Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az orbán által megcélzott "középosztály" és a polgárosodás

2011.09.15. 20:34 :: Saman

Olvastam ma a nol.hun egy glosszát arról, hogy pontosan kikről is beszél Kötcsén, amikor a saját célcsoportját értelmezi a párttagoknak.

 Általában a jobb oldali pártok a világban képesek bebetonozni magukat némi rasszizmussal és a gazdagabb rétegeknek való jövedelem átcsoportosítással.

Ez az egész criht father humbug erre való politikai marketing. "a nyakon verjük", meg a "kokit osztunk" politika.

Csakhogy a nyugati országokban konszenzus van a jobb és bal oldali pártokon belül, hogy alapvetően az integráció felé áll az ország szekerének a rúdja, és ezen a pályán játszanak. A baloldali pártok alól is kihúzza a szőnyeget az, hogy a két oldal között konszenzus van a jóléti társadalom modellben.

Itt nem merül fel a " de lelkesen dolgoznak a kínaiak havi 25.000 Ft bérért mint reális alternatíva.

Nálunk van egy harmadik furcsa konszenzus a pártok között, ami nyugaton nincsen. Nálunk az MSZP és a a FIDESZ is büdös parasztnak tartja a polgárokat.

A társadalmi tervezéshez való viszonyukon látszik, hogy undorító perverziónak tartják azt, hogy a független állampolgári önszerveződések belebeszéljenek a közbeszédbe.

Én csak az első két rendszerváltás utáni kormányt tartom demokráciának, a többi a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt Putyinista tobzódása.

Érdekes ennek a nyelvi leképeződése is.

Nálunk az "udvarias" szó abból ered, hogy "aki a király asztalánál eszik" az hozza el a viselkedési normák modellként felvillanó etalonját.


A "civil" szó jelentése az angol szótáramban:

udvarias, tisztességtudó, lekötelező, ünnepélyes, jól nevelt, polgári, civilizált, békés, komoly.

 

Mi nem csak nyelvileg nem álltunk rá arra, hogy az úr-szolga viszony meghaladható. A HR-ünkben is, a helyi közösségekben sincsen meg az alapja a modernizált européer viselkedésnek. 

Pár hete otthon voltam és meghívtam vacsorára egy francia barátomat, aki 2 éve él Magyarországon.

Az első kérdése az volt, hogy mikor megyek vissza Londonba ezt a kifejezést használta: "back to the civilisation".

Erre játszik rá orbán viktor és gyurcsány és az általuk uralt sajtóbirodalom.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr813230349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása