Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Részvétem a demokráciának!"

2011.08.28. 16:01 :: Saman

 

Rdos kommentjében megfogalmazott fricskája mentén ismét véggigondoltam, hogy mit is csinálok én itt.

 Ez a "részvétem a demokráciának" ez nagyon jó.

 
Találó erre a blogra.
 
Megnevettetett.
 
Ami egy személyes adalékom a mi iskolánk tudásbázisához, hogy itt megkíséreltem dokumentálni és magyarázni a terepmunkában vagy magasabb szinten a civil közéletben tapasztalható jelenségeket.
 
Pl. személyiségre vonatkozó attitűd vizsgálat 61 országban, kihozza, hogy másodikok vagyunk az individualizmus - kollektivizmus skálán.
 
Ez magyarázza, hogy miért izzadnak vért a közösségi integrációk, miért nem szolidásak egymással semmilyen szinten az emberek.
 
Még azok se csinálnak ilyesmit, akik a feneketlen individualizmushoz képest mégiscsak közösségi vezetők, vagy újságírók, vagy ... szóval valami spéci felszerszámozott indentitással élnek bele a világba, az átlaghoz képest.
 
A közösségfejlesztői munkában simán hazazavarom az ilyen "átlagosan individualista" vagy "átlagosan kudarckerülő", vagy "átlagosan jövőorientált" vagy "átlagosan humánorientált" fazonokat, mert lehet tudni, hogy max egyszer életükben jelennek meg mondjuk tréning vagy alkotó helyzetben.
 
Aztán ebből a háttérből nagyban kialakul, hogy nincsenek országos mozgalmak, nem sok erős kultúrának van esélye terjedni.
 
Ha nincsenek személyesen megtapasztalható közösségek, olyanok, amelyeknek van politikai emlékezete, akkor ad hock közösségek megtapasztalhatók csak helyileg no meg az agyonmanipulált média által nyomott identitásformáló konzervek.
 
Mi ebben alapvetően különbözünk egy normálisan működő társadalomtól.
 
Az tényleg egy vicces performance, hogy a részvételi demokrácia egyik blogos lenyomata inkább ennek a kómában fekvő sztorinak a diagnózisa és nem kel életre mint helyi közösségi tervezési folyamatokat módszertanilag támogató tudásháttér.
 
Eredetileg az RDH.hu-n tisztán ez a misszió rajzolódott ki 3 projektben. Az Önerő Képzési Hálózatban, a Civil Mandátum Programban és a Bázisközösség Programban.
 
Mivel elkezdtem félni attól, hogy esetleg veszélybe kerülnek azok a még élő közösségek, amelyek ezen a módszertanon nevelkedtek, így teljesen letettem arról, hogy a társadalmi tervezés módszertant tovább nyomjam. Le is vettük pl. ezt a honlapot és az otthon maradt közösségfejlesztő kollegák csak más projektek keretében veszik ezeket elő.
 
Ez a blog tehát tényleg inkább a demokrácia deficitek mögötti politikai szocializációs háttérnek a diagnózisa.
 
Ezért lenne tényleg találó, inkább "részvétem a demokráciának" néven nyomni... Jobban fedi a cikkek tartalmát mint a "részvételi demokrácia".
 
Találkoztam a google-ban egy olyan részvételi demokrácia prezentációval, amelyik alapvetően az önkormányzati munka egy erősen közösségfejlesztéssel megtámogatott formáját hívja ennek.
 
Egyszer akartam egy önkormányzati pályázatot kiirni, ahol díjat adunk annak a településnek, amelyik alapvetően helyi közösségfejlesztési paradigmára építi a döntéseit, az intézményrendszerének a fejlesztését.
 
Nagyjából hármat ismerek és mondjuk a politikai környezet viszonya ezekhez, az egy vaskos horror sztori. Nemcsak országosan üldözik nálunk ezt a 3 db fehér hollót és azokat a mozgalmakat amelyből az ő tudásbázisuk származik, hanem a helyi FIDESZ és MSZP koalícióban olyan maffiaeszközökkel harcol a független civil integrációk ellen, hogy azt a legrosszabb rémálmaitokban sem tudjátok elképzelni. Miután a JOBBIK beszállt a politikai küzdőtérbe egyből ő is kiirtandó ellenségként tekint a helyi közösségi integrációra.
 
Tegnap egy kollegám megmutatta nekem az "Érpataki modellt", amely nagyjából arra épül, hogy az új polgármester az Íris és Ozirisz legendában megfogalmazott módon, valahogy újraélesztette halottaiból a helyi rendőrséget és a gyermekvédelmi szociális munkást.
 
Nem tudom, hogy egy szimpla  elektrosokk hatott a múmifikálódott szervezetekre, vagy van olyan "meggyógyítós koporsója" amit a Csillagkapuban reklámoznak.
 
Ja, nem is! Azt mondta a rendőröknek, hogy itt van havi 60 olyan bűneset, amiben nem tesznek feljelentést az emberek, mert tudják, hogy a rendőrség az ég egy adta világon nem csinál vele semmit.
 
A megyei rendőrkapitány azt mondta hogy hazudik, túloz, festi a dolgokat, stb. Erre ő azt mondta, hogy jöjjön ki egy titkárnéval és vegye fel itt a jegyzőkönyveket. "Ha nem hiszi, járjék utána!" Kijöttek, reggel 9-kor kezdték és este 11-kor mentek haza. Meg voltak döbbenve, hogy milyen vaskos garázdaság esetekben nem indul el semmilyen eljárás. 
 
Azt mondták a nap végén, hogy minden eset igaznak tűnik, és ez azt mutatja, hogy ennek a 10%-a is azt mutatná, hogy ennek a lakosságnak, ehhez a rendőrségi teamhez zéró a bizalma. Megértették, hogy kell ide egy helyi őrs és Nagykálló bábáskodása alól Újfehértó managementje alá helyezték a sztorit.
 
Na ez az eset számomra hiába mutat látványos közösségfejlesztési eredményeket, nevezetesen az életveszélyesnek megélt falusi hétköznapi kultúra átvarázsolódott élhető falusi kultúrává /back to the 80's, én gyermek koromban imádtam a falusi milliőt és hálás vagyok a sorsnak hogy megtapasztalhattam ezt/, de az Érpataki modell nem közösségfejlesztési munka eredménye, hanem az állam erőszakszervezeteinek újraélesztéses használata. Sárkány ellen sárkányfű! Bűnre, bűnüldözés!
 
Én mint képzett szamuráj teljesen értem, hogy adott esetben a fizikai fenyegetettség segítő "krízisintervenciós " fellépés lehet. Időnként csodálatos ennek a segítői eszköztárnak a hatása, de ez az tudja, hogy a káosz szinten lévő kommunikációs viszonyokat vissza kényszeríti a normalitás hétköznapi medrébe.
 
Ez történt Érpatakon.
 
A közösségfejlesztés társadalmi tervezés ága egy másik bizalmi szinten hat. Segít az alkufolyamatokban.
 
Ez a rendszerdinamika országosan is itt tart valahol. Nem működik már a kultúra, a törvényesség, a rend. A politikusok "criht father" modellje azért hat a politikai marketingben. Lassan már nálunk is olyanná válnak a közállapotok, mint a II. világháború utáni Franciaország.
 
A társadalmi tervezés fórumok segítenek a játszmák világába beintegrálódni. Sajnos országosan úgy tűnik, hogy az alku világa a gyehenna tüzére vetetett, az alku kizárólag orbán és orbán borotválkozós tükröcskéje között folyik. Ebben a részvételi demokráciának sok teendője nincsen. Ezzel dolgozzon a pszichiáter-politológus vagy a hóhér-mozgalmár, nekem ez egyik se szakmám vagy tapasztalati köröm.  
 
A mi mozgalmainknak van még egy stikkje, mi főként arra koncentráltunk, hogy az egyén és a helyi közösség kapcsolata miként alapulhat akár a játszmáknál mélyebb bizalmi szintre.
 
A neten találtam egy Dr Urgin Emese részvételi demokrácia prezit, amiből magam is rengeteget tanultam. Az ő modellje kevésbé koncentrál az erős civil szervezetek mandátumképzésének erejére. Kifejezetten vakfolt ez, abban a modellben.
 
Helyi fórumokból jól működőd facilitatív önkormányzati viselkedésből és intézményesült civil összefogásból indul ki.
 
Olyan helyi kommunikáció felépítésében látja a részvételi demokrácia kiteljesedését, aminek az intézményesült civil közösségek és az ad hock állampolgári fórumok együtt aktív részesei. Országos vagy EU szinten ez már inkább az értelmezhetetlenség homályába vész. Ez is egy értelmezés.
 
Egy kollegám közösségfejlesztésből írt szakdolgozatot és zárójelbe tett egy mondatot, ami ebben a prezentációban is szerepel.
 
"A közösségi döntést a legitim szintek megváltoztatják". Ez nálunk úgy van, hogy a közösségi mandátumot a politikai döntéshozók totálisan figyelmen kívül hagyják vagy ha egy állampolgári önszerveződés létrejön a környékükön, akkor megpróbálják kinyírni.
 
A blogomarról szól, hogy a mandátumképzés totális hiánya miatt nálunk ILLEGITIM a megfelelő szó. 
 
Az ideológus érdekcsoportok kitermelnek olyan agyalágyult karizmákat mint gyurcsány vagy orbán. De mandátuképzési folyamatok egyszerűen nem alakulnak ki.
 
Nem csoda, ha normalitás biztonságérzete helyett nem annyira kelendőek a piacon az alkufolyamatok minőségének fejlesztésére kitalált eszközök. Sokkal inkább kelendőek a beteges bizalmatlanság, a nyílt erőszakra épülő kommunikáció, a dzsungelharc kezelésére kitalált terápiák. A rend is egy elérendő szint. Onnan lehet tovább lépni egy következő fejlesztési irányba.
 
Sajnos a káosz felé a politikusaink tolják a közélet kommunikációs viszonyait. Senki nem olyan őrült, hogy maffiatevékenységre adjon mandátumot a pártoknak. Nem is történt ilyen kívülről. Civilek nem legitimálnának ilyesmit.
 
Ezzel a háttérrel a politikai döntéseket hozók másfajta érdekek mentén döntenek, mint a közbeszédben kifejtett közjó, vagy valamiféle megtervezett stratégia. Nem is csoda, ha úgy viszonyulnak a közbeszédhez, mint amikor Mari Nénit befizetett egy hold űrutazásra és ki akart menni körülnézni. Mondták neki, hogy ott nagyon hideg van és légüres tér. Szkafandert kell viselni, ha valaki űrsétát akar tenni. Mari néninek nem tetszett a skanfander, ezért inkább nem ment ki űrsétát tenni.
 
No ezért nem állnak szóba semmilyen közbeszéd fórumon magyar politikusok magyar emberekkel. 
 
Nekik ez egy olyan tér, ami életveszélyesen hideg, eléggé elfogyna körülöttük a levegő, ha ilyen térbe bemerészkednének.
 
A kezdeményezések nálunk előbb vagy utóbb beleszaladnak a civilgyilkos zsákmányszerző csoportok kardjába. Ezek a predator szervek ráadásul aktívan vadásznak is!
 
Ez a mi posztmodern nyomorunk gyökere!
 
Találó ez a "részvétem a demokráciának!" Nagyon tetszik!

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr113185654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása