Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Újabb interpelláció Szanyi Tiborhoz

2011.11.05. 10:35 :: Saman

 Lengyel László írt egy brutális cikket az új civil erőkről és a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt halálos betegségeiről.

A kommentelők között feltűnt Szanyi Tibor, így kihasználtam az alkalmat és ismét feltettem neki azt a kérdést, hogy "Kívánják-e rehabilitálni a Halász - Zuschlag paktum nyomán kiirtott civil mozgalmakat?"

Kedves Tibor!

2010 februárjában válaszolt egy megkeresésemre. Levelében ezt írta:

"Ma Magyarországon a civil kezdeményezések alapvetően három csoportra oszlanak. A legnépesebb csoport a piócáké, amelyek azért alakulnak, mert az a hangadó, aki a szerveződés elején kikáltja magát elnöknek, az ismer valakit a kormányban, az önkormányzatokban, akit jól le lehet szívni. Becslésem szerint ez a civil szervezetek durván 60 %-át teszi ki. A második csoport, durván 30 %-os részaránnyal a zsarolóké. Ezek többnyire zöld köpönyegben sétálnak fel-s-alá, s ahol valamilyen jelentősebb építkezést észlelnek, keresztbeállnak valamilyen gyom, vagy madár nevében, és addig akadékoskodnak, amig a beruházó nem fizet nekik valamilyen tetemesebb summát, és akkor elhallgatnak, általában nagyhirtelen. A maradék 10 % pedig valódi civil szervezet, amelynek tagjai saját zsebükből finanszírozzák a szervezet működését és nem a közpénzekre ácsingóznak. Ha valami állami és civil érdek összecseng, akkor persze ezek is részesednek valamilyen kiegészítő közfinanszírozásban, de ennek fejében tesznek is valami értelmeset."

Nem lát összefüggést e között a világkép között és a között, hogy a társadalom most védtelen?

Lejáratódtak a politikusaink mindkét oldalon, de a sajtó elfoglalásával és a civil mozgalmak szisztematikus megnyomorításával és tizedelésével Önök megalapozták ezt a társadalmi krízist!

 

Szanyi Tibor | 2011. november 1. | 21:50:47

 

Kedves "saman"!

Továbbra is fenntartom a 2010 februárjában írott mondataimat. Sőt! Láss csodát, a mai tüntetős civil mozgalmaknak szemernyi köze sincs a korábbi pumpolós világhoz. Ennek inkább örülök. Barátsággal, T

 

saman | 2011. november 2. | 07:03:19

Kedves Szanyi Tibor!

Ha már barátságosabb kedvében találom, mint a múltkor...

Felteszem kilencedik alkalommal MSZP vezetőnek a kérdést:

Kívánják-e rehabilitálni a Halász-Zuschlag paktum nyomán kiirtott civil mozgalmakat?

Lengyel László cikke után egy kicsit átfogalmazom a kérdést.

Kívánják-e rendezni a saját viszonyukat a független állampolgári önszerveződések világához? 

Mit gondol arról, hogy mi a szerepe az érdek artikulációban az állampolgári önszerveződéseknek?

Tisztelettel:

Katona Csaba
A Részvételi Demokrácia Hálózat elnöke

 

Kedves Katona Csaba!

Van egy érdekes jelenség, nevezetesen az, hogy szinte köznapi reflexszé vált a politika, a politikusok és a pártok féktelen, esetenként ordenáré szidalmazása, ugyanakkor abszurd módon elképesztő szintet tud elérni az álszent sivalkodás, ha egy politikus visszaszól.... ;) De félre az érzelmekkel! ;)

Kérdései: "Kívánják-e rendezni a saját viszonyukat a független állampolgári önszerveződések világához? Mit gondol arról, hogy mi a szerepe az érdek artikulációban az állampolgári önszerveződéseknek?"

Igen. Az MSZP egyébként tavaly nyár óta szorgalmasan keresi a kapcsolatokat a civil szerveződésekkel, továbbá a szakszervezetekkel, s mindezt elsősorban helyi szinten. Nálunk a politikai munka centruma immár a választókörzetekben van, s az ún. választókerületi elnökeink egyes számú feladatként épp ezeknek a kapcsolatoknak az fejlesztését kapták, s ez a szempont lesz első helyen a majdani körzetekben állítandó jelöltjeink kiválasztásánál. Egyszerű az ok. Egy baloldali, tehát közösség-elvű párt nyilván a társadalmi közösségekre kíván építeni.

Fentikből következik, hogy az állampolgári önszerveződéseket nagyon becsüljük. Feltéve, hogy azok, aminek mondják magukat. Ám továbbra is ferde szemmel nézünk a pénzszerzésre alakult, netán államilag kialakított "korporációkra". Üdv., SzT

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr363355328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása