Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A FIDESZ civil stratégiája

2010.11.26. 15:04 :: Saman

A FIDESZ-enk egy világos civil statégiája van,amit leginkább Halász János koordinál.

Az ő nevéhez kötődik a politikafüggtelen civil mozgalmak likvidálása, amit 12 évvel ezelőtt a Halász - Zuschlag paktummal indítottak el. Érdekes, hogy Debrecen városa, most 20 milliót költ civil startégia megalkotására, miközben az állampolgári önszerveződések ellehetetlenítése fokozott ütemben zajlik.

A mostani NCA utáni szabályozás is szervesen kapcsolódik ehhez a folyamathoz.

Vélhetően a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia azzal az eszközrendszerrel altatja a discurzusban résztvevő polgárokat, hogy amennyiben azok intézményesült szervezeteket hoznak létre, szelektál aszerint, hogy melyek párthű ölebek és melyek valódi állampolgári önszerveződések. Elvileg az intézményesültség feltétele annak, hogy az érdekképviseleti folyamatokban képviselő útján megnyilvánulhassanak a polgárok. Mazítlábas állampolgárként más fórumok állnak rendelkezésre, mint állampolgári önszerveződésként.

Azt, hogy az intémzényesült állampolgári önszerveződések közül melyik szervezetek kapnak működési támogatást és projekt pénzeket, ezt szabályozták a Halász - Zuschlag paktummal.

Eltörölték azt a rendszert, amely szakértői véleményeket vett figyelembe, ehelyett pusztán a párlistákat vivő alkuszok vehemenciája, a nyers erőszak vált meghatározóvá az intézményesült állampolgári önszerveződések világában. Zuschlag, vagy Halász és egy sor MSZP-s és FIDESZ-es politiksu élet és halál urává vált az állampolgári önszerveződések számára.

Sokfelé vezet ez a szál. Már egy 1971-es Varga Károly kutatás kimutatta, hogy a magyarok szeretik totálisan kihagyni a döntés előkészítési folyamatokból az érintetteket és kulcs fontosságú szakértőket. Ennek folyományaként gyakrabban hozunk állami szinten végrehajthatatlan és/vagy iszonyú pusztítást véghez vivő döntéseket. Nem akarok az elmúlt hetek parlamaneti döntéseiből csemegézni, de hosszú a lista, pedig 71-óta felfigyelhetnének ilyesmire azok, akik húszmilliókért veszenek startégiai ügyekben szaktanácsokat.

Stratégiai kérdés az is, hogy összefügg-e a totális közéleti kirekesztettség, meg a munkaerőpiaci kirekesztettség.

Az is megérne egy misét, hogy a sajtó miért nem ír egy sort se arról, hogy az állampolgári önszerveződések fenntartására az NCA-n keresztül fizetett alamizsna, hogyan változott az idén.

Megfelezték a civil szervezetek fenntartási költségeit, pedig annyira kirekesztő a rendszer, hogy már csak kb. 30 szervezet kapott úgy támogatást, amiből valamifajta intézményességnek nevezhető háttér adminisztráció finanszírozható. Megérne egy misét az is, hogy a talpon maradt intézményességek, mennyire a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia ölebei, és mennyire harcos állampolgári önszerveződések a saját életvilágukban.

Majd minden európai országban nagyobb a civil szervezetek által integrált tagság, mint a pártoké, annak ellenére, hogy a pártok sehol sem ilyen törpe pártok. Nálunk a legnagyobb párt 30.000 körüli mérettel bír, a szomszédos Ausztriában pl. félmilliós nagyságrend egy-egy párt mérete.

Régen elvesztettük már a reményt abban, hogy a rendszerváltás egy olyan kor eljövetele, ahol részt vehetünk a saját sorsunk alakításában.

Az, amit a FIDESZ a sajtóval és az intézményesült civil társadalommal csinál, az a Rákosiék szintje.

Nagyon remélem, hogy ha kiderül majd az emberek számára, hogy nincsen semmilyen gazdasági elképzelésük és érdemi folyamatokra nincsen ráhatásuk, akkor ugyan úgy levetik majd magukról ezeket a hataloméhes élősködőket.

Az se lenne rossz, ha ráérbednénk, hogy a közbeszéd egy fontos dolog a demokráciában.

Ideje lenne már felébredni!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr302474892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.12.01. 15:35:24

A Fidesz "civil stratégiája" legújabb megjelenése a Fritz Tamás-féle CÖF-ben felsorakoztatott "mi civileink".
A vicc az, hogy még őket SEM használják!
Azaz megcsinálták, hátha majd kell, de aztán úgy találták, hogy nem is kell...
süti beállítások módosítása