Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Keverjük a mészbe gyönge teste hammát!"

2011.10.23. 21:12 :: Saman

 A blogban végigvonul egy olyan hipotézis, hogy esetleg mi magyarok olyanok vagyunk, hogy nálunk "OK" az emberáldozat.

A legkisebb fórumra, a saját mélyebb szervezetfejlesztési tapasztalataimra alapozva az alakult ki bennem, hogy mi nehezen szánjuk el magunkat arra, hogy a modernizáció jellegzetességei szerint "hadrendbe álljunk" és könnyen beállunk az ellenállók táborába.

A japánok majd minden szervezetben működtetnek innovatív műhelyeket. Például a technológiával való kapcsolatot erősítik azzal, hogy robotgyorsasági versenyeken vesznek részt, függetlenül attól, hogy a szervezet eredeti missziója az, hogy mi könyvelők vagyunk avagy pékek. Vagy azzal is, hogy maguk fejlesztik a teljesítményértékelési rendszereiket.

Nálunk ugyan ez inkább azt a képet erősíti, hogy mi Pató Pál népe vagyunk, mi ellenállunk mindennek.

 Mindegy mi! pusztuljon.

 Az egyik  legutóbbi flash, amiről blogot írtam, az az a pont, ahol a magyarok azzal tömik a kudarcfélő koponyájukat, hogy mi sosem voltunk gyarmattartók, és ezért természetes, hogy nálunk nincsen az a gazdagság, amim nyugaton.

 Mi nem raboltunk ki senkit, mi legalább becsületes szegény nép vagyunk.

 bla bla bla

 Én Londonban lakom már 3 éve. Így van egy kicsit más rálátásom arra, hogy mi  egy centrum ország és mi az otthoni perspektíva.

 A Londoniak eléggé itt hagyták ezt a várost és elmentek vidékre, meg...

 elmennek Kanadába, Ausztráliába... whatever. Alig maradt angol Londonban. Szerintem nagyjából 20-30% angol lakik itt.

 Engem az a tény, hogy a legsikeresebb jóléti társadalom modellek nem az ex centrum országok, arra enged következtetni, hogy igen is a létezhető leg durvább hatás specifikus tényező az, hogy egy nép mennyire gondolja komolyan az intézményességek felépítését.

 Japán mondjuk a XIX. század közepén, amikor Széchenyi hazajön azzal, hogy Angliában már 32 km vasút van, kb. olyan feudális babonaságokban él, mint mi.

 Ettől a ponttól kezdve a japánok felépítenek egy gyönyörű intézményességmániás kultúrát. Kivirágzik náluk a részvételi demokrácia és a helyi innováció.

 Mi meg a gyehenna tüzére vettetünk, pont az intézményességtagadó mentalitásunk fokozódása miatt.

 Egyszer azt írtam a blogomban, hogy ha isten lennék és meg akarnám büntetni a magyarokat a sok sok bűnért amit elkövettek, akkor nem tudnák szörnyűbb büntetést kitalálni mint azt, hogy magyarok közé zárnám őket.

 Szerintem a svédek, a japánok, a kanadaiak, az ausztrálok a maguk okosságából építették fel a legsikeresebb jóléti társadalom modelleket.

 Ez még a centrum országokra is igaz.

 A modernizációs lépéselőny vitte őket a centrum helyzetbe.

 Óriási stratégiai hiba, ha Magyarország nem hajlandó foglalkozni azzal, hogy mi van a világban és mi versenyképes és mi nem. A kultúrának a vaksága az, ha nem látják meg orbán szavaiban a penetráns demagógiát.

 A legszebb művészeti kép ezügyben az, amikor a busman talál egy colás üveget a Kalahári sivatagban és úgy dönt, hogy elviszi a világ végére és beledobja a semmibe. Megdörzsöli a kezét és megnyugszik. Ezt mondja: Ez nem a mi világunkból való.

 A magyarok szakárális magasságokba emelkedett nagy Vezetője most beledobta a rendszerváltás intézményességeit a semmibe, megdörzsölte a kezét és ezt mondta: Ez nem a mi világunkból való.

 1. civil önszerveződések - Halász - Zuschlag paktum /polgárintézmény/

2. köztársasági elnökintézmény

3. sajtó /nyilvánosságintézmény/

4. bíró /igazságszolgáltatás intézményesség/

5.alkotmánybíróság /feljebbviteli lehetőségek csúcsa/

6.

7.

8.

 hosszú ez a lista...

Ez már a kultúra összehasonlító vizsgálatok adataiban is jól látszik. Most találkoztam egy újabb ilyennel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr63324923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása