Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Gyurcsány gazdasági csodafegyvere és a nép

2012.01.14. 10:45 :: Saman

Nagyjából 5 éve annak, hogy Gyurcsányt szorongatták rendesen egy TV interjúban, mire azt találta mondani, hogy ha semmit nem lehet csinálni, akkor azt biztosan, hogy el inflálja a jövedelmeket.

A nyugdíjkiadást, a közalkalmazottak bérét, és velük együtt azokét is,akik a piacon dolgoznak ugyan, de alacsony presztizsű munkát végeznek és emiatt bérük a piacon elérhető jövedelmek alsó kategóriájához húz.

Egy olvasó konkrét termékere vetített inflációs számítása szerint a kezdő közalkalmazottak bérének vásárló ereje kevesebb, mint a fele a 6 évvel korábbinak.

Gyakorlatilag az elmúlt 6 évben a hivatalos inflációs statisztikákat nézve 48%-is infláció zajlott le, de konkrét fogyasztói kosárra vetítve mi 58%-os áremelkedést találtunk.

A H1-es besorolású bér nominálisan is kevesebb a 13. havi bér megszűnése miatt és ez után számítandó, hogy mekkora volt az infláció.

Az ország egyetlen "strukturális reformja" úgy néz ki, hogy a politikai elit hallgat, mint szar a fűben és hagyja lerohadni a családi kassza című fundamentumot.

Ez persze mindent borít. A fele annyi pénzből élő emberek nyilván nem tudnak vásárolni. Nyilván nincsenek középosztályi stílusú pénzügyi döntéseik, mert napi túlélésre vannak berendezkedve.

A napi túlélés fogyasztói kosara egészen más.

Mekkora tömegeket érint ez?

Hány ismerősötöknek stagnált a jövedelme az elmúlt 6 évben a 110 - 180 ezer Ft sávban?

Mi történik, ha az e fölött keresők jövedelmét meg elviszi a CHF árfolyam változás?

Elképesztő elszegényedést éltünk meg ebben az elmúlt 5-6 évben és még csak most kezdünk ráébredni, hogy mi történt velünk.

Olyan volt ez a stratégia, mint a lassan megfőtt békájé. 

Most ha igaz, hogy orbán más stratégiát akar, azaz államcsődre játszik, egy hirtelen 30-40%-os forint leértékeléssel kívánja új vágányra állítani az országot, akkor ennek a békának kellene úgy viselkedni, mint akit forró vízbe dobtak.

Ugorjunk!

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr473543594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása