Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Megint Bizánc

2010.07.03. 18:37 :: Saman

Gerő András beszámol egy friss nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálatról a Népszabadság hasábjain.

"Úgy tűnik, hogy az élethossz szempontjából a magyarok Európa sok országához képest nem igazán jó arányokat alakítottak ki, s a politika csak leképezi ezt a társadalmi-civilizációs diszharmóniát, következetlenséget.

A magyar civilizáció problematikusságát nem csak az élettartam hossza felől lehet észlelni.Máshonnan máshogy is látszik, láthatóvá tehető. A „World Value Survey” 2009-es nemzetközi értékvizsgálata keretében az derült ki, hogy Magyarország a világ kulturális értéktérképén egyértelműen az ortodox keresztény kultúrkörhöz áll közel; helye valahol Bulgária és Moldova között lelhető fel.

Ez annyit tesz, hogy a magyarok kevésbé bíznak másokban; az önmegvalósítási értékek kevésbé fontosak számukra; nemigen tolerálják a másságot; kismértékű a mindennapi aktív politikai szerepvállalásuk, mert a civil és politikai szabadságjogokat nem is tartják annyira fontosnak.

Mindez arról szól, hogy a magyar civilizáció sok ponton különbözik attól az Európától, ahol az emberek tovább élnek. Meglátásom szerint a magyar politikai diskurzusból és a nálunk csak kevéssé létező közéletből (merthogy a magyarok a polgári és politikai jogokat nem ítélik olyan fontosnak), hiányzik a civilizációs vonulat. Burjánzik a nemzeti léthez kötődő beszédmód, de nincs szó arról, hogy miként lehetne más az, aminek másnak kellene lennie.

Széchenyi 1830-ban azt írta: „A Magyar nem bírja magát olly jól, mint körülményei engednék.”

Száznyolcvan év után eljutottunk oda, hogy a magyar már nem is beszél erről."

Örülök annak, hogy egyáltalán ír erről a sajtó, bár magam is arra a következtetésre jutottam, hogy elhaltak azok a kommunikációs csatornák, amelyeknek dolga és lehetősége volna a kultúraformálással kapcsolatos közbeszéd facilitálására.

Az RDH blog és a KülTüKör is olyan médiafelületek, amelyeken ezt a jeget próbáljuk oldani.

Sajnos a média és a pártokrácia az elmúlt 20 évben teljesen átvezényelte a kultúrát a nyugat orientációból a bizánci valóságba.

20 évvel ezelőtt rólunk gondolták leginkább, hogy felzárkózunk a nagy európai nemzetek sorába. Ennek a kulturális percepciónak az eredménye volt az is, hogy sok multinacionális cég itt rendezte be a térséget irányító központját.

A működő tőke áramlásban sokáig vezettük a mezőnyt.

Ma már megfordultak a szelek. A 2009-es vizsgálat mutatja, hogy már mélyen a margó felé vetük az irány. 

Valójában még a probléma felárás elején tartunk.

Amikor Gyurcsány körei temaizálni próbálták ezt a témát, akkor is lehetett látni, hogy valójában nem kövekezik be érdemi társadalmi párbeszéd. 

Valójában még a politikusokat sem érdekli ez a kérdés.  Olyan, mint ha nem akarnánk nemzetstratégiai kérdésekről (sem) beszélni.

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr512127485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása