Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Fél-e a pártokrácia az önkormányzatokban a civil jelenléttől?

2010.09.17. 19:03 :: Saman

Három választással ezelőtt vagy talán néggyel az önkormányzati választásokon volt egy hatalmas civil cunami.

Az emberek helyi szinten tömegével szavazták be a helyi egyesületeket az önkormányzati testületekbe, asszem ez 94-ben volt így.

3 éve, amikor országos tréningsorozatokon vagy a "Munkahelyteremtés" országos társadalmi vita lakossági fórumain találkoztam olyan civilekkel, akik még utolsó mohikánként ülnek testületekben, egyöntetűen minden utolsó kis faluban nagykoalíció nyírja a civileket, ahol még vannak ilyenek.

 

Az akkori szintnek a 6- 10%-ára zsugorodott a számuk -  alig van az országban olyan testület ahol ne csupa párt, főként MSZP - FIDESZ lenne. A sajtóból is teljesen kiszorultak a civilek. Az 1998-asn országos társadalmi vitánknak több mint 100 sajtója volt, a "Munkahelyteremtés" fórumsoroztanak csak 19 internetes megjelenés, 0 újság, 0 rádió, 0 TV.

A civilgyillkos zsákmányszerző pártokrácia az érdekvédelem semmilyen síkján nem tűri el, hogy az érintettek intézményesült formában részt vegyenek a saját sorsukat érintő döntések döntés előkészítési procedúráiban.

Ezért fontosak az olyan mitológiák, hogy a párokrácia mocskos módszereit alkalmazzák a civilek is. "(Szrimácz Ferenc - a Soroksári Civil Szervezetek és Személyek Egyesületének tagjaként - egyébként a kerület alpolgármestere"

Derce Tamás a IV. kerület független polgármestere a Vasárnpi hírekben így szólott 4 évvel ezelőtt:

"„- Meggyőződésem szerint a maffiavilág nem ott kezdődik, hogy odamennek valakihez egy bökővel és elveszik a pénzét. Hanem ott, ahol a „ma nekem, holnap neked” elv uralkodik a közéletben. Márpedig ma kétséget kizáróan ennek a korrupciónak megágyazó elvnek a mentén lehet elintézni dolgokat és ügyeket, projektek és üzleti beruházások sorsát egyengetni.”…

„Nyílt titok, hogy a pártok kvótákat szabtak arra vonatkozóan, hogy adott pozícióban lévő tagjaiknak havi hány forintot kell úgymond bejuttatni a pártkasszába. Természetesen ez nem úgy zajlik, hogy az illető kivesz az önkormányzat kasszájából a közpénzt és átteszi a pártéba. Ez jóval kifinomultabb tranzakció: a közpénzekből finanszírozott beruházásoknál előre kiválasztják hogy a ki lesz a kivitelező, és a cég a beruházás megvalósításához neki juttatott közpénz egy részét befizeti a pártkasszába."

Az egész ország tudja, hogy a feneketlen korrupció és a társadalmi tervezés totális hiánya a pártokrácia által kiépített kommunikációs folyamatoknak az eredménye.

Ebbe a térbe próbálják most belerángatni a civileket.

A FIDESZ és az MSZP két ponton szokott egymás nyakába borulni. Az egyik azoknak a helyi testületeknek a világa, ahol van civil szereplő. Ott FIDESZ MSZP nagykoalíció védi a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia mundérbecsületét.

A másik az országos forrás elosztó grémiumok világa.

Az egyik családtagom szemtanúja volt 1998-ban a Halász - Zuschlag paktum megszületésének. Ott az MSZP és a FIDESZ elkezdték azt a fajta pénzosztási gyakorlatot, amelynek az eredménye a független állampolgári önszerveződések világának összeomlása.

Ez arról szólt, hogy az EU csatlakozás után lesz majd évi 1000 milliárd Ft fejlesztési forrásunk.

Azért nincsen ennek munkahelyteremtési hozadéka, mert a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia megpróbálta kicserélni az III szektor intézményesült világát a saját embereire, nem készült fel a szektor az intézményesült szolgáltatói létre, az új szereplők esetében pedig komoly korlát, hogy a pártokrácia nem támaszt teljesítmény elvárásokat a sógornői tagozatával szemben.

Így tudunk évi 1000 milliárd Ft munkahelyteremtési forrást úgy elkölteni, hogy nincsen neki munkahelyteremtési hozadéka.

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr802303936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

láz-ár 2010.09.18. 19:35:32

Nagyon jó összeszedted, sajnos minden szó igaz. Ezt naponta tapasztaljuk a saját bőrünkön. Nagyon nehéz függetlennek maradni! Aki független, arról az egyik oldal azt gondolja, hogy a másikhoz tartozik, a másik meg azt, hogy az egyikhez. Ez a Seres Mária féle csapat sokat rontott a helyzeten, mert mostmár aztán ember legyen a talpán, aki tudja, hogy ki a civil, és mit jelent a ,,civilség". Véleményem szerint a civil kontrollt, (ha a zöldeken kívül még létezne ilyen), a parlamenten és önkormányon kivűl kellene gyakorolni!! Persze, ha hagynák a politikusok!
süti beállítások módosítása