Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Keresztelő szent Török Gábor pálfordulása

2011.10.04. 05:22 :: Saman

 Anno a FIDESZ választási győzelme előtt Török Gábor ahhoz az áramlathoz tartozott, amely "hivatásos rettegőnek" becézte a magamfajtát.

Teljesen racionálisnak sőt védhetőnek és logikusnak festette le a FIDESZ politikai viselkedését.

Ez mutatja, hogy egy kicsit sem hitt abban, hogy a demokrácia kereteinek felszámolására kísérletet fog tenni a FIDESZ.

Tegnap írt egy cikket arról, hogy a D-Day-en született Szolidaritás mozgalom úgy csöppen bele a hazai közéletbe, mint a messiás.

A kirekesztett és megalázott civil intézményességek megkezdték az emancipációs harcot.

Ez egy részvételi jogokért kiálló kezdeményezés, amely nem akarja elfogadni, eltűrni, hogy a polgár ne beszélhessen bele a közügyekbe.

A civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkasztot elsodorhatja ez az erő.

Már a felállásnál látszik, hogy ez az erő párbeszédben és együttműködésben hisz. Nem kér a kirekesztés struktúráiból, mert alapvető problémának tartja ezt a maximum szalonpolitizálós, de inkább a XIV. Lajosi önkényuralmi reflexekre hajazó közéleti kultúrát.

A parlamenti pártok, még az újonnan bekerült szüzek is csak retorikai szinten foglalkoznak a részvételi demokráciával, az érdemi társadalmi kontroll vagy társadalmi tervezés kérdésekkel.

Legutóbb egy LMP aktivista jutott el arra a végkövetkeztetésre, hogy a pártjának a részvételi demokrácia képe majd akkor válik érzékelhetővé, ha kormányra kerülnek.

Addig annyit láttatnak, mint orbán a maga elképzeléseiből a választások előtt.

A Szolidaritás hitelesen tud kiállni részvételi értékek mellett, mert nem a saját házi civil társadalmával akar egyezkedni, hanem sokkal szélesebb térben.

Magam is reménykedek abban, amiben Török Gábor.

Nagyon remélem, hogy ez az új erő hiteles egyeztetési gyakorlatot fog felmutatni. Nem az értékek szintjén emlegeti, hanem  gyakorolja a nem kirekesztő közbeszédet.

Meggyőződésem, hogy a társadalmi problémákról való közmegegyezés felépítéséhez nem KELL kormányon lenni.

Akkor is van értelme azt kérdezni az emberektől, hogy "mi a közjó?" amikor nem az van a névjegykártyánkon, hogy "miniszterelnök". A polgár hatalma is hatalom, meg a kormánypárt embereinek a hatalma is hatalom.

Ha valaki úgy szétválasztja ezt, mint ahogy tette ezt a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt, akkor megérdemli, hogy a polgár megvonja tőle ezt a hatalmat.

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr193276941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.10.04. 08:00:57

A Szolidaritásnak nem a részvételi demokrácia kiépítése a célja, hanem hogy összegyűjtse az elégedetlen embereket. Az egyeztetés még nem részvételi demokrácia, egyeztetni egyébként is csak a hatalommal lehet. Önmagunkkal egyeztethetünk a világ végéig, akkor se történik semmi.
süti beállítások módosítása