Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Sárkány ellen sárkányfű!

2012.08.17. 06:14 :: Saman

Az utóbbi napokban a nol kommentjeimben kirajzolódott egy jelenség, amely feltétlenül ide kívánkozik.

Tegnap az emigráns Bajnai Gordon alapítványa publikált egy durván manipulatítv kutatást, amely még mindíg azt kérdezi az emberektől, hogy a FIDESZ és az MSZP nevezetű civilgyilkos formációk közül melyiket szeretnék a kormányon látni.

A tanulmány azt elemzi, hogy az új választási rendszerben milyen lefedettségű és kivívott elfogadottságú formációnak van esélye kihívóként felvenni a kesztyűt a patás ördög orbánnal.

Abban egészen elbizonytalanodnak a publikálók, hogy ez a stratégiai elemzés kinek a politikai marketingje.

Nem azonosítják be kihívóként az MSZP-t, mellesleg azért is érdekes lenne, ha ezt tennék, mert amikor Bajnai miniszter lenök volt, akkor az a kormány lényegében szakított a párttal. Az volt a verdikt, hogy vagy megszavaznak mindent, amit az orruk elé tesznek, vagy veszi a stáb a kalapját és akkor az MSZP kormány nélkül marad.

Ez volt az első rendszerváltás utáni kormány, amely a döntéselőkészítési folyamatból a Parlamentet is képes volt totálisan kirekeszteni.

Ezt követte egy olyan kormány, amely a kormányt és a Parlamentet is kirekeszti a döntéslőkészítési folyamatokból. Egyes díszpintyek az Ipodjukon írnak nemzetközi botrányt kiváltó törvényeket, amit egy sajátos szervezeti kultúra garantáltan, automatikusan megszavaz. Az a szervezet, régóta arra trenírozza a tagjait, hogy a vezetőnek nem lehet ellentmondani! A "kutyád vagyok Effendi!" - mint kultúra immáron megjelent az ország lakosságát keretbe foglaló keretként. Orbán viktor szerint, ezt a félázsiai népet erővel kell uralni. Így!

A válság csak egyre mélyül és a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia egyre mélyebben visz befelé ebbe a zsákutcába.

Megjelent a horizonton ennek a paradigmának az ellenpólusa is. Róna Péter, akit egyes kommentelők szerint az LMP felvállalna miniszter elnök jelöltnek, sokat publikál arról, hogy a termelékenység növelése csakis helyi innovációk tömeges elindulása esetén alapoznának meg gazdasági növekedést.

Át kellene szabni a kabátot, mert a rendszerváltás utáni szerkezetváltás csakis a buta, az embergép típusú szervezet termelését preferálta, lepusztultabbak vagyunk a piacon mint, 20 éve. Feladtuk a korábbi pozícióinkat is azokon a területeken, ahol hazai tudás, hazai fejlesztés, egyedi minőség piaci pozíciót és munkahelyeket jelentett. A mezőgazdaságban és az élelmiszer iparban ez a folyamat szépen látszik.

Ha a munkaerő leértékelése munkahelyeket eredményezne, akkor ennek látszania kellene már.

Róna Péter szintén érdekes esettanulmány, mert valójában ott sem egy csoportnak az "artikulált érdek" szintű megnyilatkozásávsal találkozunk. Ha Róna váltaná Orbánt, ismét kapnánk a nyakunkba egy olyan helyzetet, ahol a vezető gyakorlatilag a saját szervezetével is csak most ismerkedik. Nem a csoport hord ki konszenztust azügyben, hogy mi is volna a közérdek, hanem egy ideológus agymenését kell majd ízlelgetnie.

A legszebb gyöngyszem ebben a kavalkádban két Antal kormány béli politikus nyilatkozata volt a Hetényi körből, akik idézik Fazekas Károlyt "MTA közgazdászok" aláírással, aki azügyben replikázik, hogy a "munkahelyteremtés" fogalmat igen is tíltsák ki a közbeszédből!

Bájos szösszenetek ezek félázsiából!

Elégetjük a Kossuth téren máglyán a munkahelyteremtés fogalmat, a társadalmi kontrollt, miközben "gőzerővel integrálunk" egymillió embert a munkaerőpiacra, épp recesszióba fordult a GDP, bedöntve ezzel a költségvetést.

A félázsiaiak nomáddá váltak újra. Már félmillióan hagyták el orbánisztánt.

A demokrácia deficitek ekkora mértékű eszkalálódásában mégsem születik meg az a közbeszéd, amely végre demonstrálná, hogy a demokráciában a közérdek a polgárok alkujának eredménye. 

Le az ideológusokkal!

2 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr584716793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polló László · http://termelekenyseg.blog.hu 2012.09.09. 10:32:48

Nem egészen sikerült felfognom a blog bejegyzés értelmét, ahogy ezt a - Róna Péternek tulajdonított - mondatot sem nagyon értem: "a termelékenység növelése csakis helyi innovációk tömeges elindulása esetén alapoznának meg gazdasági növekedést". Amit tudok, az pusztán annyi, hogy NEM központi intézkedések miatt lesz - ha lesz - hatékony, termelékeny, exportképes egy magyar cég. S amit még tudok: csak akkor fog a hazai gazdaság egyensúlybe kerülni, ha a közepes méretű cégek is elkezdenek exportálni. Ehhez azonban a termelékenységüknek a jelenlegi legalább dupljára kell növekednie. Hogyan? Erről írtam egy cikket, itt olvasható:
termelekenyseg.blog.hu/2012/09/04/a_hazai_kozepvallalatok_termelekenysege

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2012.09.09. 11:59:13

Kedves László!

Elolvastam a blogját és nagyon megörültem neki, hogy ennek a hiánypótló munkának nekikezdett!

Én itt alapvetően politikai szocializációval foglalkozom, főként a demokrácia deficitekkel.

A blogon be van linkelve vagy 10 olyan nol.hu /magyarul Népszabadság/ cikk, ahol Rónap Péter szakmai kritikái kapcsolódnak ehhez a témához. Én ez alapján aztláto, hogy Ön és Róna Péter ugyan abban az irányban keresik a megoldást.

Róna Péter is egy "termelékenység hívő" közgazdász. Ezügyben kritizálja a hazai termelési gyakorlatot és gazdaságpolitikát.

Amikor a politikai kaszt a jövőkép alkotó funkcióját gyakorolja, akkor ilyen szakmai és vagy politikai célkitűzések mentén formálódik ki, hogy kezdünk-e valamit egy-egy problémás területtel.

Az Ön és a Róna péter cikkei között van egy óriási különbség. Róna Péter jelzett szintű problémákat használ a kommunikációjában, azaz megelíti valaminek a "címét" a nol cikkekben, Ön viszont mindenképpen elmegy a "megfogalmazott szintű" definíciókig.

Akár szakmai discurzusról van szó, akár a "nem közgazdász - laikus közvéleményt" magába foglaló kör bevonásáról a társadalmi tervezésbe mindneképpen fontosnak tartom, hogy ezt a felismerést kihordja a széles körű közbeszéd!

Magam is dolgoztam szervezetfejlesztőként és a gazdaság fejlesztést érintő témákban közösségfejlesztőként.

Dolgoztam bankárként, így interjúztam több mint 1000 kis és közélpvállalat vezetőjével arról, hogy mik a problémái,mik az álmai, miben kéri a bank segítségét.

Ebben a blogbejegyzésben egy olyan problémára hívom fel a figyelmet, ami kormányzati szinten mutatja, hogy mennyire antiparticipatív a magyar tervezési - irányítási kultúra.

Egy karlegyintéssel le lehet osztani ugyan azt a pofont az előző, a jelenlegi, és a leendő miniszter elnöknek! /ha vesszük azt a bátroságot, hogy a kínálatból kikiáltunk valakit annak/

Bajnai is berekesztette a komunikációt a parlamenti többséggel és kézi vezérléssel tett ki társadalmi vita nélküli törvényeket, azaz a közéleti kirekesztősdi olyan fokra emelkedett, hogy már a kormánygépezet és a politikusok is elveszítették a kontrollt. Totál ugyan ez a modell megáll a jelenlegi kormnynál is!

Mint "részvételi demokrácia" vagy tegyük ezt a kérdést egy sokkal kisebb, behatárolható embercsoport halál konkrét szervezeti közegébe és tekintsük a szervezeti kultúrák kihívásának...elkezdődik-e a totális kirekesztősdi alternatívájaként egy tökösen összerakott műhelymunka modell.

Mutat-e Róna Péter vagy egy kormánydöntésre készülő politikai csoport mintát arra, hogy létezik olyan, hogy valaki magyar, de KÉPES érintetteket és kulcsfontosságú szakértőket bevonni döntés előkészítési folyamatokba??!!

Ameddig még azt sem lehet leírni a magunkfajtáról, hogy "ideológus érdekcsoport" mert a csoport barokkos túlzásnak fest a hazai közélet sivatagában, addig valójában nem léptünk túl az MSZP vagy a FIDESZ töketlenkedésének korszakán.

"Ami fent van, az van lent! Ami lent van, az van fent! Ha ezt megérted, megérted a legnagyobb csodát!"

Kultúrális betegségünk az integrációk hiánya, az együttgondolkodásra való képességünk kicsike, gyengécske. Se vállalatiszinten nem tudunk arról ötletelni, hogy a 6 milliós éves árbevétel / fő-ből miként fogunk 12 millió / fő hatékonyásgot kivasalnimagunkból, sem pedig ennek a szakmai - politikai discurzusát nem vagyunk képesek összerakni.

Amikor országos társadalmi vitát rendzetem a "Munkahelyteremtés"-témában, akkor döbbenetes participációs hajlandóságot mutatott pl. a vállalati vezetői réteg, a sajtó, a VOSZ, a szakszervezetek és természetesen a kormány.
süti beállítások módosítása