Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Szabó Máté nagy összefogásért kiált

2012.03.22. 09:43 :: Saman

Szabó Máté ombudsmann arról panaszkodik, hogy probléma felvetések áradata jelenik meg a hivatalában. Társadalmi katasztrófáról beszél.

 Nemrég arról írtam cikket a blogomban, hogy a szociális munka klasszikus tevékenység formái, az egyéni esetkezelés, a csoportos munka vagy a közösségi munka alakulása is érdekes megvilágításba helyezi a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt azon tevékenységét, amit a társadalom politika helyett csinálnak.

 
A közösségi munka eszköztára akkor adekvált, ha hatékonyabb a hasonló élethelyzetben lévő elesettek bajaival úgy foglalkozni, hogy az érintettek minél inkább részt vesznek a problémák megoldásában.
 
Ha az érintettek egyébként felnőtt felelős emberek,akik képesek tenni a helyzetük javulásáért, akkor indokolt is az ő erőfeszítésüket munkára fogni. A közösségi munka "társadalmi tervezés" eszköztára pusztán kereteket teremt ahhoz, hogy a felnőtt, felelős egészséges emberek célokat tűzzenek ki, problémákat fogalmazzanak meg, azaz "részt vegyenek a saját sorsuk alakításásban". Ezt az utóbbi idézetet 1988-ban mondta egy műegyetemista diák, akkor anno a rendszerváltás céljairól volt szó.
 
Ma már a társadalmi tervezés eszköztára teljesen háttérbe szorult.
 
A mai politikusok, teljesen függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldaliak, meg vannak győződve arról, hogy nincsen szükség az emberek erőfeszítésére az ország problémáinak megoldásában. A civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt arról híres, hogy írtja az ilyen kezdeményezéseket.
 
Teljesen elképzelhetetlennek tartom, hogy az államkassza fölött "társadalmi kontrollt" :) gyakorló civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt bevonna bennünket a problémák megoldásába pusztán abból az okból, hogy a problémák egyre nagyobb tömegben fordulnak elő.
 
Had hozzak két példát. (6 éve várom, hogy felhívjon egy q újságíró vagy akárki és azt mondja, hogy "de jó, hogy a Munkahelytermetés.hu Program e-learning tananyaga átláthatóvá tette, a főként EU forrásból létrejött, 54 féle munkahelyteremtési segítségnyújtási formát monitorozó szakterületet! Használjuk ezt arra, hogy értékeljük, hogy mi folyik a munkahelyteremtés terepmunkájában! Cikket akarok írni a LEADER, az EQUAL, a foglalkoztatási paktumok, a mentor szolgálatok, a szociális szövetkezetek stb. stb. most had ne soroljam mind az 54-et. közelmúlt béli történelméről!)
 
A két példa:
 
1. Van valami FIDESZ nevezetű űber bugris ideológus érdekcsoport, amelynek az elnöke beszélt pl. arról, hogy a közösségi vállalkozások, például a szociális szövetkezetek mitől lesznek szerves részei a hazai szociális - piacgazdaságnak. Azt mondta, hogy attól, hogy a bankok majd bizonyára adnak nekik hitelt. Ezzel azt is mondta, hogy nekik az ilyenekkel semmi dolguk. Valóban így is tesznek./a 2010 április 03-i bejegyzésem erről szól/.

2. Van valami űber űber bugris ideológus érdekcsoport, amely most készül megválasztani elnökének a piócamitológia fantörpikus természetfilozófusát, aki emígyen szólott ebben a témában:
 
" Ma Magyarországon a civil kezdeményezések alapvetően három csoportra oszlanak. A legnépesebb csoport a piócáké, amelyek azért alakulnak, mert az a hangadó, aki a szerveződés elején kikáltja magát elnöknek, az ismer valakit a kormányban, az önkormányzatokban, akit jól le lehet szívni. Becslésem szerint ez a civil szervezetek durván 60 %-át teszi ki. A második csoport, durván 30 %-os részaránnyal a zsarolóké. Ezek többnyire zöld köpönyegben sétálnak fel-s-alá, s ahol valamilyen jelentősebb építkezést észlelnek, keresztbeállnak valamilyen gyom, vagy madár nevében, és addig akadékoskodnak, amig a beruházó nem fizet nekik valamilyen tetemesebb summát, és akkor elhallgatnak, általában nagyhirtelen. A maradék 10 % pedig valódi civil szervezet, amelynek tagjai saját zsebükből finanszírozzák a szervezet működését és nem a közpénzekre ácsingóznak. Ha valami állami és civil érdek összecseng, akkor persze ezek is részesednek valamilyen kiegészítő közfinanszírozásban, de ennek fejében tesznek is valami értelmeset.
Hát innen adódik az a szelekciós hatás, amely révén a politika válogat."
 
Csókolom Magyarok!
 
Ezekkel a koponyákkal oldjátok meg azt a kérdést, hogy a nagy tömegben jelentkező problémáinkra találjunk megoldást szépen sorban?
 
Hogy tudta és tudja ez a két párt betölteni az elmúlt 15 év szellemi horizontját?
 
Miért hagyjuk ezt?

Szólj hozzá! · 1 trackback

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr1004332441

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokrácia alkonya 2012.03.23. 08:49:35

Kedves Naplóm!Második bejegyzésemben törlesztenem kell egy tartozást: leírom az elmúlt évek történetét. Arról, hogyan ért véget Magyarországon a demokratikus Köztársaság és vette át a hatalmat Orbán diktatúrája.1990-ben kezdődött. Véget ért egy álom, m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása