Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Búcsú a részvételi demokrácia blogtól

2011.01.01. 18:13 :: Saman

Ez a blog a médiatrövény azaz a FIDESZ territoriális agressziója miatt bezár. A FIDESZ szerkesztett egy újabb kirekesztő mechanizmust, ami lehetetlenné és értelmetlenné teszi azt a fajta közbeszédet, ami ezen a blgon és ehhez kapcsolódóan a nol.hu és a hvg.hu kommentjeiben zajlott.

Nem kockáztatom, meg hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia pártemberei független erkölcscsősznek álcázva üldözőbe vegyenek azzal a céllal, hogy generációkra előre ellehetetlenítsenek.

Nem hagyom abba a jegyzetelést, de nem publikálom ezen a felületen az írásaimat mindaddig, amíg ez a médiatörvény hatályban van.

Egy apró lépést megtett a mozgalmunk ezzel a bloggal. Van a neten olvasható fogalomrendszer arról, hogy milyen témákat lehet a főként műhelymunkákon élő mozgalmi kultúráinkban megélni.

A két világ nem pótolja egymást. Nem helyettesíthető a személyes együttgondolkodás netes cikksorozatokkal, de az ilyen dokumentáló jellegű háttér cikkek - cikksorozatok átláhatóbbá, mindenki számára elérhetővé teszik azt, ami korábban leginkább úgy volt elérhető ha valaki bevonódott ezekbe a tevékenységekbe. Olyan ez a blog, mint egy résztvevő megfigyelés naplója.

Nem hagyom abba nol kommentelést sem, folytatom a Ludas Matyi kampányt és használni fogom a médiatörvény hatályba lépése előtt leírt kutatási adatokat tematizáló cikkeket, vagy a demokrácia deficitek illusztrálására szolgáló esetleírásokat.

Fontosnak tartom, hogy a civil világ fellépjen a pártmaffiák kirekesztő önszerveződése ellen, mert meggyőződésem, hogy rekordméretű munkaerőpiaci kirekesztés okai között jelentős a közéleti kirekesztő mechanizmusok hatása. A politikusaink azért tudják eltéríteni a humánfejlesztésre megcimkézett EU pénzeket, mert mi hagyjuk.

A részvételi demokrácia szempont felmerülése fontos lenne a helyi közösségi ügyeknél, és a társadalmi tervezés területén is.

Sajnos a kultúra és a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia olyan erőteljesen utasítja el a részvételi elveket, hogy reménytelennek tűnik az áttörés, még az olyan európai módszerek esetében is, mint a LEADER vagy a közösségi vállalkozások világa.

Az ilyen e-demokrácia projektek, mint a részvételidemokrácia blog egy átlátható - nyilvánosan elérhető értékeléshez tudnának kapcsolódni. Ez a hely egy altruista tudás megosztásra szolgáló felületként rögzítette, hogy milyen fontos kutatási eredményekre kellene figyelnie a terület kultúra formálással foglalkozó szakmaiságának és a döntéshozóknak, de az esetpéldák feldolgozása a terepmunkával foglalkozó szevezetfejlesztők és közösségfejlesztők számára is érdekes olvasmány lehet.

Időnként megpróbálkoztam azzal, hogy a tudomány művelők helyett megpróbáljak nevet adni egy-egy jelenségnek. A blog egy oda koncentrálás a részvételi demokrácia témára. Igyekeztem Pál Tamás vagy Domschitz Mátyás életművéből lejegyzetelni olyan fogalomrendszereket, amelyeket nem kezel a korunk a súlyának megfelelően.

 A sajtófigyelő munka és a terület szakpolitikájának vagy terepmunkájának dokumentálása mellett időnként megkíséreltem a létező fogalom készlethez hozzátenni. Néha a pártokrácia beleszaladt ezekbe a fogalomrendszerekbe. A Tarka Magyar levlistára írt részvételi demokrácia kontra terrorizmus modellt kitűnően szemléltette Mesterházy Attila félelme az orvosterroristáktól.

A blog segítségével és a kommentekkel igyekeztem népszerüsíteni az Iversenék társadalompolitikai modelljét, a Halász - Zuschlag paktumot és a Globe Hoffstede kutatási eredményeket. 

Kutatási fókusszá vált az, hogy a kelet európai nacionalista politikai marketing miként erősíti az emberekben az idegengyűlöletnek azt a vállfaját, mely szerint a más kultúrák azért veszélyesek, mert el akarják pusztítani a mienket. A blog egy dokumentáció arról, hogy miközben a politikusaink ezt a modellt építgetik, ők maguk a kirekesző mechanizmusok építői. Az ideológia pusztán a saját "integrációs teljesítményük" takargatására való.

Megérne egy alapos kutatást az is, hogy a nőies és individualista kultúra törvényszerűen okozza-e az intézményességtagadó jelenséget és ennek komoly hatása van-e a szervezeti közegben jelentkező változásokkal szembeni ellenállásokra.

Komoly versenyképességi kérdés, hogy mennyire formálhatók a magyar szervezetek. Mennyire tudnak rugalmasan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Tudnak-e a kor szinvonalán tervezni és a megtervezett - megálmodott jövőt képesek vagyunk-e teljes erőbedobással "végrehajtani".

Ez a blog azzal foglalkozott, hogy láthatóvá váljon az e területen folyó közösségfejlesztő - szervezetfejlesztő terepmunka, a tudományos háttér és az ezt befolyásoló szakmapolitika.

 A politika is emberekből álló szervezeteknek a tervezési és szervezési teljesítménye. Olyan ez a hazai politika, mint amilyenné formálják azok, akik nem kirekesztettek az adott kommunikációs folyamatokból.

Az elmúlt 3 évben én ezt a formát választottam arra, hogy megtegyem, amit tudok. Közben elhagytam az országot, és szomorúan látom, hogy a dolgok egyre csak rosszabbak és rosszabbak.

Köszönetet szeretnék modnai azoknak az aktivistáknak, akik cikkekkel, műhelymunka témákkal,  vizuláis effektel segítették ezt a munkát, vagy felhívták a figyelmemet fontos cikkekre! Köszönetet mondok azoknak is, akik olvassák és kommentelik néha a cikkeket! 

7 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr952552652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.01.02. 17:30:28

Képzeljétek! Nem lehet kommentelni a Népszabadságba.

blz42 2011.01.03. 15:33:39

Köszönjük az eddigieket, és hajrá Saman!

hidier 2011.01.16. 13:36:53

Miként lehet a demokráciát védeni úgy, hogy közben az ország felét csürhézem, jószándékú emberek ámbár nem szerencsés (írhatnék keményebbet is, de mégsem), mégis sokakat megnyugtató elképzelését, célját, törvényét, és ezzel közvetve az ő állampolgári mivoltát gyalázom, mi több: kétségbe vonom?
Természetes, hogy nem ért velem az ország fele, mert más a neveltetése, habitusa, iskolázottsága, világnézete, és a hungarikum: más oldalról érte sérelem valamikor régen, nem is olyan régen, a rendszerváltáskor, azt követően stb.
Hogy mit kezdek a másik felével, - no ez itt a kérdés. Ha a mocskolódás a cél, akkor minden mehet. Nincs szabály, nincs korlát.
Ha viszont elemzőnek vallom magam, akkor fel kellene mutatnom az empátia parányi jelét, és elemeznem kellene, nem az igazamat bizonyítanom, ráolvasnom, mitizálnom, csürhéznem. Csak mert nem értek egyet. Lehet ezt művelni, de akkor lazán, felhajtás nélküil, és a cél a saját dühöm kiadása, nem pedig valaminek az előmozdítása.
Sajnálom, hogy értelmes emberek, akik valóban komoly felelősséget éreznek, a legkisebb küszöbben elbotlanak, és hozzájárulásukkal semmit nem csökken az, aminek csökkennie kellene, inkább terjed az indulat.
Igazán sajnálom. Ami banális érzés, de kénytelen vagyok beérni. Máskülönben sokmindenben egyet értenék.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.01.16. 14:33:33

Ez a cikk egy szokatlanul indulatmentes hangvételű írásom.

Magam is érzem, hogy sokszor elszaladt velem a ló, olyan minősítéseket engedtem meg magamnak főként a nol kommnetekben, de itt a blogon is, ami mutatja,hogy ez ami itt van, ez korántsem egy kilugozott agyú szemlélődő elemző tudósféle meglátása.

Én közösségfejlesztő vagyok. Nem vagyok publicista, nem vagyok a tudomány embere.

Ha valaki érteni akarja, hogy mi miatt vagyok dühös, akkor hozzátehtek néhány önéletrajzi adatot.

Amikor kijöttem Angliába, akkor több sikeres nagy országos projekten voltunk túl, a Munkahelyteremtés.hu Programon, a "Munkahelyteremtés" országos társadalmi vitán és a kellős közepén voltam ennek a projektnek a reszvetelidemokracia.blog.hu-nak.

Be kellett ismernem, hogy 20 éve vagyok ezen a pályán és egyre nyilvánvalóbb, hogy minél inkább idekoncentrálok, annál inkább veszélyes vagyok ezzel a családomra. Az utolsó hónapokban már nem tudtam kifizetni az egyetemi tandíjamat, vagy például az albérletet. Egy televízió és a gyerekeimnek vett ágy volt a teljes vagyonom. Attól tartottam, hogy ha ez a következő 20 évben is így marad, akkor az utcán fogok meghalni hajléktalanként, mint az apám.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.01.16. 14:54:11

A másik érzelmi ügy, az, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártorkácia először lő és aztán kérdez.

Számos mozgalom lett halálra ítélve a Halász -Zuschlag paktum által, csak hogy olyanokat említsek, amikben elnököltem vagy vezetőségi tagként közreműködtem : Országos Diák Unió, Egyesület a Diákönkormányzatokért, Patronáló Óvó Közösség Háló.

Minél inkább átláthatóvá vált a blog által a közösségfejlesztő terepmunka érdekképviseleti síkra vetített üzenete, annál inkább motoszkált bennem az az érzés, hogy esetleg a jelenlétem miatt a civilgyilkos zsákmányszerző pártorkácia kicsinálja az ügyfeleimet.

A szociális munkások esküjében a legfontosabb pont, hogy "NE ÁRTS!"

Pál Tamás emiatt tépte szét minden írását az elmúlt 10 évben.

Nem bírtam már tovább én sem, tele vagyok sebekkel. Nemcsak a civilgyilkos zsákmányszerző pártorkáciára haragszom, majdnem annyira bűnrészesnek tartom a hazai sajtót, és a civil elitet.

Úgy érzem, hogy leéltem ezt az életszakaszomat és amit "esétre épített, leomlott reggelre, amit reggelre épített leomlott estére". A szociális munka sokszor ilyen.

Az emberi viszonyokra koncentráló alkotó munka is ilyen lehet sokszor.

Kiégtem!

Amikor indulatos vagyok, akkor ezek a fájdalmak hatnak.

Óvni szeretném a családomat, magamat,a páromat, azokat a barátaimat akik ország szerte részt vettek ezeknek a misszióknak az építésében, résztvettek valamilyen társadalmi tervezés folyamatban.

Azt hiszem, hogy elég közel áll ez a dinamika a Kőmíves Kelemenék megoldásához. Körülöttem vagy a saját példámon látok példákat erre a "keverjük a mészbe"... emberáldozatra.

Pál Tamás mindíg előszedi azt a kérdést, amikor meglátogatom, hogy haragszom-e rá, amiért nagy szerepe van abban, hogy erre a pályára léptem.

Ameddig fájnak bennem ezek a sebek, addig nemigen tudom meggyőzni arról, hogy csakis tisztelettel tudok gondolni az életművére.

Örülök, hogy vele dolgozhattam anno és azt gondolom, hogy a magyaroknak oda kellene figyelni arra, mit ő örökül hagy.

Sajnálom, ha olykor csak az indulat hangján tudok írni a kirekesztettségről.

Az újblogomban igyekszem ezt kerülni. Igaz, azt inkább a világ más népeinek írom.

Szeretném ha tanulhatnánk fenntartható fejlődés szemléletet abból, amit Magyarországon a döntéshozók folyamatosan elkúrnak.

hidier 2011.01.17. 00:36:57

Mindenképpen köszönöm a választ, legalábbis úgy érzem, hogy tulajdonképpen két utóbbi kommented egy felvetésnek szól, amit én fogalmaztam meg.
Késő van már érdemi választ írni (úgy értem elmúlt éjfél, és közel a reggel), de egy dolgot leírok még röviden.
Környezetem tele van [ideges] indulatos emberekkel, és úgy érzem, hogy ezért az állapotért nagyban felelős minden médium (illetve betűvető), ami/aki úgy közli a tényeket/dolgokat, amint.
Vannak felületek, ahol nem vár senki komoly megnyilatkozásokat, illetve olyanok, ahol éppen dühöngeni illik. Vannak viszont komoly oldalak, ahol másra vár, és ez keltett újra és újra csalódást bennem, mert egyébként gazdag az anyag, sok érdekes téma tárgyalódik, de a végszó mégsem lehet annyi csupán, hogy "dögöljön meg a F/M..." (mást idéztem.)
Nem lehet elfogulatlanul írni, ez tény, és jobb ha előbb számolunk ezzel, hogy ne a téma gyűrjön maga alá, hanem mi uralhassuk, - mégis, jó lenne már a komolyabb felületeken normálisan értekezni. Mint normális ország n. polgáraihoz illene...
Nem hiszem, hogy mindenért a politika a hibás. Mintha senkinek sem kellene már társaság, szolidaritás, csak a lé... Jobban tudod.
Reakciód nagyon szerteágazó, kissé szertelen, kusza is, alig értem. Talán valóban késő van.
Visszatérek, addig is jó éjt, és ne hidd, hogy munkád elvégezted. Annyi itt (és másutt is) még a teendő e téren. Egyre több.
süti beállítások módosítása