Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az alaptörvény és a demokrácia

2011.05.20. 06:55 :: Saman

 Ma hajnalban félálomban azon kezdtem el töprengeni, hogy a terrorizmus / részvételi demokrácia / szalonpolitizálás koordináta rendszerben hová is húz az új alaptörvény demokrácia képe.

Maga a törvény elfogadásának procedúrája is megér egy misét.

Ettől elkülönülten érdemes foglalkozni az eredményt.

Maga a procedúra olyan közegben született, ahol a FIDESZ a választásokon visszajelezte az embereknek, hogy tudatában van annak, hogy az emberek proritása megváltozott a "legfontosabb problémák" listája tekintetében.

Az örök listavezető "munkanélküliséget" letaszította a trónról a "korrupt kirekesztő politikus" téma.

A kormányprogramban úgy tesz a FIDESZ, mintha szándékában állna napirendre tűzni ezt a témát.

Ez után következik egy olyan alkotmányozási procedúra, amelyben nem mérettetik meg, hogy az emberek szerint mi a baj a magyar demokráciával, mi a diagnózisunk a demokráciánk bajaival kapcsolatosan.

Maga a FIDESZ sem tesz le az asztalra probléma térképet vagy akármilyen helyzetdefiníciót. Olyan megoldás csokor kerül elfogadásra, amely nem válaszol a honnan hová kérdésre a procedúra tartama alatt.

Mivel az alkotmány vagy bármi ami annak helyébe lép, a demokrácia legfontosabb keretszabályairól szól, így ennek törvényszerűen széles konszenzuson kell alapulnia.

Ha a FIDESZ megerőszakolja ezt a természeti törvényt, azt helyezzük el a koordináta rendszerben, mert ez az a pont, amikor már a procedúrán a konszenzusra való törekvés motivációján látszik az, hogy ez egy européer, emberi, törvénytisztelő, demokrata, kulturált irányvonal, vagy a vektor egyértelműen abba az irányba mutat, ami a falkaállatokra jellemző vicsorgás, az agresszió, a szabályszegés, a kultúra alatti lét, demokrácia megsemmisítése irányvonal.

 

A diagramm barbarizmus / intézményesség tisztelő skáláján egyértelmű számomra az irány.

A FIDESZ mint világ életében mindig, most is a barbarizmus társadalmasítása felé vette az irányt.

Abban azonban eltér a percepció, hogy szűk elitcsoportok vagy széles tömegek részvételét fogjuk megtapasztalni a barbarizmus tartományon belül.

Orbán Viktor az alaptörvény elfogadásakor azt emlegette, hogy ez a struktúra az emberek kontrollja a pártokrácia felett.

Ezesetben a polgárháborús tartományba kell sorolni az alaptörvényt.

Ez azért is indokolt, mert az állampolgári tiltakozási és/vagy részvételi formák közül valóban ez maradt az egyetlen megoldás, ami a "demokrácia" új keretszabályai szerint részvételi terepet biztosít az ügyben, hogy "részt vehessünk a saját sorsunk alakításában."

A normális, a kulturált, a párbeszéden alapuló részvételi terepek szőrén szálán eltűntek a magyar közéletből.

Megdöbbentő volt számomra, hogy a gyönygöspatai konfliktus sajtójában, amikor pár percre az emberek orra alá dugják a mikrofont, akkor pillanatok alatt előkerül a polgárháborútól való félelem, vagy az azzal való fenyegetőzés. Olyan természetességgel beszélnek polgárháború lehetőségéről az emberek, mintha az időjárásról lenne szó.

Amennyiben mégis megmaradna a politika "úri huncutság", abban az esetben az új alaptörvényt a "baszk típusú terrorizmus" tartományba kell sorolnunk.

Arról szól ugyanis az alaptörvény, hogy likvidál a politikai térből megválasztott politikai csoportokat.

Megfosztja a kormányzási játéktértől a következő kormányt.

Ez önmagában egy káoszteremtési célú sztori, mert szűzjány korában a politika, eredetileg arról szólt, hogy a leginkább kivívott elfogadottságot felmutatni képes pártra bírtuk a közügyek menedzselésének kérdéseit.

Az új alaptörvény ennek az elvnek a kiiktatásáról szól. Alapjaiban ássa alá a normalitást, a közéletet, a kultúrát, kelt félelmet erősíti a kirekesztettségből adódó reménytelenséget.

 Anno a Tarka Magyar szerveződésnél felvetette valamelyik QANGO hogy legyen a menet éle gyurcsány és orbán kézen fogva.

Dühömben megírtam a levlistára, hogy nem lenne fair, ha civilek ilyet megengednének nekik, mert ezek az emberek kézen fogva sokat tettek azért, hogy durva támadásokkal ellehetetlenítsék a társadalmi párbeszédet.

1998-ban az előző FIDESZ kormányzás alatt megalkották a Halász - Zuschlag paktumot, majd kiirtották a politikafüggetlen civil szervezeteket. A társadalom kitaszítása a demokratikus párbeszédből egy folyamat, amin ezek szerint lehet még fokozni, már ameddig hagyják.

Az EU munkahelyteremtési eszközrendszere így társadalmi kontroll nélkül maradt és nincsenek végrehajtók, akik a hiánypótló humánszolgáltatásokat kiépítenék. Évi 1000 milliárdot költ el a civilgyilkos zsákmányszerző párttitkárkaszt érdemi társadalmi hasznosság nélkül.

A humán krízis ezért közelít az orosz társadalmi viszonyokhoz, ezért szakadtunk le a Visegrádi országokhoz képest brutálisan.

Anno beraktam egy koordináta rendszerbe ezt a folyamatot. Az egyik skála azeuropéer- kulturált megoldások vs. barbarizmus, jogbiztonság lebontása. A másik skála a szűk elitcsoportok kizárólagos részvétele vs. széles tömegek részvétele.

A koordináta rendszer 4 tartománya:

1. szalon politizálás (européer és szűk csoportok részvétele)

2. részvételi demokrácia (européer és széles tömegek részvétele)

3. baszk típusú terrorizmus (a hatalmon lévő elitcsoportok likvidálása)

4. ír típusú  terrorizmus (polgárháború)

Az elmúlt 1 évben orbán levezette erről a térképről az országot, a szalonpolitizálás olyan válfaját alkalmazta, amely nem tárgyal senkivel.

Innentől kezdve a fidesznyikek nem tudják azt a viccet eljátszani, hogy:

"- Még egy kicsit tolatni!

- Még egy kicsit hátrébb!

- Most szállj ki és nézd meg mit csináltál!"

Lehetetlen lesz a társadalom más szereplőire kenni azt ami kialakult.

Ferge Zsuzsa most nyilatkozta a napokban, hogy az alsó 3 decilis azaz a legszegényebb 3 millió polgártársunk évi 1200 milliárdos bevételéből a kormány intézkedései 300-400 milliárd Ft-ot vonnak ki.

Ennek a társadalmi rétegnek már időnként nem jutott kenyér,már régen nem számítanak fizetőképes keresletnek villanyszámla, tömegközlekedés, iskolaköltségek tekintetében.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr782918477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása