Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Mohácsi Viktória is kivándorolt

2012.02.06. 22:58 :: Saman

Már rég cikket akartam írni ehhez a topichoz, mert szerintem igazi állatorvosi ló.

Elfoglalt vagyok, mert szállást és állást keresek Londonban szerencsét próbáló barátaimnak.

Magam is erősen gondolkodtam rajta, hogy itt Angliában politikai menedékjogot kérjek és a blog és a médiatörvény ügyében állásfoglalásra késztessem az itteni hatóságokat.

Mint jogvédő, ez egy normális politikai tiltakozási akció. Mohácsi Viktória lépését azért is helyeslem, mert ő 2000 hazai roma hasonló lépése után tette ezt meg.

Bájos, amikor egy EU parlamenti képviselő azt a nyilatkozatot teszi, hogy az ország, amelyből jött, törvénytelen kirekesztés eszközeivel él.

1. A minap egy angol újságíró látogatott el Gyönygöspatára és annak a véleményének adott hangot, hogy ami ott van, az Apatheid szintű rendszer. Viktória is azügyben emelt szót, hogy a hazai iskolarendszer egyre durvább szegregációs lépéseket tesz. Réges-régen túl vagyunk már azon a ponton, amikor elhihetnénk, hogy egy-egy konkrét esetben sikeres szakmai munkával vissza lehet fordítani folyamatokat. Már olyan tömegű szociális problémával állunk szemben, ami már közösségi munkával sem kezelhető. A rendszer és a kultúra szintjén omlik ránk minden. Ha egy-egy faluban megszületik a heuréka, hogy az Apartheid nem megoldás... akkor mi van? Mi lesz a másik 2800 esettel, amelyet a rendszer támogat abban, hogy inkább a szegregáló iskola felé építkezzünk? Mekkora civil fejlesztői kapacitással kellene nekimenni annak a kihívásnak, hogy 3700 esetben tudjuk facilitálni a helyi lakossági közösség közgondolkodását a szegregáció ügyében?

2. Civil aktivistaként ellehetetlenült és éppen olyan földön futóvá vált, mint aki totál előröl kellene újra építenie önmagát. Mivel elég jól ismerem a civil szakértők "iparágát" és azzal a szemmel figyelemmel kísérem, hogy el lehet-e indulni ma ezen az úton.... totál igazat adok neki, hogy hanyat-homlok elmenekült. Én is ezt tettem 3 éve. A dédapám kerékgyártóként azt hitte, hogy az a szakma "örök életű". Néha fel kell ismernünk, hogy az a szakma, amit művelünk, az nem abba a világba való. Civil aktivistaként, humán-fejlesztő szakemberként most jobb ha nem próbálunk meg szolgáltatóként megélni. Nincsen ennek értelme! Totál rendszeridegen!

3. A blogban rengeteg cikket írtam arról, hogy a bérrendszerünk enyhén szólva nem jóléti társadalom konform, egy egészen magasan kvalifikált embernek sem kínál fel élhető perspektívát. Az intézményesség tagadó mentalitásunk azt diktálja, hogy egyből zsákmányszerzőnek bélyegezzünk mindenkit, aki kicsit is többet keres, ugyan akkor elképesztő látni, hogy nálunk az orvos sem lehet biztos abban, hogy a szakmaválasztása nem-e "one way ticket to the" hajléktalan karrier. Itt egy EU parlamenti képviselő azon a tapasztalaton döntött kivándorláson, hogy anyagilag teljesen ellehetetlenült. A magyar bérrendszer egy préselt falevél. nagyon közel van egymáshoz az alja és a teteje. A "magas" bérekből is éhen lehet halni! Innentől kezdve az egész a víz alá bukott!

4. Mint segítő, totálisan lehetetlen odahaza dolgozni, de van annak értelme, hogy egyének, családok vagy kisközösségek segítésével foglalkozzon az ember,csak ehhez kell egy jóléti társadalom. Ez esetben a rendszerváltás korabeli álmainkat nem kell a következő életünkbe delegálni. De sajna kultúrát kell váltani hozzá.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr174072935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emzperx 2012.02.07. 02:17:33

Amikor a hírt olvastam, első gondolatom az volt hogy MV mennyit kereshetett 5 év EP képviselősködéssel? Abból mit rakott félre? Nálam jobban összefoglalta ezt egy hivatásos fogalmazóember:

mandiner.blog.hu/2012/02/05/mohacsi_viktoria_arulo_vagy_aldozat

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2012.02.07. 21:24:05

Elolvastam ezt a cikket, de ebben csak az van benne, hogy az EP képviselők fizetése nagyobb, mint ennek a portálnak a büdzséje.

Én nem tartom irreálisnak, hogy totál ellehetetlenült anyagilag.

Vannak ismerőseim, akik mindig is jól kerestek szervezetfejlesztőként és most teljesen tanácstalanok az ügyben, hogy merre tovább.
süti beállítások módosítása