Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Van-e walamilyen struktúra a szegény ember és Mátyás király között?

2012.03.22. 14:23 :: Saman

Egy hírhedt tudás társadalom teoretikus, aki évekig szisztematikusan ezt a jobb oldali katyvaszt építgette, felszólalt a Népszabadságban az ellen, hogy a FIDESZ az egyéni jognak tartja, hogy a Rákosi és Kádár rendszer működtetői hozzáférhetővé teszik-e a személyüket érintő dokumentumokat.

Márpedig másfél éve kormányprogram egy olyan törvény megalkotása, amely szerint „mint egy erkölcstelen rendszer erkölcstelen dokumentumait, a nem jogállami eszközökkel az állampolgárokról gyűjtött személyes adatokat a jogállam nem őrizheti; ezeket a megfigyeltek hazavihetik, megsemmisíthetik”. Mindez negyed éve csendben visszavonatott ugyan, pedig már majdnem az alaptörvénybe is bekerült.

 Ez a jelenség érdekes tükre a zorbánizus atomizálási törekvéseinek.

Jó terrorista kommunista módjára orbán esküdt ellensége a közösségiségeknek.
 
A politikai identitás viszont nem él meg vonatkoztatási csoport nélkül. Amikor kikupálódik egy élő közösségben, sőt közösségek közötti közmegegyezésben, hogy milyen kereteket szeretnénk, olyankor ad egy széles civil cunami keretváltásra mandátumot egy elitnek.
 
A rendszerváltás egy ilyen folyamat volt.
 
Az orbánista világképben a keretekről szóló tudás nem a közösségi vitázós élményeinkből jön, hanem a pártközpont adja nekünk és az újságból értesülhetünk arról, hogy milyen is a világképünk.
 
Ahhoz ezt az idióta politikai szocializációs modellt a gyakorlati szintre be lehessen plántálni, ahhoz nem kisebb társadalmi alrendszereket kell "felszántani és sóval behinteni", mint a média, a független civil világ, azaz az állampolgári önszerveződések világa, ezek strukturált kommunikációs csatornái /pl OÉT/. Aztán jön a többi: iskola, rendőr, bíró, ügyész független kontroll intézmények etc. .
 
Amikor a mandátumképzésre hajlandó közösségi világ ad megbízást a keretalkotóknak, akkor az egy alulról felfelé áramló érdek artikulációs modell, azaz demokratikus. Az egyén bajai, panaszai, kérdései, azaz artikulált érdekei ezen a csatornán eljuthatnak a keretalkotóig. A jóléti társadalom + demokrácia + piacgazdaság szentháromságában hívó országokban kismillió rendszerkorrekciót levezényeltek már így.
 
Az orbánizmus azaz, amikor egy agyalágyult ideológus ráerőlteti a hülyeségeit mindenkire, teljesen ellenkező irányú. Itt a világkép, a keret és a probléma megoldási algoritmusok is csak felülről lefelé áramlanak. A probléma megoldás nem közös teljesítmény.
 
Na erről szól az a sztori, hogy pl. ebben a "kié az a történeti anyag" amit a vonatkoztatási csoportok közötti törzsi / állatias torzsalkodás, azaz élő egymással rivalizáló és különböző mértékű agressziót felmutató csoportok miket jegyzeteltek más csoportokról.
 
Az orbánizmus javaslata az, hogy ez az információ az egyének védelmében nem illeti meg a közösséget, pl. a tudományt sem.
 
Varga Csaba azt mondja, hogy mivel itt a vonatkoztatási csoportok és az állampártban domináns egyik ilyen agressziójáról van szó, így lényegében alig érdekes az a sztori az egyének nézőpontjából.
 
23 év után már ez történelemként kutatható kellene, hogy legyen.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr334332995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása