Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A névtelen rendszer

2012.02.19. 17:22 :: Saman

 Egy angol barátommal beszélgettünk a magyar állapotokról, amikor arra lettem figyelmes, hogy a korábbi autokratikus rendszereket le lehet írni egy-egy szóban, de az orbánizmus leírását inkább az jellemzi, hogy megpróbáljuk ezeknek a fogalmaknak a segítségével szemléltetni, hogy mi is zajlik körülöttünk.

Gyakorlatilag nem lehetséges olyan mélyre ásni a történelemben, hogy a történelmi párhuzam ne lenne használható a jelen kori folyamatok társadalomkritikájaként. Minden setétségünk felszínre tört!

A sajtóban is mindenféle címkézés felbukkan és mindegyik párhuzamnak van rálátás hozadéka.

Jogosan lehet neokádárista restaurációnak nevezni az orbánizmust, mert egy ingatag és erőszakos személyi kultuszt próbálnak össze eszkábálni, ami hamar eltéríti a társadalmi folyamatainkat a világban folyó modernizációs folyamatoktól.

Jogosan lehet neohorthista restaurációnak nevezni, mert az ideológiáját, a saját közösségiségét összetartó ideológiai hátterét a kirekesztő nacionalizmus adja. A felülről történő legitimitás ideológiai máza a "magyar-e vagy?" maszlag.

Jogosan lehet feudális resturációnak nevezni, mert hűbéri függőségi rendszert épít ki és a piac a verseny marginálissá válik. A választók is valamifajta jótevő cáratyuskának nézik viktort, akitől azt várják, hogy védjen, óvjon, etessen, gondoskodjon a téli tüzelőről. 

Jogosan lehet törzsiesnek nevezni a mostani közbeszédet ugyanis az emberi viszonyok "kiben bízok", "kivel állok szóba egyáltalán", sőt egyáltalán "szóba állok-e idegenekkel", azaz "eséllyel beszélhet-e a saját vonatkoztatási csoportomon kívüli személy hozzám" teljesen felrajzol egy olyan kommunikációs törésvonalat, amely teljes mértékben ellehetetleníti a közbeszédet. A közbeszéd nélküli "közmegegyezés" meg már egészen Orwell-i magasságokba vezet.

Spiró György ironizált ezzel a kérdéssel, amikor a "Feleségverseny" című könyvében azon agonizált, hogy mi ki fogjuk kiáltani a "kommunista királyságot".

Én néha még odáig is elmegyek, hogy a törzsiességen túli vidék emberi kultúrájának szemszögéből mérlegre tegyem a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt "integrációs teljesítményét". A humánetológia Csányi Vilmos-féle ága azt vallja, hogy az emberi abban különbözik az állatoktól, hogy "mi képesek vagyunk a beszéd útján megosztani egymással a tapasztalatainkat".

Na az orbánisták ezt biztos nem így gondolják, mert ha ezt tudnák, akkor nem üldöznék ekkora vehemenciával a közbeszéd fórumok résztvevőit és keretalkotóit.

 Ebből a perspektívából már nincs is olyan messze az "orvosi diagnózis", amely szerint a "magyarok genetikailag alattvalók".

Magyar Bálint tartott egy társadalomkritikai tárgyú előadást, amelyben a FIDESZ-t zsákmányszerző offenzívaként írja le. Teljesen helytállónak tartom a diagnózisát, de ez a perspektíva azért két irányba elvezet. Kormányonként kellene értékelni azt, hogy a rendszerváltó pártok miként vezették az országot abba az utcába, ahol már minden törvényünk a kirekesztő és versenykorlátozó logika szerint alkottatik. Ebben a FIDESZ felelőssége mellett a többi rendszerváltó párt felelőssége is nyilvánvaló. 

Helyénvalónak tartom, hogy Magyar Bálint ezt a kritikai előadását megtartotta. Kommenteltem is a facebook vitához:

Maga az elemzés kitűnő Röntgen felvétel arról, hogy mit építettek ki orbánék

Mivel nem kértek rá semmilyen formában felhatalmazást, így a mű elkészülte után lehetséges ezekhez az ötletekhez olyan módon kapcsolódni, hogy elmondhatjuk róla a véleményünket.

A civilizált világban ehelyett a "mandátumképzést" használják. Ha ezt az autokratikus klientúra építő modellt most levesszük a mostani rendszerről és azt kérdezzük, hogy véletlenül nem-e ez épül nálunk a Horn kormány második felétől, az első FIDESZ kormány alatt nagyon-nagyon és későbbi 2 MSZP-SZDSZ kormány alatt is nagyon-nagyon, akkor be kell látnunk, hogy ez egy szerves építkezés folyománya. Ez a kritika az SZDSZ tevékenységének a kritikája is. Ez ügyben szorgalmasan le szoktam fasisztázni az SZDSZ és az MSZP tevékenységét. A Halász-Zuschlág paktum óta ezt építgetik ezek a pártok. Amikor a Halász - Zuschlág paktum megszületett és először alkalmazták ezt a gyakorlatban, akkor Béki Gabriella elbőgte magát a parlamenti bizottsági ülésen. Nekem azóta büdös az SZDSZ álszent demagóiája, amióta kiderült, hogy senki, de senki nem állt mellé anno 1998-ban.

Az angol barátommal megegyeztünk abban, hogy egyenlőre nem adunk nevet az orbánizmus feneketlen setét barom rendszerének. Tele van lopott, régi, avitt klisékkel, de az egész csak arról szól, hogy a NORMÁLIS társadalmi - jogi - körülmények egyszer felütik a fejüket Magyarországon, akkor ezeket az urakat vélhetően lecsukják maffiatevékenység, rablás, erőszak miatt.

Addig is....

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr854135270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.07. 10:55:42

Magát "nemzetinek és polgárinak" nevezi a nemzeti együttműködés rendszere.

Mivel gazdaságpolitikája, retorikája baloldali, "nemzetinek és szocialistának", ha nem "nemzetinek és bolseviknak" kellene nevezni (utólagos adók azok bolsevik rabló technikák).

Mivel nemzetét csak szavakban képviseli ez a rendszer, ezért helyesebb lenne "kollaboránsnak és bolseviknak" nevezni.

Kinek az érdekét szolgálja ez a rendszer? A válasz végtelenül egyszerű, ha előtte jó kérdést teszünk fel.

Mi változott a nagy struktúrákban a módszerváltás óta?

Az egy, visszacsinált - ellopott kötmanyup-on túl SEMMI. Ami változás történt az is romlás volt. Azt az átkosbeli lehetetlen rendszert ki erőltette ránk? A baráti szojvet megszállók. Kikkel kollaborál hát a mi rendszerünk?

Az oroszokkal. Ez hát a ki nem mondott "orosz ok". Az oroszok. Itt csak utalok pártállami titkosszolgálati múltunk feltáratlanságára.

A kollaborálásért cserébe meg van engedve többpárti, újabban csak a narancsos eftársaknak, az ehhez a szemfényvesztéshez statisztáló tudatmódosító sajtónak a kisebb, nagyobb, keveseknek a szemérmetlenül nagy lopás.

Amúgy hogy most az Eu-t, egyetlen szövetségesünket támadjuk, illetve gyengítjük, azzal is az oroszok és a velük titokban szövetséges amerikaiak érdekét szolgálja politikai "elitünk". Világraszóló átverés folyik ellenünk a mai napig. Forrásom:

www.angelfire.com/realm3/hmult/IIvh/IIvhhern1.htm
süti beállítások módosítása