Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A mágikus fantázia esete a forintárfolyammal

2011.10.29. 17:22 :: Saman

 Matolcsy az ország gazdasági főtáltosa szerdán beszédet tartott, ami kisebb pánikot váltott ki a forint árfolyam körül. Az eurohoz képest percek alatt veszített 5 Ft-ot a forint.

Teljesen szinkronban folytatják a "mi leszünk a világ legversenyképesebb gazdasága" dumát Viktorral együtt.

A pszichológia tudomány megkülönbözteti a racionális gondolkodást a mitikus és a mágikus fantázián alapuló világképektől.

A mágikus fantázia a "minden egy" logikára alapul.

A mitikus fantázia az, amikor a felmerülő kérdésre keresünk egy akármilyen magyarázatot és megnyugszunk, hogy van elméletünk a probléma megoldására. A görög mitológia úgy tartja, hogy a nap azért járja naponta az útját, mert Panteon a tüzes szekerén végigmegy az égen. Este fáradtak a lovai, ezért kell, hogy legyen éjszaka.

A mai világképek többsége hisz abban, hogy a tények világában maradva hozhatunk racionális döntéseket. Vagy nincs szükségünk a mitikus és a mágikus fantáziánkra a problémáink megoldásánál, vagy ha használjuk is, jobb ha kimondjuk, hogy mikor állunk a racionális világkép, a tudomány talaján és mikor járunk ehhez képest idegenben.

Akkor most hallgassuk a kedves vezetőt:

 

"az innovációban most Magyarország élen jár, hiszen egyre több magyar intézkedést, megoldást vesz át több uniós ország. Példaként említette a bankadót, a szektorális válságadókat. A végtörlesztéssel kapcsolatban azt mondta, a bankárok nem attól tartanak, hogy ez Magyarországon bajba sodorja őket, hanem attól, hogy azt majd más országok is átveszik.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslatról szólva Orbán Viktor a legfontosabbnak azt nevezte, hogy meg tudják védeni a tavalyi adócsökkentéseket. Megmarad a családi adózás, az arányos egykulcsos adórendszer és a vállalkozási nyereségadó-csökkentés is - sorolta a példákat. "

 

 

" Nekünk megvannak a saját céljaink, érdekeink, és ezeket magunknak kell elérnünk és kivívnunk – mondta Orbán Viktor tegnap a parlamentben, amikor beszámolt a brüsszeli EU-csúcsról, illetve értékelte az európai gazdasági-pénzügyi helyzetet. A miniszterelnök a már általa meghirdetett gazdasági „szabadságharcos” téziséhez illeszkedve vissza-visszatért arra, hogy egyhamar nem várható gyors növekedés az európai gazdaságban, amire Magyarország válasza az kell legyen, hogy a maga útját járja.

Ragaszkodni kell a sajátos észjárásunkhoz, megoldásainkhoz, „mert nincs kit másolnunk”, „az új recepteket nekünk kell kiokoskodnunk”. Továbbra sem szabad megijedni a bátor megoldásoktól, és nem szabad azzal törődni, mit szólnak ehhez mások, külföldön – „főleg azok, akik eladósították Európát és Magyarországot”. A hét végi tanácskozás során egyértelművé vált szerinte az is: a forint árfolyammozgását az euró gyengesége okozza"
 

 

A politikának dolga a helyzetértékelés és a problémák megoldása. Dolga a jövőkép alkotás is.

Stratégiai kérdés, hogy integrálódunk vagy háborús viszonyokat teremtünk-e kulcsfontosságú ügyekben.

Az egyik kommentelő megírta, hogy a forint összeomlása azért várható, mert a magyar papírok vélhetően egyszer csak alacsonyabb áron nagy tömegben jelennek meg a piacon.

A 3 nagy hitelminősítő közül 3 bóvli fölötti szintre értékel bennünket, ezek közül 2 negatív kilátásokkal. Most éppen újra Pesten interjúznak azügyben, hogy összeálljon a racionális gondolkodás talaján álló minősítési eredmény.

Ha átkerülünk a bóvli kategóriába, akkor a nagy pénzintézetek ki kell, hogy gyomlálják a portfoliójukból a magyar papírokat, mert a szabályzatuk a legtöbb esetben tiltja, hogy ilyen papírt tartsanak és kalkuláljanak hozamokkal ezen a fronton.

Emiatt a szervezeti viselkedés miatt érdekesek a szakmai értékelések.

A kormányváltáskor 180 ponton állt a csődkockázati felárunk. Ma ez 560.

Ezek a pontok nem hasból beírt ügyek. Nem úgy működnek a gazdaság elemző intézetek, mint a jedi tanács. Nem arról van szó, hogy 6 ember több szempontú rangsoroló szavazást tart arról, hogy csinosak-e a magyar lányok és ehető étel-e a túró rudi.

Ennek a kérdésnek most óriási súlya van.

Ha megkapjuk a bóvli besorolást és hirtelen újabb inflációs robbanás rendezi át a viszonyokat, az újabb ütés a hazai középosztály hátán.

Az elmúlt hónapokban elég erősen gyengül a forint az euroval szemben.

 

 

2 komment · 2 trackback

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr373338399

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közgazdasági vita a kocsmában 2011.10.31. 15:34:45

Elég borús jövőképet rajzol elénk, ha a kocsmában azon vitatkoznak a zemberek, hogy akkor a válság az most v, avagy w alakú-e, illetve, hogy a nem ortodox gazdaságpolitika csak súlyos elkúrás, avagy minden eddiginél brutálisabb elkúrás?...

Trackback: Közgazdasági vita a kocsmában 2011.10.31. 15:34:45

Elég borús jövőképet rajzol elénk, ha a kocsmában azon vitatkoznak a zemberek, hogy akkor a válság az most v, avagy w alakú-e, illetve, hogy a nem ortodox gazdaságpolitika csak súlyos elkúrás, avagy minden eddiginél brutálisabb elkúrás?...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.10.30. 12:20:59

Magam is így látom. Félelmem, a java még hátra van. A fityiszes eftársak piszok kreatívak a bénázásban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.10.30. 13:06:43

Talán ide illik.

ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2011/10/23/magyarorszag-tragediaja

A kórismét leírja jól, az okot is (ostoba magyar választópolgár), de hogy mitől ostoba (politikai értelemben) a magyar, hogy miért csak baloldali pártok közül választhatunk, azt nem.

Azt meg főleg nem írja, hogy miért mondja maszop is tudatdeformáló média is a fityiszt jobboldalnak.
süti beállítások módosítása