Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Orbán - Koppányi pálinkaforradalma

2010.06.20. 14:06 :: Saman

Betyáros dolog odacsergetni a számadó juhásznak!

Orbán mindig is szerette a radikális politikai hangvételt. A legutóbbi konzervatív identitásváltás meglehetősen szűkre szabta a radikalizmus terepeit, de az utcai akciózó helyeteket soha sem hagyja ki. Bármikor elrohan kordont bontani, még a végén ráfogják, hogy sose dolgozott életében.

A pálinka home made előállításához való jog bevezetésével egy rákosi rendszer-beli nosztalgikus emancipációs konfliktus végére tettünk pontot.

Az a rendszer vívta harcát az erőszakos állami modernizáció eszközeivel a hagyományos önellátó kultúra utolsó maradványaival.

A beszolgáltatások korának egyik utolsó maradványa volt, hogy a cefrét csak állami majd állami felügyeleti rendszerben lehetett csak kifőzetni. Az viszont még premodern gesztus, hogy természetben fizetjük meg az adót ezesetben.

Az illegális pálinkafőzésről hallottam sztorikat gyerekkoromban.

A sparherten, abban a kondérban, amiben a disznók krumpliját szokták főzni, egy tölcsér egy lavor hideg víz segítségével végezték a lepárlást.

A Rákosi érában kockázat volt az ilyesmi, de alapvetően elég nehéz lehetett az államnak a magánházaknál zajló tevékenységek fölötti rálátást megszervezni. A rokonok - szomszédok bizalmi körében soha sem kellett tartani az állami erőszak megjelenésétől.

A pálinkával való kínálás pedig az egyik legalapvetőbb gesztusa az emberi viszonyok megerősítésének. A paraszti kultúrában sértés a régen látott vendéget, barátot vagy rokont nem megkínálni pálinkával. Jó ideig visszautasítani is sértés volt.

A pálinkafőzés "örökösjogának" kinyilatkoztatásával Orbán egyszerre szakrális szentséget csinál ebből a hagyományból, egyszerre emléket állít az életvilág antikommunista harcának.

Véleményem szerint ez szimbolikus gesztus.

Pont olyan, mintha a lovon hátra felé nyilazás jogát foglalnák törvénybe.

Maga az önellátó kultúra erősen eltűnt már. Az utóbbi 15-20 évben különösen olyan irányba fordult a kultúra, az életmód fejlődése, ami által földcsuszamlás szerűen rendeződik át a kultúra olyan modernizált irányba, ahol már elvesznek ezek a praktikák. Felmerül a kérdés, hogy kik fogják gyakorolni a házi pálinkafőzés művészetét.

Vélelmezem, hogy ha dekádonként kutatást végeznénk a lányok körében, hogy ki akar megtanulni csirkét pucolni, akkor a tizenévesek, a huszonévesek és a harmincas éveikben járók közül hasonló elutasítottság jönne ki.

Az önellátó kultúra életmód mintái, - sajnos a főzés is ennek áldozatául esik, - már a ma 50-es éveikben járó generációnál elkezdtek kiveszni.

Vélhetően az Orbán adta joggal a társadalom szűk rétege él majd, egy 3% alatti csoport.

Érdekes azt az oldalt is megvizsgálni, hogy a jövedéki adó beszedése körüli betyár - perzekutor helyzet megoldására rendes gesztus-e a vizitdíj eltörlése, a jövedéki adó ezen formájának eltörlése.

Véletlenül nem-e az intérményességtagadó attitűdöket erősíti az ilyen jellegű forradalom.

Véletlenül Orbán nem arra spekulál, hogy "történelmi személyiséggé" avanzsálja magát az e körüli intézményesség megsemmisítésével, ezzel a pogánylázadással?

Amikor visszafogtuk magunkat attól, hogy sörrel koccintsunk, mindig szóba került Haynau és a 13 aradi vértanú. Lehet, hogy Orbán azt szeretné, hogy a pálinka körüli adóról való lemondás nyomán mindig koccintsunk egyet csodatévő szentorbánra, aki adócsökkentések sorával megháromszorozta a  bérszínvonalat, egymillió új munkahely megteremtésével kivezette népét a rendszerváltás utáni liberális sivatagból,  újra egyesítette népét, sőt a románokat, a szlovákokat és a szerbeket is magyar  hívővé, tehát Orbán hívővé varázsolta.

Ha ez sikerül neki, koccintok az egészségére!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr922095599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása