottunk, ahol főként középiskolás diákok arra a nyitó kérdésre állítottak össze probléma listát, hogy "Mi a baj az iskolában?" Amikor arra kértük a csoportokat, hogy ok - okozati összefüggsébe rendezzék el a problémákat, az esetek 95%-ában a "passzivitás" lett a legfőbb gyökérprobléma.

A részvételi demokrácia blogon sokat írtam ennek a mozgalomnak a terepmunka gyakorlatáról, vagy arról, hogy az évi 1000 milliárdos EU fejlesztési időszakban miként pusztította el a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe a független civil mozgalmakat.

Amióta kijöttem Angliába több időm van. Annak is utána gondoltam, hogy mi lehet a történelmi / politikai szocializációs háttere ennek.

Arra jutottam, hogy az elmúlt 5 emberöltőben a családoknak folyamatosan van olyan tapasztalata, hogy a családi életstratégiáink rendszerkonform illeszkedése megszakad a rendszer eltűnése miatt.

Ha valaki fiatal, vagy egy rendszerváltás miatt kényszerfiatal, azaz rendszerkonform álmokat kreálunk a maga idejében vagy később, akkor egyszer csak a rendszer eltűnik és üldözni kezdi a korábbi rendszerhez lojális álmokat.

Nincsen jogunk álmodni. Ezért lettünk a világ egyik legkudarckerülőbb népe.

Civilgyilkos rendszerek váltják egymást, akik újra és újra nekilátnak annak, hogy a pártpolitika független civil aktivistákat és az ellenséges oldal pártaktivistáit a családi egzisztencia szintig ellehetetlenítsék.

A családi életstratégia és a rendszer "védő - óvó - támogató" funkciója hihetetlen vargabetűket ír le azügyben, hogy ezek miként kapcsolódnak egymáshoz.

Az egyik rendszerben érték az ősi önellátó gazdasági hagyoányokat élni, a másik rendszerben tilos, azegyik rendszerben érték vállalkozni, a másik rendszerben tilos, a harmadik rendszerben meg állítólag van hozzá szabad piac, de az nincs. Az elmúlt 5 évben az infláció elvitte a pénz vásárló értékének a felét. Aki ilyen közegben lép az piacra vakerő kalandor. manapság nem mondja a rendszer, hogy tilos vállalkozni, de amikor 80%-os adóelvonást próbál behajtani az egyénen és ezt akkor is kéri, ha nincs is árbevéátel... Ez rosszabb mint ha megköveznének. Szerencsételn magyarok most nem tudják eldönteni, hogy akkor most érték vállalkozni, vagy tilos???!!!

A civil "régiesen szólva polgári" aktivitásnál méginkább ez a helyzet. Olyan párt nincsen a parlamentben, amelyik ne prédikálna naphosszat a helyi közösségi,- altruista,- aktivitás mennybe meneteléről. Olyan sincsen, amely ne lenne civilgyilkos. Talán az LMP ebben a leg szeplőtelenebb, de rájuk azért haragszom, mert papolnak a részvételi demokráciáról, de nem mutattak fel alternatívát társadalmi terevzés ügyben. Pont olyan kirekesztő - szalonpolitizálós a napi tevékenységük, mint a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhéjé.

Az orbánizmus most tort ül a demokrácia teteme felett.

A Halász - Zuschlág paktummban megegyeztek az MSZP-vel 13 éve, hogy derékbe törik a politikafüggetlen civil mozgalmakat, most az utóbbi 2 évben sorra hozzák az olyan törvényeket, hogy tegyek le 12 milliós letétet minden blogcikkem mellé, a szakszervezetek nem tüntethetnek és ne pofázzanak bele az országos érdek egyeztetésbe se, minden törvényt társaadlmi egyeztetés nélkül fogadnak el, majd bejelentik, hogy az ázsiai birka nép amúgy is csak a pásztorkutya ugatására mozog.

A problema az, hogy ez egy modernizációs trendnek a letagadása.

A tudás alapú társadalom, ami a korunk modernizációs kihívása, az épp a helyi aktivitások, a helyi kreatíivitás megsokszorozásán dolgozik. Törvényszerűen facilitatív eszközökkel.

Attól nem lesz magasabb fiezésünk, hogy a pulykakas orbán azt kéri.

A helyi tulajnak és az alkalmazottainak kellene kitalálni valamit, amitől több fizetést lehet kifizetni, mert a piacról több pénz jön.

Ha egy rendszer erodálja ennek a szintnek a közegét, aztörvényszerűen összeomláshoz vezet.

Mivel a magyarok eredendően, talán a Géza - Szent Istváni dehumanizációs forradalom óta permanens civilgyilkos nyomás alatt élnek, így nekünk a többi néphez képest extra energiát kellene befektetnünk abba, hogy a helyi részvétel, a lojalitás, a "szervezet missziója és az Én energiáim" az ország szándékai és az Én energiáim" ne sokfelé húzzák a szekerünket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr194747208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása