Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Becsületkassza és ügyhöz kapcsolt marketing: támogass az ásványvíz árával egy civil missziót

2011.09.24. 00:06 :: Saman

 

Cseles jótékonysági akciót szervezett Pesten és Budán a Sopron Bank.  Az Ausztriában és a Nyugat-Dunántúlon bevált becsületkasszák mintájára a pesti és a budai bankfiókjuk elé olyan italautomatákat helyeztek el, amelyekből 50 forintért meg lehetett venni egy félliteres ásványvizet, de az „árut” ingyen is el lehetett vinni.

A bank vállalta, hogy a befolyt összeget megduplázza, ezzel segít a Csodalámpa Alapítványnak abban, hogy egy leukémiás zalaegerszegi kislány számára otthoni játszóteret építsenek. Azt is kiírták, hogy aki nem fizet, megrövidíti a kislány mögé álló alapítványt. Nagy volt tehát a kockázat – erkölcsi értelemben.

Az eredmény megszületett. Budán az ásványvíz-vételezők 37, Pesten 36 százaléka fizetett, a többség (63 és 64 százalék) nem. A bank a háromhetes akció eredményét igen finom diplomáciai érzékről tanúbizonyságot téve úgy összegezte, hogy Budapesten is olyan fontos a becsület és a tisztesség, mint a fővárostól nyugatra. Például Sopronban vagy a Lajtán túl.

 

Ez is egy jó kísérlet ahol az "intézményesség tagadó" mentalitásunk megmutatkozik.

Mi nem vagyunk hajlandóak "integrációs célú" akármikben részt venni.

A múltkor egy pszichiáter itt a nolon simán ráfogta a Habsburg, meg orosz, meg török, meg tatár befolyásra.

Én inkább Gézát, meg Szent Istvánt okolnám.

A dehumanizációs forradalmunknak volt egy olyan mintája, hogy a magyarok megéltek egy durva kirekesztettséget itt.

Még 300 év múlva is úgy néz ki a királyi hadsereg, hogy kunok, székelyek, meg szászok mellett kb. 10%-ban jelennek meg magyarok.

Azóta nem nagyon tudjuk helyrerakni ezt.

Azért kezdtem el kutatni ezt a kérdést, mert a mostani politikai marketing használja ezt a "kirekesztett vagy a saját országodban!" baromságot. Ennek spéci 80%-os kivívott elfogadottsága van a parlamentben.

Ennek a fonákja az, amikor hétköznapi "részvételi" kérdésekben kiderül, hogy senki sem /elképesztően kevesen/ hajlandó megmozdulni a közjóért.

Lopni meg 70% boldogan!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr23252229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása