Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

National zombikompetition

2010.09.24. 17:41 :: Saman

Arról már írtam cikket, hogy a civilgyilkos percepció országában fel kell vetnünk azt a kérdést, hogy itt a "doktor Úr lehet nekem üldözési mániám van, de engem tényleg üldöznek!" tipikus esete áll fenn.

Ha körbenézünk, hogy nálunk zsákmányszerző-e az állam?

...zsákmányszerző üzemmódban van-e a munkavállaló?

...zsákmányszerző üzemódban vannak-e a munkaerőpiacról kiszorultak?

... zsákmányszerző üzemmódban van-e a vállalati szektor és a vállalatvezetés különösképpen, akár a fogyasztók akár az alkalmazottak oldaláról nézzük?

... na és zsákmányszerző üzemmódban vannak-e a civilgyilkios zsákmányszerző pártokrácia köreiben szocializálódott individuumok?

Kerestem egy cikket a nol.on és véletlenül összefutottam cikkel a vélemény rovatban.

A kormány milliárdokkal támogatta a multikat, tíz évre szóló adómentességet kaptak arra hivatkozva, hogy jelentős munkahelyteremtést hajtanak végre. Pedig ezen a téren csak átcsoportosítás történt, s igen szomorú, hogy komoly szakemberek abból vonnak le mélyreható következtetéseket, hogy a boltban ülnek az eladók, a Tescóban meg dolgoznak. Elég szégyen, hogy a kormány engedte a hagyományos bolthálózatot így szétverni. Működik vagy tíz jelentős kiskereskedelmi cég a magyar piacon, de ezek beszerzési társulásokba tömörültek, szinte oligopol helyzetben vannak, s pofátlan feltételeik nagyon hasonlítanak egymásra. Mivel a multik felölelik a nagykertevékenységet is, a kis boltoknak nincs más lehetőségük, mint a multiktól megvásárolni a termékeket, amelyeket így persze többért kell adniuk.

Ha a kb. 30 százalékot kitevő kizsarolt díjakat s a 20–40 százalékos átlagos nettó árrést összeadjuk, látjuk, hogy jóval nagyobb a haszonkulcs, mint 15–20 évvel ezelőtt. Az akkori 20–40 százalékos árréssel szemben ma már alig találni boltot, ahol 1,7 alatti szorzóval dolgoznának.

Az emberek azért fordultak el a szocialista–liberális kormánytól, mert minden területen látták azt a zabolátlan garázdálkodást, amit a multi kereskedelmi vállalatok művelnek bejövetelüktől napjainkig. Az elmúlt tíz évben egyévi teljes APEH-adóbevételt zsaroltak ki tőlünk a multik nominálisan, és ez jelenértéken legalább 16-17 000 milliárd forint. Aki nem hiszi, számoljon utána! Ahhoz, hogy saját hazánkban piachoz jussunk, átlagosan 30 százalék „vámot” kell fizetnünk.

Gondoltam ementén felvetem azt a kérdést, hogy melyik a nagyobb predator?

Most hogy itthon vagyok egy hónapos szabin, döbbenve tapasztalom, hogy az elmúlt két év inflációja terméktől függően 40-70%.

A hivatalos infláció 4,5%.

Ki csinálja ezt az átbaszást?

Maguk a kereskedők?

Gyurcsány álma valósult meg arról, hogy vegyék el az emberektől a 12. havi és a 11. havi bevételt az inflációs játék segítségéel.

Még mindíg Gyurcsány a góré?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr202320672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása