Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Ne legyen a civileknek feljebbviteli joga?

2010.11.19. 10:34 :: Saman

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia egyre arrogánsabban szorítja ki a demokratikus döntés előkészítési és értékelési lehetőségekből az állampolgárokat és az állampolgári önszerveződéseket.

Nincsen jogunk javaslatokat tenni, nincsen jogunk panaszt tenni, problémákat felvetni.

A mi mozgalmaink olyan közösségfejlesztő munkával foglalkoztak, ami által egyáltalán bátorsága keletkezett az embereknek ilyesmihez.

Tásadalmi tervezéshez szükséges fórumtechnikákat terjesztettünk, kb. 1500 helyi közösség tervezési vagy probléma feltáró, probléma felvető munkáját segítettük.

A Halász - Zuschlag paktummal a FIDESZ és az MSZP halálra ítélte a politikafüggetlen mozgalmakat általában 12 évvel ezelőtt.

A saját érdekképviseletek és a jószolgálati érdekképviseletek munkáját szeretné korlátozni ezzel a jogszabály módosítással a hatalom.

A Levegő Munkacsoport esetpéldái jól mutatják, hogy a zöld mozgalmakban jól ismert szervezet milyen területen végez hatékony munkát.

Ezzel szemben nézzük meg, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia hogyan vélekedik a független állampolgári önszerveződések részvételi munkájáról:

Idézek Szanyi Tibor amatőr természetfilozófus és fenntartható fejlődés szakpolitikus tollából, a témához illeszkedő gondolatokat:

"Ma Magyarországon a civil kezdeményezések alapvetően három csoportra oszlanak. A legnépesebb csoport a piócáké, amelyek azért alakulnak, mert az a hangadó, aki a szerveződés elején kikáltja magát elnöknek, az ismer valakit a kormányban, az önkormányzatokban, akit jól le lehet szívni. Becslésem szerint ez a civil szervezetek durván 60 %-át teszi ki. A második csoport, durván 30 %-os részaránnyal a zsarolóké. Ezek többnyire zöld köpönyegben sétálnak fel-s-alá, s ahol valamilyen jelentősebb építkezést észlelnek, keresztbeállnak valamilyen gyom, vagy madár nevében, és addig akadékoskodnak, amig a beruházó nem fizet nekik valamilyen tetemesebb summát, és akkor elhallgatnak, általában nagyhirtelen. A maradék 10 % pedig valódi civil szervezet, amelynek tagjai saját zsebükből finanszírozzák a szervezet működését és nem a közpénzekre ácsingóznak. Ha valami állami és civil érdek összecseng, akkor persze ezek is részesednek valamilyen kiegészítő közfinanszírozásban, de ennek fejében tesznek is valami értelmeset."

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia így gondolkodik erről.

A FIDESZ is, meg az MSZP is.

Ezek az urak szoktak a közügyekben döntést hozni arra hivatkozva, hogy az ő fejükben fogalmazódik meg kristály tisztán a KÖZÉRDEK!

Az állampolgári önszerveződésekről, az érdekképviseletről, az érdekegyeztetésről ilyen kép alapján hoznak keretszabályokat.

Magyarországon a közéleti kommunikációs tér egy kirekesztő és versenykorlátozó logikára van felépítve.

Egy amerikai politológus csoport ezt hívja PREDATOR típusú társadalmi fejlődésnek, ami a koorporativizmussal ellenekző tartomány. Az egy versenyt erősítő és integrációs szándékú társadalompoliitkai gyakorlat.

A jószolgálati szervezetek jogorvoslati kérelem iránti lehetőségének a beszüntetése egy kirekesztő mechanizmus.

Ez az oligarchiáknak jó!

Nekünk meg nem!

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia által uralt sajtóban sincsen érdemi lehetőségünk ahhoz, hogy a nyilvánossághoz forduljunk konfliktusok esetén.

Lasssacskán se a tiszta szabályok, se az érdekképviseletek, se a feljebbviteli lehetőség, se a nyilvánosság nem véd bennünket!

Milyen jogon használjuk mégis a barbár rendszerünkre a demokrácia szót?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr102456679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása