Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Jegyzetek az Alkotmánybíróság megsemmisítéséhez

2010.10.28. 10:53 :: Saman

TGM kiakadt az Alkotmánybíróság megsemmisítésének ötletére. (ki nem?). "Az államcsíny és nyíltan ellenforradalmi jobboldal" című cikkben több oldalról megvizsgálja, hogy miért is "érdekes" az Alkotmánybíróság megsemmisítésére tett lépés.

Ez az "oroszok már a spejzban vannak" típusú hang végig kíséri a FIDESZt már az előző kormány alatt kifejtett politikai szocializációs teljesítménye óta.

A részvételi demokrácia blogon, ami alapvetően közösségfejlesztési nézőpontból kommentel a napi eseményekhez, több oldalról nekiszaladtam már annak, hogy mi a baj ezzel.

A jéghegy csúcsa ebben a témában az, amikor 1000 milliárd Ft EU fejlesztési forrást és mondjuk másik 500 milliárd hazai fejlesztési forrást kizárólag úgy tudunk strukturálni, hogy annak NE legyen társadalmi hasznossága.

Amikor kizárólag új belépőket bíznak meg végrehajtási feladatokkal, amikor az érintettek állampolgári önszerveződéseit minden érdemi kommunikációból kiszorítják, akkor ez az eredmény születik.

Van ennek etológiai háttere. A politikában folyik olyan csoport dinamikai játék, sértődésekből fakadó "nem beszélek veled", vagy ha "találkozom veled, automatikusan beléd fogok harapni" típusú kulturálisan beágyazott rítusrendszer, aminek gyökerei mélyebbek az emberi kultúránál.

Van ebben nagyon magyaros virtus, van értelme a kultúra összehasonlító vizsgálatok tükrében megnézni azt, hogy ilyenkor nem-e arról van szó, hogy a kultúránkból igen is következő legsetétebb balkanizmusnak engedünk teret.

Ott a technikai háttere is a dolognak.

Él-e az a rendszerváltás kori remény, hogy innentől kezdve részt fogunk tudni venni a saját sorsunk alakításában?

A kirekesztő és versenykorlátozó rendszerek építgetésének politikai elitje nem tud ezzel elszámolni.

Más országokban, amit nevezzünk civilizált országoknak, például a munkaerőpiaci reintegráció területén elköltött fejlesztési pénzeknek hosszú távú hozama van.

Minden munkaerőpiaci szereplővé tett inaktív jó befektetés, mert többé nem a közkassza tartja el, hanem ő maga járul hozzá adózás által a közteherviseléshez.

Na nálunk ez a téma sohasem érdekelte a politikusokat vagy a közvéleményt.

Nem érdekli a mi intézményességtagadó kultúránk fiait az se, hogy nmáshol ezt hogyan csinálják. Amikor az Európai Unió egy módszertani repertoárral támogatja a hazai gazdaságfejlesztést, akkor a "törvénytisztelő" hazai politikai elit oda megy a közösségfejlesztő terepmunkákhoz és személyesen, saját csecse-becse kezecskéjével veri szét ezeknek a szakmaiságát.

Nincsen nálunk normális LEADER, mentor program, szociális szövetkezet, foglalkoztatási paktum, EQUAL, TÉSZ, stb. stb.

Nyílt erőszak van jogkövető magatartás helyett.

Lopás és árulás, feneketlen korrupció van a közjó keresése helyett.

A Kádári diktatúrát megszégyenítő kirekesztő mechanizmusok a sajtóban és az érdek egyeztetés fórumain, az intézményesült érdekképviseletek szétverése, ignorálása, ez van a demokrácia helyén.

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr242404931

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem most kell farkast kiáltani 2010.10.29. 14:16:52

Nincs igaza sem Tamás Gáspár Miklósnak, sem Gazda Albertnek, sem N. Kósa Juditnak akkor, amikor azért sírnak, hogy az Alkotmánybíróságot megkérdőjelezi, szabályozza, lehetetlenné teszi a mostani kormány. Amikor arról megy a nóta, hogy milyen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ahonfia 2010.11.02. 11:39:27

Magyarázza meg már nekem valaki, hogyan lehet kapitalizmusban a hatalom forrása a nép, amikor a termelöeszközök döntöen magántulajdonban vannak. Amikor az uzsorások határozzák meg a világ folyását, aminek lehetöségét az USArmy támaszpontrendszerrel s atomfegyverekkel biztosítja. S amit mi a GDP-nk elvonása útján támogatunk, önként és dalolva.
süti beállítások módosítása