Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A legújabb 56-unk

2010.10.25. 08:21 :: Saman

Orbán Viktor ismét azt adta elő 56-os megemlékezésként, hogy a történelem vele kezdődött el, a 2/3-os parlamenti győzelem, a játékszabályok alkotásának kizárólagos monopóliuma által végre önrendelkezési jogot kapott a magyarság.

Visszaköszönnek ebben a képzavarban a szokásos politikai szocializációs szemszögből nézve szembeötlő blöffjei.

A Halász-Zuschlag paktum óta a FIDESZ a közéleti kirekesztettség intézményeit építgeti, ami a 2/3-os győzelem birtokában - és a közélet iránti apátia passzív erejét felhasználva - újabb gellert kapott. Pár napilapban nyivákoló értelmiségi egyénen rendre felemlegeti, hogy nem jól van ez így, de lényegében semmilyen társadalmi ellenállás nincsen a demokrácia intézményrendszerének felszámolása körül.

Érdekes volt az a történelmi kor, mert elemi erővel elsöpörte a fennálló keretet. Az emberek kinyilvánították, hogy nem kérnek a kirekesztő ideologizáló diktatúrából és részvételi alapokon egységesen felléptek a kereteket fenntartók ellen.

56 a magyar történelem legtisztább részvételi demokrácia igényének megnyilatkozása.

Egyébként kulturálisan rettenetesen távol állunk ettől.

A japánoknál ebben az időben épült, mint nemzeti politikai szocializációs keret, egy olyan HR, ami számunkra elképzelhetetlen részvételi kommunikációs alapokra épül.

Nálunk inkább arról szól a rendszerváltás, mint szociálpszichológiai kísérlet, sőt az Orbán kormány tevékenysége és mostani kormányzati lépések, hogy fogalmunk sincs, hogy a demokrácia mire való, hogyan kellene működtetni, mik a fő keretei.

Nincsen belső eszköz reprezentációja egy sor olyan dolognak, ami például a 45 utáni jóléti társadalom modellt felépített kultúrákban evidencia. Kulturális evidencia.

Nem tudjuk, hogy mi az a szabad sajtó. Azt se tudjuk, hogy minek az.

Nem tudjuk, hogy mi az a civil érdek képviselet. Azt se tudjuk, hogy minek az.

A közéleti szinten durván kirekesztő közéletszervező csoport azzal az ideológiával él, hogy ez volna az önrendelkezés kiteljesedése.

Rákosyéktól hallott utoljára ekkora penetráns demagógiát ez a nép. Az is egy párhuzam, hogy ott is olyan víziókkal etették a mozgalmi aktivistákat, hogy most bizony olyan új történelem kezdődik, ami teljes mértékben törli a régit.

Az is egy párhuzam, hogy az akkori belügyminiszterek és "mozgalomszervezők" is féltek.

Most, hogy Pintér azt mondta a rendőröknek, hogy éhséglázadások várhatók, anno Kövér fekete listákkal fenyegetőzött, amit Kubatov az egész népre kiterjedő listákkal egészített ki, az egész átkerült az információs társadalom kulturális keretei közé.

56-ot az igazságtalan és arcátlan elnyomás szülte.

Orbán egyelőre még a választások győzelmi fényében sütkérezik.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr832396701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása