Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Kommentelek az alkotmányvitához

2010.10.25. 15:42 :: Saman

A részvételidemokrácia.blog.hu-n 2007 szeptembere óta publikálok cikkeket arról, hogy miként látom a hazai közéleti folyamatokat.

Néhány hazai mozgalom tudásbázisát és kultúra összehasonlító vizsgálatok értékelési szempontjait használom arra, hogy kommentáljam a napi eseményeket.

20 évig dolgoztam közösségfejlesztőként főként társadalmi tervezés mozgalmak körül, az utóbbi 4-5 évben munkahelyteremtéssel összefüggő közösségi tervezési folyamatokat támogattam.

Az alkotmány vitához a következő szempontok szerint fogok hozzá szólni:

1. A rendszerváltás utáni  hazai demokrácia alapvetően kirekesztő mechanizmusoknak az evolúciója. Ha az alkotmányos keretek változnak, akkor ez vajon a kirekesztés mechanizmusainak a felfokozását okozza majd, vagy a rendszerváltás alapvető társadalmi szerződéséhez térünk vissza.

 

Jogunk, azaz lehetőségünk lesz-e részt venni a saját sorunk alakításában?

Ennek az az alternatívája, amit a jelenlegi politikai elit művel. Szerintük működtethetők a kádári diktatúrát megszégyenítő kirekesztő mechanizmusok a demokrácia keretei között is.

2. Az új alkotmány demokrácia képe reagál-e a kultúránk állapotára.

Bibó azt kérte, hogy azt írják a sírjára, hogy élt 1945-1948-ig.

Szerintem a rendszerváltás kori várakozásokban csalódott nemzedékünknek is lehetnek enyire mély frusztrációi azzal kapcsolatban, hogy milyen a mai magyar demokrácia teljesítménye. Mennyire tudunk a közbeszéd csatornáin beleszülni abba, hogy mik legyenek a közös játékszabákyok?

Újra kellene gondolni, hogy léteznek-e olyan demokratikus keretek, amelyek védik a zsákmányszerző érdekcsoportok ellen a kiszolgáltatott egyéneket, a kisközösségeket, az állampolgári önszerveződések intézményességeit.

Nem hiszek abban, hogy rossz varázslat, átok miatt nem tudunk olyan döntés előkészítési folymatokatokat felmutatni, amiben az érintettek és a kulcsfontosságú szakértők véleméyne meghallgattatik. Szerintem az ilyesmit konkrét szervezetek konkrét emberei termelik újra és a szervezetek szabályozásával ezek a kérdések kezelhetők lehetnek.

Akkor is, ha a mi kultúránk szélsőségesen individualista, szélsőségesen kudarcfélő, a Globe - Hoffstede kutatás szerint gyenge a humánorientáltságunk, nagy a bizonytalanságtűrő képességünk, a magánérdekeket a közügyek előtt valónak éljünk meg (ezt nevezik ők nőies kultúrának), tehát komoly kultúrális kihívások  nehezítik nálunk a társadalmi tervezést, a jogkövető magatartás térnyerését - így az adómorált - és teszik tolerálhatóvá a hazai demokráciaként megtapasztalható kuplerájt.

3. Főként olyan mozgalak - országosan elterjedt, erős kultúrával és sok helyi bázisközösséggel rendelkező országos hálózatok - tudásbázisát kívánom becsatornázni az alkotmányról szóló vitába, amelyeket a Halász - Zuschlag paktum, azaz a FIDESZ és az MSZP demokrácia ellenes és jövő ellenes összeesküvése kiirtott.

Ezeknek az elhalt mozgalmiságoknak javarészt a demokrácia megerősítése, a fenntartható fejlődés közösségi kultúrájának keresése volt a missziójuk, ezért kulcsfontosságúnak tartom, hogy ne maradjon ki ez a nézőpont, annak ellenére, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia szinte maradéktalanul felszámolta azokat a szervezeti kereteket, amelyekben e mozgalmak 85 és 98 között élték mindennapi életüket.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr52397638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása