Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Leállt a filozófus per cunami, a rendőrség nem találja a bűncselekményt

2012.05.26. 18:41 :: Saman

Számomra inkább a társadalmi tervezés vetülete érdekes ennek a történetnek.

Olyan mély rendszerkorrekciók jelentek meg a médiatörvénnyel, az alaptörvénnyel és a sarkalatos törvényekkel, hogy egészen biztosan elhagytuk a régi kereteket és választ kellene kapnunk arra a kérdésre, hogy akkor most hová tartunk, vagy hová érkeztünk!

A gyakorlati társadalom kritikával foglalkozó tudományok tudósai vagy az őket megszólaltató civil körök előbb vagy utóbb megfogalmazzák erről a véleményüket.

Hiába lettünk kirekesztve a bennünket durván érintő döntések előkészítési folyamatában a végrehajtási és az értékelési szakaszban el fog az hangzani, ami az elején el kellett volna hogy hangozzék.

Tankönyvízű, hogy a politikai jövőképről, a bevezetendő új rendszerről azért szoktak civilizált országokban tudósokat megkérdezni, mert ők közülünk a leginkább azok, akik mérlegelő vitát tudnak lejátszani arról, hogy az egyes alternatívák bekövetkezte esetén milyen árat fogunk fizetni az adott rendszerkorrekcióért.

Itt most az az "országstatégia" került az asztalra, hogy versenyképessé tesz-e bennünket a kínai bérszínvonal bevezetése! Kibírják-e a kereskedelmi partnereink, hogy töröltük a demokráciát? A tőke, a munkaerő, a potenciális üzleti partnereink elállnak-e nagy tömegben a velünk való együttműködéstől, vagy éppen ellenkezőleg.

Én teljesen egy filozofáló rendszerelméletből vezetem le, hogy az orbánizmus totálisan szembe megy mindennel amivel a kor küzd. Domschitz Mátyás 3 dimenziós társadalmi rendszer fogalmából látszik ez.

Pl. Az EU pl. a liszaboni stratégiában tudástársadalomról beszél. Ebben kíván az USA és Japán méltó versenytársa lenni.

Ez egy alacsony tőkeigényű, magasan humanizált és magas információ igényű innováció.

Mi erre a bugris FIDESZ válasza?

Átváltoztatni a közbeszéd körüli kommunikációs csatronákat, nekirontani olyan egyetemeknek mint a Corvinus, beszüntetni a tudósokkal és a civil érdekképviseletekkel a közbeszédet! Ennyit arról, hogy ez alacsony vagy magas információ igényű innováció-e?

A jóléti társadalom fordulaton túlesett társadalmak a 73-as olajválság után a humánszolgáltató szektor és a szociális piacgazdaság fejlesztésével építették újra a nem ipari és nem mezőgazdasági alapú munkaerőpiaci szerkezetet. Ezek a fejlesztések inkább tervezést és kooperációt igényelnek, mint tőkebefektetést. Ehhez képest nálunk kizárólag a zsákmányszerző csoportok feltőkésítése az egyetlen "közérdek" ami kimutatható a döntéseikben. Semmi másba nem fektetünk időt és pénzt. A civilgyilkos zsákmányszerző pártokráciát a tőkeéhsége mozgatja. Ebben a szegmensben egy tőkeigényes korban élünk, míg máshol racionalizálás folyik.
A tőke dimenzióban is a kor trendjeivel ellenkező irányba haladunk.

A humán dimenzió azonban az igazi katasztrófa terület. A kreatív probléma megoldó közösségi együttléthez, az ehhez szükséges kiszámítható - egészséges családi háttérhez, iskolához, a személyiségünket felfrissítő felnőttképzési formához való hozzáférésünk egészen elképesztő mértékben omlik össze akár csak a korábbi önmagunkhoz képest is.

A család inkább stresszforrás egy olyan korban, ahol megduplázódik a lakáshitel, elveszti 5 év alatt a pénzünk a vásárlóereje felét! A felnőtt lakosság 3%-a vett részt valamilyen felnőttképzésben az elmúlt 5 év alatt. A tudástársadalmakban ez 38 vagy 57%. Nálunk ez az arány 4%-ról csökkent le 3%-ra azaz a tudáspiac 25%-os összeomlást ért meg! Mint sok más piac is.

Van a Domschitz féle fogalomrendszerben magas tőkeigényű, alacsony információ igényű és "qvázi magas" humán dimenziókban gondolkodó társadalmi rendszer. A fasizmus meg a kommunizus. Ezek a rendszerek operáltak egy humanista ideológiával a maguk ideológus érdekcsoport módján és elképesztő őrjöngések kísérték a "fejlesztő" munkájukat. Ezek a rendszerek estek neki az értelmiségnek így kilóra, mint az orbánék! Ezek a rendszerek képzeltek el egy államilag megtervezett életszínvonalat ahelyett, hogy a liberális modellt követnék.

Itt Angliában azért lehetett döntően a piacra építve fejlett humánszolgáltató szektort kifejleszteni, mert van az embereknek pénze. A 300.000 és 1.000.000 Ft körül nyugdíjjakra lehet idős ellátási rendszert építeni. Ismerek olyan egyesületet, ahol 1400 szociális munkás dolgozik és 4000 kétkezi segítő.

Nálunk ezzel szemben a legnagyobb civil szervezetek is bele döglenek abba, hogy 10-20 év alatt lehetetlen elérni, hogy 1-2 alkalmazottjuk lehet.

A mi intézményességtagadó kultúránkban ezért ezen a fronton nem teremnek munkahelyek!

Akkora pusztítást vitt már véghez a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia hogy minimum 15 lesz begyógyítani a sebeket! Feltéve ha nem jön 50 év káosz a magyarok fejére, ahogy orbánék szeretnék.

A blogon nyomon követtem, hogy Dr Papcsák Ferenc miként üldözi Pál Tamást a Népszabadság cikk miatt.

Gyakorlatilag vele addig jutottak, hogy büntető perre akarták vinni a dolgot és ez el is jutott a bírósági szakaszba. A bíró azonban nem értette, hogy miről van szó. Tamásék azt mondták, hogy akkor ők benyújtanák a papírokat, de ezt a bírónő a felperestől kérte. Ők meg nem voltak hajlandóak bemutatni a Pest Megyei Ifjúsági Közalapítvány papírjait a bírónő itt befejezte az egészet. Másnap Papcsák bement a bíróságra hisztizni, de a bírók már csak olyanok, hogy ha csapnak a kalapáccsal akkor ott vége!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr94547916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása