Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Mi az ára a közbeszéd totális hiányának az egészségügyi rendszer körüli fejlesztéseknél?

2010.11.29. 11:28 :: Saman

Számomra az egészségügyi vizsonyok rettenetesen érdekesek mint kultúrális ügy.

Jól látszik, hogy itt mindannyian toleráljuk a korrupciót, szemet hunyunk az olyan koncepciók irányába tett lépések felett, ami nomen est omen esetpéldájában lászik. A főorvosoknak feudális jogai vannak az egészségügyben. Ez korrupció.

 

"A mai egész rendszer - benne a finanszírozás szabálya - a minél hosszabb kórházi ellátásra ösztönöz, illetve a papíron legdrágább beavatkozás elvégzésére. Jómagam már 93 láttam olyan belső anyagokat ami tisztázta, hogy melyik beteget kell "levadászni". Aztán jómagam is feküdtem 3 nappal többet korházban, mint a valóság. De legszebb a mai rendszerben a vezető orvosi réteg érdekeltsége a változatlanságban. Urulógiai viszgálatra vártam. Normál beutalóval 3 hét egy ambuláns vizsgálat. Az időpontra berendelés ellenére 3 órát kellett volna várni. Így aztán elmentem a magánrendelésre. Pontos idő, kedves kiszolgálás. Persze műszerek híján csak szemrevételezés, de sebaj. Két nap múlva ugyanabban a korházban alig negyedórás várakozás és az állami eszközökkel teljes kivizsgálásom, immár a főorvos úr magánbetegeként. Ha én a cégem eszközeivel maszekolnék, megfizettetnék velem és aztán kirúgnának. De a fehérköpenyes varázslók szabadon lophatják a mi járulékainkból és adónkból megvásárolt/működtetett méregdrága eszközöket és idejüket. Éljen a Kamara és megérdemeljük, mert birkák vagyunk és csak a vizitdíj háborít fel minket. Ennyi az eszünk!"

nol. nomen est omen 2010. nov 29. 09.01.04.



Ez a rendszer vastagon összefügg azzal, hogy kik és miként vesznek részt a társadalmi vitákban.

A mi nevünkben a civilgyilkos zsákmányszerző pártorkácia tárgyal, az orvosi apparátusi érdekcsoport nevében pedig a főorvosok kasztja.

Megesik (a kultúra kutatásokból és a demokrácia deficit modellekből  világosan lászik, hogy miért), hogy meg tudnak állapodni abban, hogy milyen más tárgyaló feleket KELL kirekeszteni a közbeszédből.

Az otthonszülés esetpéldán látszik, hogy az otthonszülést támogató szakmai csoportot soha nem szokta megkérdezni a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia, pedig ők is nőgyógyászok általában.

Van azonban egy lényeges különbség a főorvosok és egy alternatív mozgalom tagjai között. Az egyik egy végtelenül hierarchizált szakma hatalommal bíró helyzeti energiájával rendelkezik, a másik meg nem több, mint egy állampolgári önszerveződés egy létező kulturális igényre adott szolgáltatói reakció.

A demokrácia alapvetően arról szól, hogy közösen alkotjuk a szabályokat. A magyar egy olyan kultúra, amely hisz abban, hogy érdemi kommunikáció nélkül ez lehetséges. Jól látszik, hogy az intézményességtagadó kultúra sarokpontjai, az individualista és nőies értékeke miként jelnnek meg az egészségügy körüli közbeszéd kultúrájában, sőt miként állunk ezekkel általában a közbeszéd porondján.

Nem kell szóba állni ahhoz, hogy közösen alkothassuk a szabályokat, mondja napi szinten az arcunkba a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia. Már ott tartanak, hogy a kormányzati apparátusban dolgozó kodifikátor jogászokat is sikerült kirekeszteniük a döntés előkészítési folyamatból.

A működő demokráciák arra használják a közbeszédet, hogy az emberek kontrollt szerezzenek, kontrollt gyakoroljanak a közpénzből finanszírozott szolgáltatások fölött. Korrigálják, jobbítsák a rendszert. Az elképesztően nem oda való emberi viselkedést pedig kigyomlálják.

Nálunk ilyesmi nincsen. Nálunk akadálytalanul érvényesül a kirekesztő és versenykorlátozó Iversenék által PREDATOR nak elkeresztelt elvrendszer.

Az egészségügyi rendszer sok ponton, a betegek kiszolgáltatottságából anyagi hasznot húzó vállalkozások, preator marketing csatornái.

Orbán, mint az élet minden területén itt is megígéri, hogy csodatévő szentemberként majd jól odanéz és mindenkit megment. Különösen a zembereket!

De azok, akik konkrét szakterületeket figyelenek, azok inkább arról szoktak beszámolni, hogy a predatorizmus fokozása szokott bekövetkezni azokon a területeken, ahol a FIDESZ-esek vagy az MSZP-sek körülnéznek.

A saját érdeképvsieletek vagy a jószolgálati érdekképviseletek a mi demokráciánkban páriák, számkivetettek, sőt már ott tartunk, hogy üldözött intézményességek.

Nem kell messzire menni ennek a tételnek az igazolására. Melyik rendszerben volt az, hogy a kormány az első lépések között felszámolta a jószolgálati érddeképviseleti inzétményrendszert?

Csak nem az egészségügyben?

Bingó!

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr372480781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása