Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

CHF krízis

2011.08.13. 09:13 :: Saman

Svájci frank egy olcsó hitelnek számított a nemzetközi mezőnyben, mert a bankoknak 1% körüli kamatért adják. Ezért lehetett olcsóbbra beárazni, mint az Eurót vagy a Jent. Az ottani jegybank így áraz. Azt is lehetett tudni a CHF-ről, hogy igen stabil. Nem szokott ingadozni az árfolyama, tehát a legmegbízhatóbban viselkedő valuta.

Na ezek után cirka három év alatt most megduplázódott az árfolyam és ez agyon vág mindenkit.

A kormány már lefolytatott egy válságkezelési körbenézést és megállapította, hogy a kormánynak és a bankoknak semmi dolga ezzel.

Az embereknek kell kitalálniuk, hogy mit kezdjenek a megduplázódott törlesztőrészlettel.

Közgazdászok és társadalom tudósok is mondják hogy ez finoman szólva nem fair.

Ennek is ára van.

Pl. a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt ismét demonstálja, hogy bármikor összeborul az oligarhiákkal, pl. jelen esetben hagyja, hogy a bankok még, még, még extra kockázati marzsokat tegyenek a CHF hitelekre, veszélyesen sokat kaszálnak a dráguláson. A mohóságuk hozzájárul ehhez a krízishez.

Az is kivillan, hogy olyan pont nincsen, ahol a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt egyszer csak érzékennyé válik egy társadalmi csoport problémáira. Nem érdeklik sem a szegények, sem a váratlanul és indokolatlanul elszegényedő középosztály problémái.

Ebben az esetben megvédték a bankok zsákmányszerző jogait.

Ha lennének polgárok az országban, akkor vélhetően elkezdődne végre egy közgondolkodás arról, hogy mikor akarunk mi jóléti társadalomhoz szervesen illeszkedő bérszínvonalat. 

Sajnos nincsenek polgárok. Erről közbeszéd nem folyik.

A jóléti társadalom modell születésének őstörténete /Ausztrália 1907/:

"Megítélése szerint az ’igazságos és méltányos’ azt jelenti, ami egy átlag munkásnak ahhoz szükséges, hogy a normál szükségleteit – mint pl. ’étel, menedék, ruházkodás, alapvető komfort, ellátás a nehéz időkben, stb.’ – kielégíthesse. Kiszámolja, hogy egy kb. öt fős háztartást fenntartó férfi (amely két felnőtt és három gyermek) számára hét shilling elegendő kell, hogy legyen. McKay iskolázatlan férfi munkásnak 6 shillinget fizet egy napra.
A Harvester-ítélet – ahogy az bekerül a köztudatba – korszakának egyik legnagyobb vívmányaként lesz ünnepelve, amely megtestesít egy alapvető ausztrál szabályt, miszerint lennie kell egy civilizált redszernek, amely szerint senkinek sem szabad mások profitja érdekében gürcölnie."

Higgins bíró abból indult ki, hogy a bírkanyíró sztrájk vitájában részt vevő emberek nagy része egykeresős családmodellben él. Erre számolta ki a "minimálbért" egy olyan perben, ami eredetileg a fogyasztási adó ügyben kezdődött el.

Közbeszéd pedig azért nem folyik erről vagy bármilyen más társadalmi kérdésről, mert a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt szerint a parasztokkal nem kell szóba állni.

Nem méltatnak bennünket arra az urak, hogy kinézzék belőlünk, hogy polgári jogainkat gyakorolva meg akarunk szólalni a közbeszéd fórumain.

Orbánnak kizárólag arra voltak ötletei /mondhatnám nemzetközi botrányok sorozatát kiváltó ötletei/, hogy megsemmisítsék a közbeszéd fórumait. Gazdasági vagy társadalmi kérdésekről sosem volt kedvük törvényeket alkotni, de a közjó ügyben párbeszéd vagy társadalmi kontroll céljára felállított fórumokat fontos volt megsemmisíteni, derékba törni, megszállni, kiherélni, kifosztani.

Az MSZP és a FIDESZ már 14 éve a Halász - Zuschlag paktum megszületésekor elkezdte derékba törni és kivéreztetni a politikafüggetlen civil mozgalmakat.

Ami az elmúlt másfél évben történt az csak rom eltakarítás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr353150357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása