Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A civilgyilkos korszak kiteljesedése

2011.04.28. 22:10 :: Saman

 A FIDESZ előző kormányzása és az MSZP civilgyilkos elkötelezettsége már elég komoly pusztítást vitt véghez a civil életvilágban.

Ami most folyik, az az utolsó mohikánok levadászása.

Már régen cikket akarok írni arról, hogy mekkora rohamokban tör előre a politikusaink civilgyilkos mentalitása, de mire elszánnám magam, mindig történik valami még botrányosabb, még elképesztőbb dolog.

Talán két hónapja beszéltem egy régi kolegámmal, aki mesélte, hogy egy Kossuth rádiós újságíró végigjárt vagy 15 falut és sehol sem találta már a teleházakat.

A falusi teleházak az utolsó mohikánok voltak a szolgáltatóvá nőtt állampolgári önszerveződések között, különösen fontos terepen, a munkanélküliségtől sújtott vidéki élettérben. Többször nekikesett a kormányzat.

A NETREKÉSZ pályázatot úgy írták ki, hogy a számítógép analfabetizmus elleni projektek végrehajtására nem pályázhatnak teleházak (csak minden 300.).

Az "integrált közösségi terek" pályázattal pedig végképp a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia uralma alá próbálták hajtani ezt a közeget.

Várható volt, hogy a FIDESZ kormány megjelenésével még durvább kirekesztő mechanizmusok jönnek majd, hiszen mégiscsak a FIDESZ stratégiája a civilek intézményesültségeinek a likvidálása.

A FIDESZ megszünteti a Nemzeti Civil Alapot és nem lesz helyette semmi. 

A nol kommentekben párhuzamba szoktam állítani azt, hogy a médiatanács tartalomfelügyelő osztályának 39 milliárdos költségvetése van, míg az NCA, mondjuk az országos szervezeteket támogató kollégiumban kb. 44 millió Ft-ot költ a politikafüggetlen civilek támogatására, ami nagyjából 11 bérkeretnyi pénz.

Amikor a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia és az érdekvédők közötti strukturális kapcsolatról szoktam írni,akkor az a modell jelenik meg előttem, hogy az érdekvédő munkához nálunk a mezítlábas állampolgárnak egyedül kell megküzdenie egy 16.000 fős főállású alkalmazottból álló rablóbanda ellen. Az idei választásokon bele is buktak a kis pártok a kopogtató cédula gyűjtő rendszer által megkövetelt intézményesültségi küszöbbe. Azóta annyi változott, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácián belül a FIDESZ hajtja az uralma alá a közalkalmazottakat és köztisztviselőket.

Amikor tanácsadóként dolgoztam egy OFA programban, akkor megdöbbentett, hogy még a legnagyobb legtőkeerősebb szervezeteink is olyan alulfinanszírozottak, hogy az összeomlás szélére kerül a költségvetésük, ha nem jutnak NCA  működési támogatáshoz.

A civil társadalom intézményesült szervezetei amúgy sem rúgnak labdába az országos társadalmi vita helyzetekben, a helyi ügyekben pedig eleve ritkák mint a fehér holló. Ahol eddig kistelepülésen láttam jól működő civileket, ott általában a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia nagykoalícióban öli őket.

A napokban jutott el hozzám az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnökségi közleménye,amelyből megtudhatjuk, hogy a kormány totálisan megvonni készül ezektől a szervezetektől a támogatásokat. Eddig is botrányosan kis mértékben vett részt ezeknek a tevékenységeknek a finanszírozásában, de most tarolni akar.

Ezzel párhuzamosan a történelmi egyházak sütögetik a pecsenyéjüket.

A III. szektor elpusztításával párhuzamosan az egyházak igyekeznek átvenni intézményeket, eddig civilek által ellátott szociális területeket.

Az iskolai innovációk javarészt a rendszerváltás szülöttei. Az iskolák körül igen színes mozgalmiságok fejlődtek ki anno, ezek szinte mindegyike pótolhatatlan akár az országos jelentőségüket nézem, akár a helyi szolgáltató jellegüket.

Már azt is tatárjárásként szoktam aposztrofálni, hogy ezek máról a holnapra tengődnek. Ha abból a szempontból nézzük, hogy máshol a tudás alapú társadalom irányába fejlesztenek, már az is kész öngyilkosság az ország részéről, hogy zárványokba dugja ezeket az innovációs műhelyeket. Itt most többről van szó. A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia úgy döntött, hogy nagy kaszával kiirtja őket.

Ennek a tetejébe persze ott van a politikai játékszabályokról szóló alaptörvény, ami értelmetlenné teszi a pártok közötti versengést.

Ez a konstrukció arra van kihegyezve, hogy a következő kormányokat bármikor kiiktathassa a kormányzásból.

Normális esetben a pártok a kormányra kerülésért versengenek. A kivívott elfogadottságok  versenyének ez a tétje.

A mi civigyilkos zsákmányszerző pártokráciánknak már a normál európainak tűnő szalonpolitizálási keretek is túl sok embert érintenek. Már azt is törvénybe foglalták, hogy a szalonpolitizálás résztvevőinek körét hogyan csökkentsék az MSZMP KB-nál kisebb embercsoportra.

A nol-on már írtak arról egy cikket, hogy a kínai vezetésben van egy szűk 7 fős kör, akik szinte konszenzussal hoznak csak döntéseket. Már ez a demokrácia modell is olyan, hogy ki kell állnia az előterjesztéseknek ennek a csoportnak a kontrollját.

Upgrade: A mozgáskorlátozottak szervezetei tiltakoznak, hogy semmilyen kérdésben nem konzultált velük  a kormány.

 

Nálunk nincsenek már intézményesült kontrollszervek és a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia már a jövőben is azzal a szándékkal kotorászik, hogy nehogy az emberek elkezdjenek demokratikus részvételben gondolkodni.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr592863120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása