Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A magyarok és a "Szent Szabadság" este

2011.10.01. 12:09 :: Saman

 A nol.on van egy jó kivonat a Pénzügykutató Zrt szokásos évi értékeléséből Petsching Mária Zitától.

Ezt kommenteltem:

Ezek az adatok már tényleg a vég jelei.

Az EU évi 1000 milliárdja egyszerűen lecsúszik a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt sógornői tagozatának torkán.

Innováció ügyben az a pálya, hogy bottal verik el államilag például a közösségi vállalkozások alapítóit, vagy a hiánypótló szociális szolgáltatások alapítóit.

A nagy medencében meg ez van, amit a szerző kifejtett.

A bankszektor vérét vette a vámpír államunk. A bankok nem adnak ki hiteleket, a meglévő ügyfélkör vérét szívják.

Mindez a piramis játék meg ráépül arra a fundamentumra, hogy esetleg a népesség fele fog megtapasztalni egy olyan feladványt, hogy "miként jövünk ki 30-40%-al kisebb kosztpénzből.

Ferge Zsuzsa szerint a tervezett intézkedések az alsó három decilis évi 1400 milliárdos bevételéből kihúznak 400 milliárdot.

Az infláció is elvehet 10-20%-ot, nem csak a kormány tevőleges romboló intézkedései.

Az egymillió munkahely helyett kinéz egy sokkterápia! A fizetőképes kereslet csökkenése miatt és a bankhitelezés leállása miatt és a totál bizonytalanná vált jogi - politikai - erkölcsi - társadalmi robbanási környezet miatt esetleg súlyos veszteségeket szenved el az ország.

Tessenek belegondolni, hogy ha 40.000 22-28 év közötti fiatal elhagyja az országot, akkor csökken-e 39700-al a mobiltelefon-, internet előfizetők, tömegközlekedésért fizetők, moziba járók, sörözni járók etc. etc. száma.

Milyen irányba mutatnak ezek a vektorok?

Nekem az állt össze ebből a képből, a kultúra kutatási megfigyeléseimből, hogy megint egybevág a hétköznapi ember és a politikusok egyfajta elmebetegsége.

Az egyszerű ember és politikus is képes az intézményes szférák autonómiájától eltekinteni.

A valóság az, hogy a modern társadalom úgy működik, mint a váltófutás. Van egy pont, ahol vége van a politikusok világának, van egy tartomány, ahol a bankok futnak, van egy tartomány, ahol a vállalkozások alapítói - tulajdonosai. Más világ a családi életvilág is. Ezek számos ponton hatnak egymásra. Alapprobléma, hogy a Kádár rendszerből örökölt bérszínvonalban nincsen érdemi diszkrecionális jövedelem. Ebből lehetetlen lakást venni. 

Ráadásul a mi államunk a legpénzéhesebb, miközben nem nagyon akar például védő - óvó vagy tervező funkciót vállalni.

Ráadásul a mi pénzügyi szektorunk a legpénzéhesebb miközben megszűnik a lakáshitel és a kisvállalkozói hitel.

Ráadásul a mi vállalkozói rétegünk a legpénzéhesebb, nem éri be olyan profitokkal, mint máshol.

...még sorolhatnám.

 Az orbánizus az egekig magasztalja azt az elvet, hogy a kirekesztés maximalizálása irányíthatóságot növel.

Minél kevesebb embernek kell döntenie, annál rugalmasabban tudunk alkalmazkodni a változásokhoz.

Szélsőséges esetben előáll a törzsi viszonyaink korabeli állapot, ahol egyetlen ember dönt.

A valóság azonban visszabeszél. Az irányíthatóság csak a szavazógép irányításáról szól. Ez csak a parlamenti nyomkodó csürhe felett jelent valódi hatalmat. A társadalom , a gazdaság már teljesen más tészta.

Mellesleg a törzsi döntéshozatali modellünk is arra  épült, hogy nem dönthetett egy ember. Hatalom megosztás működött. A kettős vezetési modellben külön vált a gyula hatalom, amely a hadsereg vezetéséről szólt és külön vált a döntés. A kündü döntött háború és béke kérdésében. Ez biztosította, hogy annyira nem központosul a hatalom, hogy a nép ki legyen szolgáltatva félkegyelmű diktátorok önkényének. Ráadásul, ha nagyon balul sült el a hadjárat, akkor a visszatérő seregek megölték a kündüt.

Ez a szokás is egy társadalmi kontroll.

Nem tehet meg büntetlenül akármit a főnök. A legutóbbi történelmi korszakok vezérei is eléggé csehül állnak ezzel a témával. A Habsburg ház királyait többszöri nekifutásra elzavartuk. Horthy, a király nélküli királyság tenger nélküli tengernagya nem halhatott meg itthon, Portugáliában halt meg. Rákosi nem halhatott meg itthon, Gorkijban halt meg. Szálasi Ferencet felakasztották, Nagy Imrét felakasztották. Kádár sírját feldúlták.

Ezek szerint ez az ősi szokásunk a modernizáció korában is tovább él.

Ehhez képest nincsen olyan kormányunk, amely tudná, hogy a bankok és a vállalkozók kulcsszereplői a MUNKAHELYTEREMTÉS történetnek.

Az állam meg nem annyira, vagy nem úgy mint ezek az autonóm rendszerek.

"Magyarország beruházási szakadékban van, ami azért nagy baj, mert a válságból kilábalás egyik fontos feltétele a beruházások javulása – mondta Petschnig Mária Zita. Hozzátette, 2009. harmadik negyedévétől gyakorlatilag világszerte mélypontra kerültek a beruházások, s onnan indultak növekedésnek. Magyarország a kormányváltásig együtt mozgott a nemzetközi trenddel, amelytől 2010. második negyedévében elszakadt, s miközben a szomszédos országokban 4-8 százalékos növekedést mérnek, Magyarország ennek ellenkező előjelű mutatóját produkálja. Mint Petschnig Mária Zita mondta, csak azokban az államokban zuhannak a beruházások, amelyekben mély válság van, mint például Görögországban, vagy Spanyolországban."

 

"A bankokkal szemben a vállalkozások nettó megtakarítók, azaz több pénzt fizetnek be, mint amennyi kölcsönt felvesznek – tette hozzá a Pénzügykutató 2011-2012-es évre vonatkozó prognózisának bemutatóján Petschnig Mária Zita. „Ez a vég. Térdre, imára!”- jegyezte meg. Az egészséges gazdaságok ugyanis attól működnek, a felívelő konjunktúra akkor indul be, amikor a hitelfelvétel meghaladja a betétképzést, amikor a cégek beruházásaihoz a bankok hitelek formájában hozzáteszik a maguk részét, és ezzel közösen járulnak hozzá a növekedéshez, a munkahelyteremtéshez.

De nem csak a bankszektort és a cégeket érintő kérdésekben fest borús jövőt a Pénzügykutató prognózisa. Korábban, úgy gondolták, hogy a külső feltételek romlását ellensúlyozza a beruházások 2-3 százalékos növekedése. Mára azonban kiderült, hogy ez koránt sincs így, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal 6,9 százalékos zuhanást mutatott ki ezen a területen."

 

 

Mivel orbán mindenkit kiszorított a döntés előkészítési folyamatokból, senkinek az értékeléséből nem kér, így nehéz lesz elkezdeni a többi szereplőre mutogatni azzal a váddal, hogy ők tettek tönkre mindent.

Egyelőre az autonómiák totális vereséget szenvedtek.

De azért nem tudom azt mondani, hogy az orbáni gépezet olyan hű de erős lenne. Nem az. Teljesítmények nélkül pedig el fogja sodorni az első szél.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr413269569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása