Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Kik alkotmányozzanak? A zideológusok, a szakik vagy a zérintettek?

2010.09.02. 06:57 :: Saman

A jobb oldali politikai szocializációs propaganda szerint az olyan helyzetekben, ahol a FIDESZ ellenzékben van, olyankor a magyarok ki vannak rekesztve az érdekérvényesítési kommunikációs lehetőségekből. A kettős beszédre hívja fel a figyelmet egy nolblogos cikk.

A "magyar-e vagy" emancipációs mozgalom, ezért helyreállította a demokráciát, mert most a FIDESZ által elfogadott, tehát pedigrés magyarok kerülnek a döntéshozó pozíciókba.

Ezért a jobbos politikai szocializációs gépezet arról harsog, hogy a világ visszatért a rendes kerékvágásba, mert az idegen szívűek uralmát felváltotta egy nemzeti discurzus.

Arrafelé a racionális beszédet nem szokás dekódolni. Csak érzelmi alapon kb. az előbbi kódban működik a FIDESZ politikai szocializációs termékeként előállított két bites agy. Máshogy nem.

A FIDESZ vezérkar fiatal korában még beszélt értelmiségiekkel, így például tudnak arról, hogy a társadalmi folyamatokról - változásokról, az emberek hangulatáról lehetséges bizonyos módszerekkel tudomást szerezni.

A választások körül, ők például kommunikáltak egy kutatást, amely arról szólt, hogy az emberek szerint mi a legfőbb probléma.

Engem meglepett az eredmény. Az örökös "munkanélküliség" témát letaszította a trónról a "az eb adta politikusok " téma.

Az emberek kezdik érzékelni, hogy a durva munkaerőpiaci kirekesztettség, a zemberek által nehezen dekódolható közéleti kirekesztettséggel összefügg. Orbán elképesztő offenzívája nem tűnik fel néhány értelmiségin kívül senkinek.

Számomra nagy kérdés, hogy ugyan ki beszéljen a demokrácia deficitekről?

1. Beszéljenek a zideológusok? Mondják a Pozsgay meg Boros féle fősámánok, hogy hátha a szentkorona ügyben keresztet vetés hozza majd vissza a demokrácia becsületét. Ha egy hithű kommunista meg egy hithű antikommunista ideologizáló csinál új alkotmányt, akkor mindenkinek a nézetei képviseltetve vannak?

2. Beszéljenek a szakértők? Halmai tegnap felsorolta hogy a demokrácia szűzjány korában milyen ellensúlyokat építettek be az alkotmányba, Sólyom próbálta is ezeket független figurákkal feltölteni... A szakik nem bizonyultak alkalmasnak a demokrácia védelmére, a rendszerváltás utáni demokrácia ezeknek a jelenlétében vált a penetráns demagógia martalékává. Hülyeség abban hinni, hogy néhány intézményesség képes megvédeni a demokráciát, mert mi alapvetően intézményességtagadó kultúra vagyunk. A szabálykövetéssel is komoly bajaink vannak, na de a szabály alkotás, mégpedig közösségi szinten... Na az nem semmi sztori!

3. Beszéljenek az érintettek? A Halász - Zucshlag paktummal a FIDESZ és az MSZP halálra ítélte a politikafüggetlen mozgalmakat. Én magam aktivista voltam ilyen ifjúsági mozgalmakban, mint ODU, EDÖK, IPA, Mikorműhely, PÓK Háló, ezeknek híre hamva sincs. A szakdolgozatomat a társadalmi tervezés mozgalmakból írtam, ezeknek szintén híre hamva sincs! Ezek pont olyan single issue szervezetek voltak, akik a demokrácia közösségi szinten élhető döntés előkészítési kultúrájával foglalkoztak. Azóta a részvételi demokrácia azt jelenti, hogy kockakővel dobáljuk a rendőrök fejét.

Próbáltam rávenni a végletekig elkurvult sajtót, hogy legalább 1 cikk jelenjen már meg a Halász - Zuschlag paktum utáni civil állapotokról. Próbáltam rávenni a nagy civil szervezeteket olyan közegben, ahol maguk álltak neki tematizálni a demokrácia deficitek ügyét.

Sehol semmi eredmény...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr382265967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása