Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A középosztály meg a szegények összefogása

2010.09.21. 08:59 :: Saman

Debreceni József írt egy cikket orbán közéosztály vs. szegénység körüli demagógiáiról.

A szegényekért való társadalmi felelősségnek meg kellene különböztetni a retorikai szintjét és a gyakorlati tevőleges tevékenység szintjét.

Én közösségfejlesztőként dolgoztam 20 évig, az utóbbi időben munkahelyteremtés területen dolgozó civilekkel.

Ez a szféra, azaz a helyi állampolgári önszerveződések világa, azaz ennek az ügynek az intézményesült tevékenység mintákat felmutató terepe gyakorlatilag tabu a magyar sajtó számára.

Ezért alakulhat ki az a torz kép, hogy csodatévő szent orbán időnként meghirdetheti középosztály összefogását a szegényekkel, meg 32. részvételi demokrácia forradalomra vezényli a zországot... mert az emberek (köztük az újságírók) mit sem tudnak ennek a gyakorlati terepmunka vetületéről.

Ha belenézünk ebbe a világba, azt látjuk, hogy 1998 után, azaz a Halász - Zuschlag paktum után a FIDESZ és az MSZP halálra ítélte a politikafüggetlen civil világot.

Akik közösségi missziókkal szüttyögnek a végeken, pontosan tudják, hogy az ilyesfajta politikusi kijelentések a penetráns demagógia kategóriájába tartoznak.

A politikai marketing logika alapján értelmezhetők. Körül vizelnek beszédtémákat a zújságok hasábjain.

De a gyakorlatban, az életvilágban ennek nincsen relevanciája. Inkább az ellenkezője kimutatható.

Orbánék kinyírták azokat a struktúrákat amiken keresztül a civilizált országokban a középosztály támogatni szokta a társadalmi integrációt.

A Halász Zuschlag paktum konkrétan nekiesett a civil szférának.

A kommunikációs csatornák is totális blokk alatt vannak.

A feljebbviteli lehetőségek, a demokratikus kontroll szervek is totális kontroll alatt vannak.

Egy kicsit tekintsünk bele ennek az életvilágába.

Az európaiak a II világháború után kiépítik a magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épülő jóléti társadalom modellt.

A 73-as olajválság után az ipari termelés éppen úgy visszaszorul arányaiban a foglalkoztatási szerkezetben, mint a mezőgazdasági önellátás anno 3-400 évvel korábban az ipari forradalmak korában. Felértékelődnek a humánszolgáltatások.

Az EU csatlakozás után jönnek hozzánk az európaiaknál megszokott munkaerőpiaci reintegrációs keretek. LEADER, EQUAL, mentor programok, átképzések, közösségi vállalkozások, foglalkoztatási paktumok stb. stb. /munkahelyteremtes.hu/

Ezeknek azért nincsen munkaerőpiaci reintegrációs hatása, mert a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia elszabotálja ezeket.

Talán 20 olyan szervezet van az országban, aki bejósolhatóan túl tud élni egy EU-s projektet. Ennyire alul intézményesült a civil szektor.

Kb 10.000  ezeknél magasabban intézményesült humánszolgáltató szervezetre lenne szükség. A foglalkoztatási szerkezetünk akkor hasonlítana az európai társadalmakéra, ha nem 10 hanem százezres nagyságrendben történne meg ilyesmi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr232311811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása