Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Legyen-e 90%-ban fizetős a Corvinus közgáz képzés?

2012.01.07. 09:45 :: Saman

Magam is a Corvinuson tanultam és azért kellett abbahagynom a diploma előtt az egyetemet, mert nem tudtam kifizetni a tandíjamat.

Ettől függetlenül nem tartom az ördögtől valónak azt, hogy az elitegyetem döntően fizetős legyen. 

Az persze összeomlást fog előidézni, hogy ha ezt egyik pillanatról a másikra bevezetik. Itt Londonban egy tandíj emelésre óriási diáklázadás tört ki, pedig az itteni jóléti társadalom keret úgy néz ki, hogy egy gyors éttermi keresetből fizetni lehet a tandíj java részét.

A magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épülő jóléti társadalom modell eleddig sosem volt a párttitkárkaszt kedvence.

Már a Medgyessy kormány óta zajlik az nemzetstratégia, hogy fiatalokkal fizettetik meg a hiányzó forrásokat.

Lusták vagyunk a jóléti társadalom modellben gondolkodni, ehelyett zsákmányszerző megoldások jönnek elő.

Az egyik olvasóm talált egy 2005-9s TESCO számlát és megvette ugyan azokat a termékeket. Az erre a fogyasztói kosárra vetített infláció 58%,míg a közalkalmazotti H1-es besorolású bértábla nettó bére kb 6%-ot csökkent nominálisan.

Fele annyi pénzt kap egy fiatal tanár, mint 6-7 éve. Ezt gondolom mondjuk a családi menü kontra villanyszála kérdés meg is sínyli rendesen.

Úgy amúgy ha már vágni kell valahol az "éljél meg a piacról" irányba, akkor a tanárképzést kellene államilag finanszírozni és valóban a közgazdász és jogász képzést kell fizetőssé tenni, mert még az állami munkavállalás esetén is ezeknek a szakmáknak többszörösét fizetjük meg, mondván, hogy a piac diktálta versenyképes bért kell felmutatnunk a közintézményeknél is, különben csak a legbutább jogászok és közgazdászok fognak a köznek dolgozni.

Az az ára ennek, hogy megint kasztosodni fogunk. Csak a mandarin gyereke versenyképes a mandarin választásokon.

 

Ennek meg az ára, hogy úgy fogunk kinézni, mint a Numerus Clausus elfogadásakor.

Anno az egyetemeken 80%-ban az orvosok gyerekeiből lett orvostanhallgató és a jogászok gyerekeiből lett jogász jogász palánta. A mérnököknél hasonló.

Az állami alkalmazottakat képző intézmények voltak magyarkodó helyek. A pap, a katonatiszt volt olyan felsőoktatás, amelyben nem elsősorban a városi polgárság piac irányába nyitott része volt jelen.

Ennek akkor etnikai éle volt.

A számok alapján őseink úgy ítélték meg, hogy a piaci oldalon etnikailag kasztosodottak ezek a szakmák.

Nyilván a mai "dobjuk ki a piacra" lépés nem tudna hasonlót előidézni, hiszen a "hogyan legyünk jó kommunista embertípus" népművelés mindenkit magyarrá varázsolt, no meg a németeket kitelepítettük /nem törődve azzal, hogy esetleg 1000 éve élnek itt velünk/ a zsidók többsége is meghalt vagy elmenekült.

De ez az erőszakos kirekesztősdi anno a 30-as 40-es években már áthatotta a társadalmunkat!

Kell nekünk megint kasztrendszer?

Van a levegőben megint olyasmi mint a 30-as években volt? Azaz a mostani politikai kaszt kampányol azzal, hogy a magyarok etnikai alapon kirekesztettek a saját hazájukban?

A válaszom a költői kérdésre az, hogy IGEN!

Ugyan az a politikai szocializációs elmebetegség alkotja a mai pártok politikai marketing stratégiájának gerincét, mint a 30-as években durván fasizálódó pártokét.

Ehhez képest, a kirekesztés nagymesterei a jobb oldali pártok.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr203525867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása