Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az LMP kiket vonna be az alkotmányozásba?

2010.07.30. 15:36 :: Saman

A 2008-as évértékelésben végig tekintettem azokon a civil kezdeményezéseken, amelyekben többé kevésbé intézményesült állampolgári önszerveződések párbeszédet kezdeményeztek annak érdekében, hogy részt vehessünk a saját sorsunk alakításában.

Minden ilyen kezdeményezésben arról beszéltünk, hogy elképesztő mértékben ignorálja a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia az állampolgári érdek artikulációt.

A rendszerváltás társadalmi szerződésének ezen pontját napi szinten sárba tiporják a rendszerváltó pártok.

A 2008-as évértékelő listán szereplő megmozdulások közül több kezdeményezésben ott voltak az LMP alapítása körüli aktivisták.

A vizitdíj és kórházprivatizációs népszavazás körüli akciózásban ők adták a derékhadat az aláírások összegyűjtéséhez.

Az Összefogás Szociális Parlament civil integrációnál egy platformon voltam velük azügyben, hogy ne bénítsuk meg előre a kommunikációt azzal, hogy csak konszenzusos nyilatkozatot fogadunk el közösnek.

A Tarka Magyar-nál is egyet értettem az ő kő keményen a pártokráciát kritizáló megfogalmazásukkal, ami végül is nem lett közös nevező.

Ugyankkor számomra a társadalmi tervezésnek ezek az aktusok csak felületes kezdeményezései, mert nem tesznek lehetővé érdemi érdek artikulációt. Éppen ezért az LMP elindulásakor erősen képviseltem, hogy ne álljanak meg szimbolikus ügyeknél, inkább mutassanak példát arra, hogy miként lehet érdemi társadalmi párbeszédet folytatni.

Sajnos süket fülekre találtak ezek a javasaltok.

Az LMP az alkotmányozás kapcsán széles társadalmi részvételről beszél, ugyanakkor azokat a civil szereplőket helyezné reflektorfénybe, akik amúgy is ki szoktak alakítani véleményt ilyen esetekben.

Technikailag szerintem egy régi új valami ez. Feltaláljuk a melegvizet. A Védegylet / TASZ / MTVSZ stb, amelyek közül Schiffer Andris többet személyesen elnökölt, szólásra emelkedett eleddig.

Most pedig arra kérjük őket parlamenti pártként, hogy feltétlenül mondják el a véleményüket.

Félig meddig örülök ennek a kezdeményezésnek, de a másik szemem sír.

Én azt hittem hogy a két internetpárt kifejezetten stratégiai frontnak fogja tekinteni a civil szervezetekkel folytatott társadalmi egyeztetés terepét.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia alternatívájaként akkor tudnának megjelenni, hogy ha demonstrálnák a tárgyalóképességüket.

Eleddig csak ugyan azokat a törzsi "fújunk egymásra" harci táncokat járta az LMP is és a JOBBIK is, mint amit 20 éven keresztül láttunk a rendszerváltó pártoktól.

Egyelőre még nyílt annyira a sajtó, hogy nem késő ezt a frontvonalat felépíteni.

Ehhez jó kezdeményezés, ha nyilvános társadalmi vita van.

Az viszont törzsi baromkodás, hogy csak azok a zöldek/jogvédők beszélnek egymással, akik eddig is.

Ha csak a törzsön belül bírunk szóba állni, akkor épp nem azt demonstráljuk, hogy képesek lennénk a NAGY KIREKESZTŐGÉP rákfenéjét meggyógyítani.

Hanem ennek az ellenkezőjét.

A FIDESZ meg az MSZP is tud olyat, hogy a saját civiljeivel beszélget. De összességében már kezdi sejteni a nép, hogy ez a szalonpolitizálás még a Kádári diktatúránál is erősebb közéleti kirekesztettséget és ezen keresztül világméretekben rekorder számba menő munkaerőpiaci kirekesztettséget is jelent.

Szép szép ez az LMP-s lépés, de bizottsági kommunikációs javaslatként ez harmat gyenge, mellesleg ez még mindig a "kirekesztő és versenykorlátozó" gondolkodáson belüli ügy.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia szokta a fölülről elfogadottságot összekeverni a kivívott elfogadottsággal. Ők szokták megmondani, hogy ki a legitim polgár. Ki a "felkent" ahhoz, hogy szólásra emelkedjék.

Sok blogger temeti emiatt az LMP-t. Nem ezt vártuk.

Gyanús, hogy puszta retorika náluk a részvételi demokrácia.

Ez a javaslat is nagyjából olyan, mint amikor a FIDESZ, a Halász - Zuschlag paktum kiépítője papol a részvételi demokráciáról.

Nem hallottam olyat az LMP-től, beleértve a részvételi demokrácia ügyben megfogalmazott pártprogram részt, ami érdemben hatna ezen a területen.

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr222187374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.07.31. 02:35:53

Nekem ez a "privát" gondom az LMP-s "részvétel"-lel:
"
6. Hódítsuk meg a politikai teret az állampolgári részvétel számára

Könnyíteni akarunk ... feltételrendszerén, biztosítva ...

... kiszámítható jogi-szabályozási környezetet szeretnénk teremteni, a pénzügyi ... feltételrendszer egyidejű megteremtésével.

Új jogalkotási törvényt készítünk, amely ... védené az állampolgári részvételt ... Az új törvénybe bele akarjuk foglalni, hogy ...

Megkezdjük ... külföldön bevált részvételi technikák intézményesítését. ... bizonyos értékhatár fölött idővel kötelezővé is tennénk. ... szeretnénk megteremteni az alulról jövő tervezés feltételeit...
"
Ez ugye egy "kormányprogram" szintű lista, ami ellenzékben vajmi keveset ér...

A választási kampányuk egyik jól csengő szlogenje volt a "Vegyél részt" - csakhogy ez kimerült az "AJÁNLJ minket" és a "Szavazz RÁNK" konkrét részvételi lehetőségekben! (talán még az "Add tovább!" is benne volt...)

Úgy tűnik, hogy a valós, ÉRDEMI részvétel csak keveseknek adatik meg:
"Abból nem csináltunk titkot, hogy van néhány kérdés, ahol az LMP-t kezdeményező háromszáz ember között komoly viták vannak, és nem jutottunk egymással sem olyan szinten nyugvópontra, hogy kiérlelt és ütős válaszokat tudjunk adni.
A (...) kérdésében is merültek fel koncepcionális különbségek. Viszont jónéhány alapértékben egyezség van"
Külön érdekes, hogy (a Google szerint:) ezt a belső döntési mehanizmusukat Sch. csak ebben az egy interjúban "kotyogta ki"!;) - talán nem véletlen, hogy még az LMP hivatalos oldalaira sem linkelték be (annak dacára, hogy "abból nem csinálunk titkot...") - esetleg máshol, máshogyan írnak erről?
süti beállítások módosítása