Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Közéleti ősrobbanás

2011.06.20. 21:53 :: Saman

 A választási kampányban lehetett látni, hogy a pártok érzik, hogy ez így nem mehet tovább.

Gyökeres változásnak kell bekövetkezni, mert sok tekintetben pattanásig feszültek a társadalmi viszonyok. Recseg ropog az egész.

A sok-sok radikális változás kínálatból a FIDESZ radikális változás reménye kapott legtöbb szavazatot.

Mint utólag kiderült, az maximum abban radikális, hogy demokráciákban korrupt lejáratódott politikai rezsim ennyire még nem iktatta ki a társadalmi kontrollokat a közbeszédből.

Gyakorlatilag a kormányegyeztetéseken sem futnak keresztül a törvényjavaslatok.

Sem a kormány, se a parlament nem vitat meg semmit, beterjesztik és a mamelukok megszavazzák.

A normális egyeztető intézményeknek annyira nincsen szerepe, hogy mire szóhoz jutnának, ha esetleg egyszer lenne olyan törvény, amit a normális csatornán a hivatalos egyeztető mechanizmusokon keresztül futtatnak, akkorra már a fórumok felszámoltatnak.

Azt lehet látni a radikális változás sorozatból, hogy az élet nem fog úgy tovább folyni, mint a múltban, de semmi jó nem látszik az életvilágban.

Tényleg kiirtják a független állampolgári önszerveződések utolsó írmagjait is?

Tényleg megszállják a teljes sajtót és betiltják majd a nem kormányzati hangokat?

Tényleg megszüntetik az alapítványi iskolákat, egyetemeket fognak bezárni, mégpedig a legrangosabbat is? meddig sorolhatnánk? ...

 

Milyen csonka ma a Hold,
Az éj milyen sivatag, néma,
Milyen szomoru vagyok én ma,
Milyen csonka ma a Hold.

Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött.

Fut velem egy rossz szekér,
Utána mintha jajszó szállna,
Félig mély csönd és félig lárma,
Fut velem egy rossz szekér.

 

Az emberek még csak ez után tapasztalhatják meg, hogy mivel járnak a strukturális reformok, amit esetleg egybeköt a kis országunk egy durva életszínvonal csökkenéssel. Mondjuk az infláció elvisz 30-40%-nyit abból ahogy mondjuk tavaly előtt mentek a dolgok.

Sok sok családnál ez már a lehetetlen kihívás kategória. Nem lehet 40-50 ezerrel többet fizetni egy lakáshitel törlesztésért, miközben az élelemért is 40%-al többet kellene fizetni.

Konkrétan abban a világban, amiben én dolgoztam totális összeomlás van.

Nincsenek civil programok, nincsenek EU projektek.

A piac sem nagyon vesz trénereket mostanában, hiszen a rablóadóktól kezdve a "mi lesz a piacunkon, ha földcsuszamlás szerű átrendeződések várhatók a fogyasztóink életvilágában" - című szorongás tartja fogva a cégek innovációs próbálkozásait.

Ebben a korban, mi trénerek, közösségfejlesztők már a piacon sem tudunk dolgozni.

Se a harmadik szektor, se az első, se a második nem tart igényt a tudásról szóló tudásra.

Utólag be kell látnunk, hogy orbán viktor forradalma lassan elhagyja az ő álomvilágát és törvényekben manifesztálódik.

A törvények aztán belehatnak az életvilágba. Ha az volt a "forradalmi" verdikt, hogy márpedig az alapítványi iskolákat el kell pusztítani, vagy az, hogy a civileket el kell pusztítani, akkor előbb utóbb ez az energia megékezik és hat. Rombol és öl.

A bloggereket 25 milliós büntetési tétellel befenyítő baromkodást ugyan megvétózták az EU szervek, de mit kezdjünk az olyan hírekkel, amikor Szima Judit, akit koholt vádakkal lecsuktak pár napra, azt mondja, hogy a rendőr kollegái arra kaptak parancsot, hogy megmérgezzék őt?! Válaszul ő meg valóságos forradalmat jósol a nyárra, vagy maximum az őszre.

Amikor a civilgyilkos fogalmat elkezdtem használni, akkor ennyire direktben nem jelentette azt, hogy a hatalom a civil aktivistákat életveszélyesen fenyegeti. Geréb Ági volt az első, Szima Judit volt a második és Pál Tamás ellen is büntetőfeljelentést tett a kormánygépezet amiatt, mert el merte mondani egy Népszabis újságírónak, hogy mi folyik a Pest Megyei Ifjúsági Közalapítvány romjain. Számtalanszor megkaptam a nol.on a FIDESZ hívő kommentelőktől, hogy ugyan mit riogatok ezzel a képpel, amikor még soha senkire nem emelt úgy kezet ez a hatalom, mint Rákosi vagy Kádár diktatúrája.

Úgy tűnik, hogy a rendszerváltás kudarcát most fogjuk csak igazán az arcunkba kapni.

Elszabadult a pokol!

A dolgok gyorsulva száguldanak a szélrózsa minden irányába, kő kövön nem maradt. Az orbán agyában lévő forradalmi változások elsöpörnek az útjukból mindent. Minél több derül ki ebből, annál több életvilágnak kell reszketnie a demagógiától, a hazugságtól, a korrupciótól, a seggnyaló pártemberek helyi basáskodásától, a törvénytelenségtől, a Döbrögi féle önkényeskedés eszkalálódásától.

Félek.

Féltem a családtagjaimat, a barátaimat, az ismerőseimet és minden embert, aki ott van.

14 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr583001465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. v.b.1990 2011.06.21. 03:11:43

"ha esetleg egyszer lenne olyan törvény, amit a normális csatornán a hivatalos egyeztető mechanizmusokon keresztül futtatnak, akkorra már a fórumok felszámoltatnak."
Erre legjobb példa az OÉT. Aztán persze a narancsos agyhalottaknak meg lehet magyarázni ,hogy takarékossági okok miatt szüntetik meg (holott a debreceni stadion árából kb. 10 évre előre biztosítani a működését,ha nem többre.....)(ráadásul az egyik államtitkár bicskanyitogató stílusban válaszolt az őt erről kérdező szocialista képviselőnek)

"Nincsenek civil programok, nincsenek EU projektek."
Pedig mennyi minden épült PPP beruházásból csak úgy tűnik ,hogy a Fidesznek mindent meg kell szüntetni ,ami "azemútnyocévhez" köthető(bár megjegyzem ez nem új dolog a Fidesz részéről ,hiszen az első kormányzásuk sem alatt arról voltak híresek ,hogy beruházásokat csináltak -lásd pl. autópálya építés

"zámtalanszor megkaptam a nol.on a FIDESZ hívő kommentelőktől, hogy ugyan mit riogatok ezzel a képpel, amikor még soha senkire nem emelt úgy kezet ez a hatalom, mint Rákosi vagy Kádár diktatúrája."
A Fidesz hívők nagyobb álomvilágban élnek mint Matolcsy György,ugyanis még mindig nem akarnak(vagy nem mernek ) szembenézni a dolgokkal.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.06.21. 06:46:53

Hajnalban arra gondoltam hogy még bele kellene írni a cikkbe, hogy mennyire értelmetlennek tűnnek a civil misszióink:

A Pál Tamás féle mozgalmak például azon dolgoztak, hogy interpellációkkal kapcsolódjunk be helyi probléma feltárási folyamatokba. A rabló rendszert ez vélhetően jobban zavarná mint anno a Kádár éra helytartóit.

A humanisztikus mozgalmakban saját magukon dolgoztak az emberek azon, hogy miként tudom őszintén, akár a saját játszmáimmal is kalkulálva, vagy ezeket levetve megélni és kommunikálni önmagam. A seggnyalásra épülő rendszerekben az ilyesmi kifejezetten ártalmas lehet.

Lenne értelme annak, hogy a 12 féle fórumtechnikával segítsük a demokratikus döntéselőkészítési folyamatokhoz való kapcsolódást? Ha lenne, akkor az ébredező civil mozgalmak tanulnák és használnák a civil technikák sokaságát. Senkit nem érdekel ilyesmi az országban. Egyetlen civil akármi vagy új párt, egy szál újságíró...

Van értelme az EU szintű civil tervezésnek? Annak, hogy a saját missziónk, a saját projektünk kapcsolódását tervezzük nagy társadalmi folyamatok trendjeihez?

Minek ez?

Doberdo 2011.06.21. 08:00:10

Ez az úgynevezett közéleti ősrobbanás azért jöhetett létre, mert a "közélet, mint olyan" a rendszerváltás után szépen jobblétre szenderült. Ezért tehet meg bármit a felcsúti kiscézár, mert már tulajdonképpen nem is érezzük, mit tesz velünk. Legalább is a volt kádári korszak emberei, akik a jelenlegi magyar népesség mintegy 95 %-át teszik ki ezt nem érzik. Az átlagos ingerküszöbük ennyire magas, és a rendszerváltás után minden hatalmon lévő párt sokat tett ennek kialakításáért.

dr. v.b.1990 2011.06.22. 10:03:26

@Doberdo:
" mert már tulajdonképpen nem is érezzük, mit tesz velünk"
Szerintem nem az,hogy az emberek nem érzik,hanem sokkal inkább nem érdekli őket -és ez a legnagyobb baj.

Doberdo 2011.06.22. 12:42:08

@v.b.1990: Igen, lehet, hogy pontatlan voltam!

Doberdo 2011.06.22. 12:47:25

@v.b.1990: Máshol már érintettem az emberek nem nagyon tudják, mi a különbség az 1989-es és a 2012-ben majd hatályba lépő alaptörvény
között alapjogi szempontból. Mikor pedig majd erre rájönnek, már nem lehet a dolgokat csak
utcai szinten: "quasi" forradalommal helyre tenni.Ennek pedig majd ujabb életszinvonal csökkenés lesz az eredménye.

dr. v.b.1990 2011.06.22. 20:35:06

@Doberdo:
" Máshol már érintettem az emberek nem nagyon tudják, mi a különbség az 1989-es és a 2012-ben majd hatályba lépő alaptörvény
között alapjogi szempontból."
Amennyi agymosott Fideszes van az országban ezen nincs mit csodálkozni-aki meg nem ért egyet vele a csúnya libsi-bolsi.

Doberdo 2011.06.23. 10:54:52

@v.b.1990: Orbán politikai hozadéka az egyszerű emberek számára az erő folyamatos
hangoztatása. Pedig éppen ezzel árulja el
magáról, hogy milyen gyenge valójában. Ez
a gyengeség belülről kezdi ki egy politikus
mentális képességeit és bizonyosan bukáshoz
vezet. Ezt jó lenne siettetni, mert a jelenlegi szisztéma fenntartása nagyon drága
ennek az országnak.

dr. v.b.1990 2011.06.23. 16:19:12

@Doberdo:
" Orbán politikai hozadéka az egyszerű emberek számára az erő folyamatos
hangoztatása"
pláne ha az az erő csak a szájhoz kapcsolódik és nem a tettekhez.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.06.23. 19:51:48

Abból a szempontból van orbánnak hadvezéri tehetsége, hogy tatárjárás szerűen elpusztított maga körül minden konkurens intézményességet. Az ellenzéki pártokat előbb bekebelezte, itt nemcsak a Kisgazdákra meg az MDF-re és a KDNP-re gondolok, hanem arra, hogy a Halász-Zuschlag paktummal jól eldagonyáztak édes hármasban az MSZP és az SZDSZ formációkkal is.

Az igazi hadviselést a civil mozgalmak ellen folytatott le.

Most az NCA kivéreztetésével ennek vége is. Már nincsen kit elpusztítani.

dr. v.b.1990 2011.06.24. 05:26:34

@Saman:
"jól eldagonyáztak édes hármasban az MSZP és az SZDSZ formációkkal is."
Erre a legjobb példa a rádiófrekvenciák körüli botrány.

Doberdo 2011.06.24. 07:42:05

@Saman: Ebből logikusan következik, hogy most a sajátjai ellen fordul ?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.06.24. 20:38:37

@Doberdo: Kik a sajátjai?

Mellesleg az alaptörvény elfogadásakor arról beszélt, hogy most akkor vége a pártokrácia játékainak...

Azóta én nem használom ezt a szót!

Doberdo 2011.06.25. 06:33:28

@Saman: Felfoghatjuk úgy is, hogy mivel csak
a saját hatalmát ismeri el, így tulajdonképpen
a "zemberek" nála csak bábúként funkcionálnak
és a céljaik nem az ö (magasrendű?) céljai.
süti beállítások módosítása