Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Egy újabb jedi a magyar politikában: Ángyán doktor lázadása I.

2012.06.02. 07:57 :: Saman

Amikor a "Mezőgazdaság" társadalmi vitaanyagot állítottam össze, kimentem Gödöllőre és beszéltem Ángyán Józseffel, aki a gazdatüntetéseken tűnt fel számomra azzal, hogy összefogottan el tudta mondani hogy az EU CAP hogyan hat a hazai vidéki folyamatokra.

A zöldek között jobban otthon van szerintem, a magam részéről csodálkoztam is rajta, hogy később FIDESZ színekben jelent meg a politikában. Az is egy érdekes erőtér, hogy a felsőoktatás mit kezd magával a mezőgazdaság ilyen mértékű összeomlásának időszakában. Kilóra leépültek a mezőgazdaság tudás-intenzív terei. Amit én valaha mezőgazdaságként láttam annak nyoma sem maradt. Az egyetemi elit vélhetően kábult fejjel bolyong ebben a tatárjárás utáni ködben. Akár merre nézünk pusztulat és dögszag. Fájdalom a látás, aki faluról jött és a lelke ezer ajándékot kapott ettől a közegtől iszonyatos kínokat élhet meg attól, ami a szeme elé tárul.

Éppen ezért nem értettem, hogy mit keres Ángyán József az egyik nagy civilgyilkos zsákmányszerző párt soraiban, itt a blogon sokszor hangot is adtam ennek. Talán, amikor referencia csoportot választott, akkor világos volt számára, hogy a szocialisták érdekkijáró lobbivilágában könnyen vesznek el azok az értékek, amiket Ő képvisel és úgy tűnt neki, hogy a Gazdaszövetségen keresztül itt vihetik érvényre, amiről beszélnek. Anno akkor a zöld világ még nem volt potenciális döntés befolyásoló pozícióban.

Most valahogy helyre billent a bennem élő Ángyán kép. Mégsem pálfordulás volt az ottani közéleti szerepvállalása. Leborulok a tettei előtt, mert tiszteletre méltó vas akarat, amit ez az ember az élet védelmében tesz!

Naponta jelennek meg botrányt kiváltó jelentései. Akármelyik döntés hozatali folyamatot vizsgálja meg az állami földbérletekkel kapcsolatban, mindenütt nyilvánvalóvá válik hogy a döntéshozók nem a lefektetett elvek mentén hoznak döntést, hanem valami sötét rablás, harácsolás, tőke koncentráció folyik.

A munkahelyteremtési erőforrások, a vidékfejlesztési erőforrások körüli döntéshozatal világa megint megmutatja, hogy mi nem vagyunk képesek átlátható forráselosztási folyamatokra. A társadalmi kontroll nélküli forráselosztás ismét felőröl egy darabot az életterünkből.

Az EU CAP cunami szerű pusztító erejét a mi EU pénzosztó gyakorlatunk és egyéb forráselosztó tevékenységünk nem kompenzálja hanem tovább erősíti.

Elvált egymástól a FIDESZ és az Ángyán doktor féle vonal, mert szöges ellentétben áll a két vektor.

Nem lehet egyszerre rabolni és közjóról papolni. Nem lehet egyszerre adni a kisvállalkozásoknak, diverzifikáltan szórni az erőforrásokat és megyénként 3-5 nyertest kihozni nyertesként. Nem lehet egyszerre a helyi vállalkozások feltőkésítéséről beszélni és sehonnai gyüt-ment figuráknak odaadni 100 hektáros földbérleteket. Ángyán doktor egyelőre egyedül beleállt a Termopülei Szorosba és hangoskodik. Félnie kell a birodalmiaknak, mert villámokat szórnak a szavai. Félelmetes erők fognak összecsapni, hiába a túlerő.

A föld, vagy mai nevén vidékfejlesztési stratégiai erőforrás ősi erőket mozgathat meg.

Ha a föld /is/ pusztán a pártkassza feltöltő eszköz dimenzióban értelmezhető, mi közben mások szerint óriási szükség lenne arra, hogy munkaerőpiaci reintegrációs eszközként érvényesüljön, akkor ez mutatja hogy ennek a ragadozó gépezetnek nincsen félelemérzete velünk szemben. Úgy hiszi, minden fölosztásnál átírhatja a döntésével a kinyilvánított elveket, mert senkinek a haragjától nem kell tartania!

Megígértem az egyik nol cikk kommentjében, hogy végig elemzem a FIDESZ - Ángyán háborút a blog politikai szocializációs modelljével.

Első körben végig kell lépkedni azon, hogy az Ángyán féle drámát elemeire szedjük a modell síkjain végig haladva.

  1. Hogy néz ki ez a konfliktus mint az emberben élő erkölcs lázadása?
  2. A családi stratégia szintjén mik a dilemmák?
  3. Hogy néz ki ez az üzenet mint vonatkoztatási csoport konfliktusa?
  4. A politikai jövőkép alternatívák harcaként hogyan értelmezhető a csata?
  5. A keret, az az ipari társadalom - információs társadalom - tudás alapú társadalom - fenntartható fejlődés társadalom szerveződési modellek szempontjából mivel is állunk szemben?

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr264560575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása