Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A 100 éves asszony és a kisvállalkozó esete a civilgyilkos politikai marketinggel

2011.12.03. 13:16 :: Saman

Anno a Kádár éra utolsó harmadában, volt egy szólás-mondás, amely így szólt „Nem tetszik a rendszer? Csinálj forradalmat!”

 

Ebben a képben az van benne, hogy a keretekkel szebeni tehetetlenség és a közösségi összefogás hiánya talán jobb ha passzív beletörődést, lemondást vált ki belőlünk. A kultúra és/vagy az agresszív ideológus érdekcsoport amely kormányon van tudhatóan maga alá gyűri majd a próbálkozókat.

 

Tegnapi sajtóhír, hogy a szlovák állam elkezdte megvonni a szlovák állampolgárságot azoktól, akik felvették a magyar állampolgárságot.

 

A sajtóban nemzetközi joghoz értő szakemberek figyelmeztették a kormányt arra, hogy a kettős állampolgárság projekt ilyen veszélyeket rejt.

 

Azok az egyének, akik ilyen módon elveszítették a nyugdíj jogosultságukat, a lakcímüket, békeidőben váltak földönfutóvá két nacionalista kormány identitás háborújának áldozataként. Egy identitás és részvételi jogok körüli aktus, földönfutóvá tett embereket.

 

Érdemes kielemezni a politikai szocializációs mátrix segítségével azt, hogy milyen kötődések és konfliktusok rejlenek ebben a helyzetben.

 

  1. Személyiség és család.

 

A családon belül vitát válthat ki, hogy részt vegyünk-e politikai tiltakozási akciókban vagy nagy forradalminak minősülő mozgásokban vagy ne. Számos korábbi történelmi példa van arra, hogy a politikai részvétel életveszélyes, mert a család ellehetetlenülését hozhatja magával.

 

Tudta-e Orbán Viktor, hogy ötletének ilyen formán áldozatai lesznek? Akartak-e ezzel a törvénnyel lakosságcsere szerűen migrációra kényszeríteni embereket?

 

  1. Személyiség és vonatkoztatási csoportjaként

 

A helyi közösségekben is komoly vita lehet az, hogy a személyiségünk hogyan viszonyul a részvételi lehetőségekhez? Ha a körülöttem lévők sokan csatlakoznak például ehhez az orbáni akcióhoz, akkor a konformizmus abba az irányba terelhet, hogy én is tartsak a közösségemmel.

 

  1. Személyiség és politikai marketing

 

Ezt a leckét csodatévő szentorbán és bólogató jános csoportjának ötlete teszi fel a személyeknek. Egy integrációs részvételi lehetőséget teremtett azzal, hogy lehetővé tette kampányszerűen a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak. Mindenki szabadon dönthetett a részvételi kérdésben.

 

  1. Személyiség és framework

 

Tulajdonképpen orbán ezen akciója megpróbált fellázadni Trianon ellen ezzel a politikai tiltakozási akcióval.

Ha személyes düh van bennünk a keretekkel szemben, akkor megpróbálunk személyesen neki támadni ennek a keretnek. Ennek a dühnek a becsatornázása történt meg ezzel a csőbe húzó akcióval. Mindkét ország azzal a nacionalista dühvel reagál erre a helyzetre, ami gorilla korunk óta bennünk él. Megpróbáljuk védeni a saját csoportunkat. Ez a késztetés idősebb mint a kultúra. Úgy tűnik a kelet európai fiatal demokráciákban erre az ösztönvilágra inkább építenek politikai stratégiákat, amint arra, hogy mitől válnánk az európai tudás alapú társadalom aktív polgárai. A mi valóságunk egy neofasiszta valóság, ami a faji felsőbbrendűségek polgárjogait próbálja megvédni ez komoly korált lehet ha egyszer tudástársadalom vagy a fenntartható fejlődés keretekben kezdenénk el gondolkodni.

 

  1. Család és személyiség

     

Pro és contra óriási nyomás lehet ilyenkor a családtagokon. Ha nincsen konszenzus abban, hogy csatlakozzunk-e egy ilyen akcióhoz, akkor ez komoly családi vitákat eredményezhet.

Van két szlovákiai magyar barátom, akik közösen bérelnek itt lakást. Az egyikük avval a fajta nemzeti identitással él, amely a hivatalos szlovák nemzeti identitás kép. Ő nem tartja magyarnak magát, annak ellenére, hogy magyar családban nőtt fel. A másikuk nagy Magyarország pólót hord és abban reménykedik, hogy a felvidéket egyszer újra visszacsatolják az anyaországhoz. Nyilván ők nem egyforma családban nőttek fel.

 

  1. Család és közösség

 

A cikkben egy 100 éves tanítónő és egy vállalkozó tűnik fel, akiknek az állampolgárságát törölték. A lakhelyük elhagyása életveszélyes vagy minium a teljes ügyféltőke feladásával, hátrahagyásával járó lépés. Magam számára választhatok új kereteket, de ha ez nem jár a közösség együttes mozgásával, úgy mint a népvándorláskor, akkor ez mindenképpen kiszakítja az embereket a természetes közegükből.

 

  1. Család és politikai marketing

 

Ezt a politikai szocializációs modellt annak a demonstrálására szerkesztettem, hogy világossá váljon, néha a személyiségünk részévé válnak más síkok. Aki nagyon nagyon elkezd hinni nagy nemzetegyesítő orbán viktor urunkban, akkor ő maga is orbán viktorrá válik és adott esetben már aszerint lép, ahogy a fejében élő FIDESZ. Az identitásunk meghatározó részévé válhat egy politikai mozgalomhoz, egy közösséghez, egy valláshoz vagy új szellemi áramlathoz való erős kötődés. Ezek az erős kötődések nem egyformán épülnek fel a családtagokban. Meglehet, hogy a „vegyük-e fel a magyar állampolgárságot” kérdés a családon belül valójában párbeszéd személyek és olyan személyek között akik ott abban a helyzetben politikai marketing akciók aktivistái. A családi / személyi aktivitás eszköze politikai marketing aktivitásnak.

 

  1. Család és framework

 

A kelet európai modernizáció tele van azzal, hogy ideológus érdekcsoportok folyton belegázolnak az identitásuknkba. Autoriter propagandista csoportok tucatjai próbálták megerőszakolni azt a világképet, hogy mi mit is gondoljunk önmagunkról. Ebben a korban azt kellene ízlelgetnünk, hogy milyen azt mondani, hogy „európai vagyok” ahelyett, hogy azt mondanám, hogy magyar, vagy szlovák, vagy félig román, félig magyar. Azt az identitás formáló kihívást is kóstolgathatnánk, hogy milyen az EU adta eltörölt határok adta szabadság, a kornak megfelelő modernizációs kihívások családi vagy kisközösségi megalapozása.

 

Orbán ehelyett egy új és mindent megoldó frameworkről beszél. Azt már tudjuk erről, hogy ez versenyképesebb mindennél és rövidesen a világ vezető gazdaságává tesz majd bennünket, azt is tudjuk, hogy ortodox és unortodox eszközökkel haladunk e felé, de sajnos azt még nem hallhattuk, hogy pontosan mi is ez!

 

  1. Közösség és személyiség

 

Megvédheti-e egy helyi kisközösségi politikai tiltakozási akció mondjuk ezt a 100 éves asszonyt az állami ideológus érdekcsoport agressziójával szemben? Megvédenek-e bennünket a civil közösségeink, amikor értelmeznünk kellene a politika által felkínált jövőképek lehetséges hatásait? Mennyire kiszolgáltatott a személyiségünk a populista politikusok manipulációs manővereivel szemben?

 

  1. Közösség és család

 

Ha személyek rendszeridegenné válnak, van-e annyi tartás a helyi közösségekben, hogy a rendszer ellenére megvédje az övéit. Például ha a 100 éves asszony otthon marad és orvosi ellátásra szorul, ellátják-e az orvosok földönfutóként puszta politikai tiltakozási szándékból?

 

  1. Közösség és pártpolitika

 

Magyarországon a pártok nem szoktak megkérdezni szakértőket és nem vonják be a döntés előkészítési folyamatokba az érintettek állampolgári önszerveződéseit sem.

 

Ha a helyi állampolgári önszerveződések felismerik, hogy a hatalmon lévő ideológus érdekcsoport családok egzisztenciák tevőleges ellehetetlenítésével, azaz civilgyilkos módon beavatkozik, akkor van-e erejük, költségvetésük arra, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy egyéni lépésekkel öngyilkos akciókba vontak be bennünket?

 

  1. Közösség és framework

 

A kisközösségek által érzékelt helyi problémák megálljt tudnak-e parancsolni ehhez hasonló ámokfutásnak? Létezik-e olyan feljebbviteli lehetőség, amely tudás társadalomról papoló EU-ban feljelenti az ilyen fasiszta eljárásokat és panasza meghallgatásra talál?

 

  1. Pártok és személyiség

 

A Híd megjelenésével bekerült a szlovák közéletbe az a jövőkép alternatíva, amely nem a nacionalista szembenállásra nem a civilgyilkos mentalitásra építi a jövőképét. Ez a fajta idnetitásminta arra kéri a személyiségünket, hogy ne tekintsek minden szlovákot automatikusan magyargyilkos terroristának, mert ha esetleg ő engem automatikusan szlovákgyilkos terroristának tekint, mert ez a szent nemzeti identitás ügyben reá kirótt kötelessége, akkor itt bizony nehezen fogunk szóba állani egymással. A nyílt erőszak már az előtt választott utunkká válik, mielőtt esélyt adnánk az emberi kommunikációnak. Gorilla korunk óta ismerjük ezt a csoportképző erőt. Ideje lenne túl lépni rajta.

 

  1. Pártok és család

 

A magyarországi populista demagógia elhatalmasodása együtt járt azzal, hogy a mostani kormány végleg kiirtotta a társadalmi kontrollt gyakorló intézményességeket. A rendszerváltás óta tartó trend, hogy politikai kötődésektől függ, hogy valaki integrált vagy kirekesztett gazdasági / társadalmi szereplővé válik. Mára olyan mértékű lett a korrupció, főként az EU fejlesztési források körüli világban, hogy a pártokrácia a saját családjai védelmében kénytelen kiiktatni a bíróság, a rendőrség, az ügyészség, a sajtó függetlenségét.

Ekkora tömegű törvénytelenség és a fejlesztési projektek társadalmi hasznosságának ekkora tömegű elmaradása okozhatja azt, hogy a demagóg politika inkább ilyen szimbolikus sikerekkel eteti a közvéleményt, mint a határon túli magyarokkal történő újbóli nemzet egyesítés.

Ami a politikai marketing oldalon hatalmas nyereség, annak az árát élő emberek, élő családok fájdalma fizeti ki!

 

  1. Pártok és közösségek

Ha egész aktív közösségek csatlakoztak az orbáni akcióhoz és mindannyiukat földönfutóvá teszik ezen módon, akkor a szlovákiai magyar kisebbség megél egy kínai kulturális forradalom vagy a Kazsinszki erdőben elkövetett „fejezzük le a lengyeleket” tömegmészárláshoz. A világ egyik leginkább passzív népének a közösségi aktivitást mutató részét távolítja el Orbán és a szlovák kormány akciója.

 

  1. Pártok és framework

Gazdasági integrációs tekintetben Szlovákia az Euróhoz csatlakozott bezzeg ország lett, míg Magyarország a lélegeztetőgépen lévő haldokló képet mutatja. Ez a lépésük mindkét országot kiírja a mai modern európai kultúra népei közül.

 

Ez a bugris kakaskodás fasizmusnak elmegy, de tudástársadalom megközelítésnek nem.

 

  1. Keret és személyiség

Kelet Európában a megkésett modernizáció miatt egyszerre több framework küzd a lelkünkért. Sokunknak még kihívás a számítógép használat, még az elitek sem érkeztek meg a tudás alapú társadalom fensíkjára, azaz a saját fejlesztésükhöz és a szervezeti teljesítményeik csúcsra pörgetéséhez nem használnak tudás intenzív tükröket. Mivel a politikai síkon nálunk berekedt a közbeszéd, így hiába léteznek a kor színvonalán működő közösségi kultúrák, ha a fősodor moraja még ott tart, ahol a FIDESZ / MSZP. A magas munkanélküliségi adatok mutatják, hogy az ipari társadalom dimenzióban is komoly bajaink vannak és az EU részeként az önellátó gazdasági aktivitás hagyománya is halt. Meg vagyunk zavarodva ebben a helyzetben és egyszerre van jelen egy múltba révedő álmodozás egy gyönge alapokra helyezett jövőkép keresés mellett.

 

  1. Keret és család

Kérdés számomra, hogy az EU megvédi-e ezeket a polgárait, a megtámadott és életveszélyesen megfenyegetett családokat a szlovák és a magyar kormány ideológus érdekcsoportjainak torzsalkodásával szemben?

 

  1. Keret és közösségek

A kommunista diktatúrák utáni demokrácia, az önszerveződés szabadsága nem csak csupa modern helyi közösséget és pártot hozott felszínre.

 

Ahhoz, hogy ne a nyílt erőszak, a kultúra alatti lét, a kisebbségi csoportok elleni uszítás legyen a kulturális valóságunk, ahhoz sokat kellene még beszélnünk ezekről a kérdésekről.

 

  1. Keret és politikai marketing

Az EU integrációs krízis felveti annak szükségességét, hogy miként tudja az EU kontroll alatt tartani a tagállamok tékozló vagy más módon felelőtlen kormányzati magatartásait.

 

A magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar pártok sem belső társadalmi kontroll sem külső EU-s kontroll alatt nem állnak. Szabadon tombolásznak a közösségi világban, megszállva tartják a sajtót, és egyének – családok egzisztenciális ellehetetlenítésén fáradoznak.

 

Az állampolgári önszerveződések erőtlenek ahhoz, hogy fellépjenek a civilgyilkos pártorkáciával szemben.

 

Remélem, hogy az EU kitalál valamit. 

Szólj hozzá! · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr803433720

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha jól értem: a Fidesz választási csalásra készül 2011.12.03. 15:40:58

Két diagramot mutatott be Karácsony Gergely, az LMP vezérszónoka a választási reformról szóló vitában a választókerületek lélekszámáról, hangsúlyozva, hogy az a Fidesznek kedvez....

Trackback: Ha jól értem: a Fidesz választási csalásra készül 2011.12.03. 15:40:58

Két diagramot mutatott be Karácsony Gergely, az LMP vezérszónoka a választási reformról szóló vitában a választókerületek lélekszámáról, hangsúlyozva, hogy az a Fidesznek kedvez....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása