Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A családintézmény interkulturális tükörben

2012.02.18. 09:31 :: Saman

 Hosszasan kerestem mostanában a cikket, amelyben egy svéd újságíró ország ajánló cikket írt rólunk asszem 4 éve. A cikkben egy Balaton felvidéki ingatlant kínál megvételre és kitűnő családi pihenőhelynek tartja.

Egyrészt árban nagyon kedvező svéd szemmel a falusi árszínvonal, ami a nyaralások költségvetésénél is egy plusz érv, de volt a cikkben egy horizontális kulturális aha élmény is.

Az író nosztalgikus emlékeket elevenített fel az ügyben, hogy disznóól van az általa megtekintett falusi ház mellett. Azt írta, hogy itt nemrégiben a tulajdonosok azon a modernizációs szinten élhettek, ami Svédországban az 50-es években volt még jellemző.

Ott akkor még annyira alacsony volt a bérszínvonal, hogy szükség volt arra, hogy a piacról elérhető keresetet kiegészítse az önellátó kulturális korszakból fennmaradt kiskerti élelem.

A svédek óriási erőfeszítést tettek azóta egy jól működő jóléti társadalom felépítésében.

Nálunk a rendszerváltás inkább a biztonság felőrlését hozta el és semmit nem tudunk felmutatni azon a fronton, hogy az általunk felépített keret miként támogatja a család biztonságát.

Az utóbbi hetekben a kormány nagy határozottsággal pozicionálni akarja a hazai "középosztályi bért" a kínai bér felére. A "47 ezer forintból igen is meg lehet élni!" vita az orbánizmus azon makroökonómiai stratégiai lépése, hogy ez esetben megéri majd nálunk termeltetni és ez jelentős munkahelyteremtési erőként jelenik majd meg.

Családok százai tették nyilvánossá a családi büdzséjüket annak demonstrálására, hogy a bérben gyakorlatilag a 100.000 Ft körli szinten is eltűnt az a sáv, ahol élelemre lehetne költeni.

 

Erika 2 gyerekes háztartásának február havi kiadás listája:

Palackos gáz: 5.500 Ft
Fa: 22.000 Ft
Gyógyszer: 2.000 Ft
Víz: 3.000 Ft
Szemétdíj: 1.000 Ft
Lakbér: 9.500 Ft
Internet+TV: 5.500 Ft
2 pár cipő: 8.000 Ft

Összesen: 73.500 Ft

A villanyszámla befizetése valószínűleg nem véletlenül maradt le a listáról.

 

Konkrétan én is kaptam olyan levelet, hogy hozzam nyilvánosságra egy 5 évvel ezelőtti bevásárló kosár és a mostani árak közötti inflációról szóló számítást, mert ebből világosan az látszik, hogy az elmúlt 5-6 évben a pénzünk elveszítette a vásárlóértékének a felét.

A II. világháború után kiépült jóléti társadalom modell, amely magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épül nálunk inkább távolodó perspektíva. 

Ez az orbán kormány már kifejezetten a jóléti társadalom modellel ellenkező irányba építkezik.

Szerinte ez a közjó. Szerintük nem létezik a rendszerváltás azon társadalmi szerződése, hogy anno, akkor mi arra szerződtünk, hogy itt szabad piac lesz, demokrácia lesz és a jóléti társadalom modell irányába fogunk haladni.

Az első FIDESZ kormány óta szisztematikusan támadnak mindhárom ponton. Az MSZP - SZDSZ elmúltnyócév is kizárólag a FIDESZ által elindított eróziót erősítette.

Még egy interkulturális tükör.

A hagyományos indiai vallások és sokszor az indiába betelepülő új vallások is a családi élet különböző szakaszaiban elvárásokat támasztanak az apával és anyával szemben. A vallási élet ilyen módon egyfajta szupervízió a családi egészség felett. Egy külső segítő részt vesz, segíti az értékelést vagy a családi krízisek megoldását.

Ez egy olyan modell, amelyben egy vonatkoztatási csoport segítőleg beavatkozik.

Odahaza közösségfejlesztőként dolgoztam, az utóbbi 5 évben  épp az állampolgári önszerveződések azon részével, amely a vidékfejlesztés vagy a munkahelyteremtés területén aktivizálódtak.

Ez a világ segíthetne helyileg. Ha betöltené a civil szféra a "hiánypótló szociális szolgáltatások" kiépítésére irányuló misszióját.

Ez a világ segíthetne a "jóléti társadalom modellről szóló alkuhelyzetekben", ha a civil szféra betölthetné az érdekképviseleti funkcióját.

Az indiai tükörben nekem az látszik, hogy a magyar modell két ponton súlyos csapást mért az életvilágra.

A keret megint fenyegető mértékben beavatkozik és ellehetetleníti a családi normális építkezést.

A kisközösségi szint totális hiánya a mi kultúránkban nem jelenik meg segítő tényezőként.

Az egyéni esetkezeléshez képest akkor van értelme csoportban dolgozni hasonló élethelyzetben lévő emberekkel, amikor elég sokan vannak, akik "egy cipőben járnak". Még az is megeshet, hogy egymást támogatva hatékony önsegítő módszereket találnak ki. Részt tudnak venni a saját problémáik megoldásában. 

A civil szektor és azon belül a társadalmi tervezéssel foglalkozó mozgalmak közellenséggé váltak a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt szemében. A Halász-Zuschlág paktumban a FIDESZ és az MSZP megegyezett egymással a politikafüggetlen civil mozgalmak kiirtásában, ami 1998 és 2012 között kiirtotta a politikafüggetlen civil mozgalmak java részét.

Elképzelhetetlen számomra, hogy a FIDESZ-es önkormányzatok vagy minisztériumok ne az állampolgári önszerveződések kiirtásával és ellehetetlenítésével foglalkozzanak, hanem elkezdjenek kiépíteni ilyen segítő terepeket.

Ma már a framework és az egyén áll egymással szemben. Nincsen jelentős köztes tér. Már a közösségi összefogás sem megoldás, mert a keretek annyira szétestek.

A keretalkotó azt üzente, hogy "csináljunk kínai bérszínvonalat és akkor eljő a gazdasági felpörgés kora. A 47-ezres kereset a kínai átlagfizetés kb. kétharmada.

Akik az alsó 3-4 decilisben vannak, azoknak fogalmuk sincs arról, hogy mi lesz télen. Nem belátható, hogy el lehet-e adósodni megint, vagy lesz-e állami megmentő segítség? Hoz-e az önkormányzat tüzelőt vagy nem?

Ilyen körülmények között meglátjuk, hogy a "csodatévő szent orbán" mint megmentő című politikai marketing  felépítmény meddig bírja még tartani magát a vidékiek között!

A totálisan kiszolgáltatott állampolgár sarokba szorítottságának lehet hogy vannak még fokozatai.

Moszkvában Putyinék néha csikkzsebből kifizetik a nép 1-2 havi fűtésszámláját.

Egyelőre nincsen olyan civil kontroll arra felé, amely felszegetné azt a kérdést, hogy miként volt olyan nagyvonalú az orosz nép, hogy a nyomor és a "világ leggazdagabb emberei" című réteg így egymásra találjon.

Nálunk is ez a típusú civil kontroll épült ki az orbánizmus fülkeforradalmával.

 

Ez a kirekesztő és versenykorlátozó azaz PREDATOR társadalompolitika lényegi iránya.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr154129016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása